utgave nr 9 201

Tre på tur - Elleve dager i RIB

Familien Hartmann fra Drøbak tok med minstemann Severin på 11/2 år og satte kursen mot Telemarkskanalen og Dalen – i en Zodiac SRMN 730 på 24 fot. Livet med barnegrøt varmet på Biltema-primus og hjemmelaget presenningstelt frister til gjentakelse!

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Ekteparet Ira og Arild Hartmann hadde ingen båterfaring da de kjøpte båt for to år siden. Valget falt på en brukt Zodiac SRMN 730 med 225 hk Evinrude E-tec på hekken. En bruksbåt innkjøpt med tanke på dykking, men de ble så fanget av sjølivet at det ble mer tur og mindre dykking enn tanken var i utgangspunktet. Etter mange turer rundt i Oslofjorden, bestemte de seg for å ta turen opp Telemarkskanalen i sommer og bodde elleve dager i den åpne RIBen!

Fra Drøbak til Dalen

Turen gikk helt prikkfritt!, forteller Arild Hartmann. Vi møter familien i Andedammen på Siktesøya mellom Helgeroa og Langesund – hvor de har lagt seg til for natten etter kanalturen.

De har benket seg under det hjemmelagede presenningsteltet, mens primusen med Severins (11/2) kveldsmat putrer på fordekket og vinden får den florlette presenningen til å knitre.

Vi startet i Sandspollen, hvor vi har båten, og tok første strekket til Skien den første dagen. Vi har bodd under presenningen hver natt, og har ligget både en og to netter i hver havn underveis. Dag to kjørte vi opp til Ulefoss, deretter Lunde sluse hvor vi lå en natt, og så tok vi de to siste slusene den siste dagen før vi endte opp på Dalen. På returen la vi oss til på Lunde hvor vi leide sykler og syklet langs kanalen, noe vi absolutt anbefaler andre, sier Arild.

Godt utstyrt

Den kraftige RIBen var fylt med alt tenkelig utstyr, inkludert en barnevogn surret lengst akter.

I ettertid ser jeg at vi tok med oss for mye utstyr. Det ble mye flytting av kasser frem og tilbake i båten. Vi hadde også med oss mye mer klær og bysseutstyr enn vi trengte. Alt ble pakket i gjennomsiktige plastkasser med lokk. Det fungerte veldig bra fordi de tåler regn og litt sprut, og så er det praktisk å kunne se hva som er i kassene.

Om nettene rigget vi oss til med oppblåsbare madrasser og skikkelige dyne foran styrekonsollen. I tillegg hadde vi med to ordentlige stoler og et bord som vi kunne ha på brygga, samt en grill, forteller Hartmann, som også fikk plass til et bærbart toalett i militære 24-foteren.

Har gitt mersmak

Turen gikk over all forventning, og selv om det kom noen regnskurer hadde vi det tørt og greit om bord. Jeg lagde et stativ til presenningen før vi dro slik at vi kunne rigge opp et telt hver natt.

Dette er den første båten vår, og ingen av oss hadde noe særlig erfaring med sjølivet da vi ble båteiere. Siden har vi blitt mye mer glad i sjøen enn vi trodde for to år siden, og det har gitt såpass mersmak at vi kommer til å bytte ut båten med en større etter hvert. Men dersom vi fortsatt har denne båten neste år kommer vi ganske sikkert til å legge ut på en lengre tur igjen, avslutter Arild.