utgave nr 1 1993

Nordmann vant VM og USA-mestersk.

Publisert Sist oppdatert
Historisk seier i offshore-racing:

Nordmann vant VM og USA-mesterskapet

av Øivind Dreier Sivertsen

Nordmannen Kjell Inge Røkke, forretningsmann med stor suksess i USA, og hans throttleman Jim Dyke har virkelig slått knock out på det amerikanske offshoremiljøet. I det åpne amerikanske mester-skapet på Key West i november "badet" nordmannen seg til seier - bokstavelig talt. For både Røkke og Dyke måtte i vannet under ett av racene for å brekke løs et trimplan.

Mesterskapet gikk over to dager. Og det var første løpsdag at uhellet med trimplanet oppsto. Etter første runde lå "Spirit of Norway" som Røkkes båt heter, helt i teten. På den andre runden skjedde det fatale som endte med at Røkke plutselig var seks minutter etter teten. Både Røkke og Dyke måtte hoppe i vannet for å tvinge det gjenstridige trimplanet på plass.
Dyke ga jernet og superbåten til Røkke (en 40 fots Skater katamaran med 2 X 800 hk Mercruiser) var mer i luften enn i vannet. Ved passering en runde etter var forspranget til lederbåten halvert, og etter ytterligere en runde var Røkke igjen i teten. En fantastisk kjøring.

"Seier'n er vår"

På andre og siste regattadag la Røkke seg behagelig til som sistemann i feltet etter start. Men allerede ved passering etter en runde hadde han en solid ledelse i sin klasse, og hadde tatt igjen seks av "Super Boat"-båtene som stiller med rundt 2000 hk. i motsetning til Røkkes 1600 hk.
Ved målpassering hadde Røkke utklasset konkurrentene i samme klasse. Dessuten hadde Røkke kjørt med en gjennomsnittshastig på 84,6 knop, hvilket var ca. 13 knop høyere enn i det første racet.
"Seier'n er vår" runget over Key West. Drøyt 20 venner og familiemedlemmer hadde tatt turen over dammen på invitasjon fra Røkke. Samtlige var dresset opp i det norske teamets uniform, og var et fargerikt innslag under premieutdelingen.
Med fem førsteplasser og en 2.plass i fjorårets regattaer, ble Røkke ikke bare USA-mester og verdensmester i sin klasse. Han ble også tildelt "The Performance Trophy", et 75 cm. høyt trofe med en stor forgylt ørn med utslåtte vinger. Det trofeet gis til den som har vært mest suveren i sin klasse gjennom hele sesongen, uansett klasse.

Profesjonelt team

USAs offshoremiljø er imponert over Røkke og hans lag. En to-etasjes semitrailer som inneholder komplett verksted og delelager følger båten. I fjor hadde Røkke samarbeide med Mercurys Hi-Performance avdeling, noe som vil fortsette. For Mercruiser-folket har sagt at de gjennom sin 30-årige tilknytning til racing-miljøet aldri har opplevd et så gjennomført profesjonelt lag som nordmannens og heller ikke hatt med en så renhårig forretningsmann å gjøre tidligere.
Til og med den levende legenden Bernie Little ( i USA kjent som Mr. Budweiser) tok kontakt med Røkke med tilbud om sponsing. Little har lagt ned adskillige millioner dollar på båtrace gjennom årene. Men Røkke avslo høflig tilbudet.

Europa i år

Kjell Inge Røkke har nå vunnet det som er å vinne i USA, og i år satser han på Europa hvor målet er UIMs Verdensmesterskap over 10 regattaer i Italia, Monaco, Spania, Frankrike, England og muligens Arendal. Men arrangørene i Europa lar regattaene gå under adskillig tøffere forhold enn i USA. Derfor Har Røkke satt igang Douglas Skater med byggingen av en ny 45 fots katamaran utstyrt med Mercuriser-motorer som skal ta opp kampen med italienske diesler og Lamborginier.