utgave nr 4 1999

Jentenes gigg-regatta

Publisert Sist oppdatert

Kapproing folkesport på Scilly-øyene


Jentenes gigg-regatta

-Heia 'Bonnet', heia 'Men-a-vaur'! Det er tradisjonen tro gigg-regatta mellom øyene The Isles of Scilly, vel 24 nautiske mil sydvest for Land's End i England. I kveld er det jentenes tur til å ro.

Tekst: Tina Skouen
Foto: Elin Høyland

Seks gyldne årer suser gjennom vannskorpa. Turen fra Nut Rock ved øya Samson og inn til kai i Hugh Town på St. Mary's, tar jentene tolv-femten minutter. Kapproing med gamle og nye gigger er selve folkesporten på Scilly-øyene, det subtropiske øyriket på sydvestspissen av England. To ganger i uka hele sommerhalvåret setter lokale roklubber hverandre stevne, og onsdag er jentenes kveld.
Vi følger racet fra sidelinjen, ombord i en turkis fergebåt fylt til randen med heiende tilskuere. "Heia Men-a-vaur"! roper folkene fra øya Tresco, mens naboøya St. Martin's heier på "Dolphin". Hver øy sin favoritt: "Nornour!" "Shah!" "Serica!" Ropene bærer med vinden helt inn til målstreken, der kjærester, kolleger og storøyde turister står og venter på vinneren. Blir det turkisblå "Men-a-vaur" eller grønne "The Bonnet"?

Historisk sus

"Kom igjen, Bonnet!" Denne båten har vært med helt siden 1830, da losmennene kapprodde ut til seilskipene som nærmet seg Scilly. Inne på land sto jentene og vinket lykke til med kysene sine, "the bonnets". Å få loset verdifull last som te, krydder og porselen forbi de hundre små og litt større øyene og skjærene som Scilly består av, var ingen spøk. Gikk det galt, og det gjorde det ofte, ble giggene brukt til livredning. Og hvis vinden snudde, kunne mannskapet på seilskipene like gjerne bli med giggene inn til land, for å vente på at vestavinden skule komme og ta dem videre inn i den engelske kanal.
Etter at dampskipene overtok skipsfarten, ble ikke vinden lenger så viktig. Dermed var giggenes gullalder forbi. Til gjengjeld lokker dagens regattaer tusenvis av mennesker til Scilly. Prinsesse Diana var visst en ivrig tilskuer i sin tid. Og i begynnelsen av mai hvert år er det klart for World Pilot Gig Championship. Da kommer amerikanere, nederlendere, franskmenn og folk fra det engelske fastlandet og Færøyene for å delta i kappracet. I fjorårets mesterskap var 100 lag fordelt på 56 båter.

Feiring på pub'en

I kveld går seieren til .... "Men-a-vaur"! Jentene fra Tresco hiver årene i været og tørker svetten av pannen, før de stiger i land på St. Mary's. Har de først lagt til kai, så er veien kort til "The Bishop & Wolf", den lokale pub'en. Der spanderer jentene en iskald Budweiser på cox'en sin, Ralph.
-Smerte, seier og skummende øl, det er det som driver oss," skåler Amy, Michelle, Sarah, Fiona, Alison og Ginny og peker nese til konkurrentene. -Bedre lykke neste gang, Bonnet, spøker de på vei ut av pub'en. Det er blitt mørkt nede på havna. Nå må jentene ro de fem kilometerne hjem igjen til Tresco uten lykter. -Det gjør ikke noe. Vi trenger vel ikke lykter vi som har fullmåne? spør jentene og skyver fra.

FAKTA:

Isles of Scilly, Cornwall, England
Klima og vegetasjon: Subtropisk øygruppe i Atlanterhavet
Posisjon: 49° 55' nord 6° 19' vest
Sesong: Mai-oktober
Opplysninger: Turistkontoret St. Mary's: tlf 0044 1720 422 536.

Bare 5 av de 55 små øyene er bebodd
Sentrum: St. Mary's
Innbyggere: ca 2000
Sesong: april-september

Det går både fly, ferje og helikopter ut til Isles of Scilly. Kontakt The Heliport, Penzance, (tlf 0044 1736 363 871) eller Isles of Scilly Travel Centre (tlf 0044 1736 334 220). Internett: www.helicopter-scilly.co.uk og www.islesofscilly-travel.co.uk. Turistkontoret på St.Mary's ordner overnatting (tlf 0044 1720 422 536/epost: stevescilly.demon.co.uk).

Powered by Labrador CMS