utgave nr 10 1999

Kjøp kun CE - merkede båter!

Publisert Sist oppdatert

Advarsel: Kjøp kun

CE - merkede båter!

Etter en kontroll under "Båter i sjøen" er det et faktum at det fortsatt er både norske og utenlandske båtbyggere som blåser i EU - direktivet og CE - merkingen. - Problemet er at det er kunden som kjøper ikke godkjente båter som kan bli sittende med problemet, sier Bjørn Pettersen I Sjøfartsdirektoratet.

Tekst og foto: Ingvar Johnsen

Representantene fra tilsynsmyndigheten, Sjøfartsdirektoratet, Bjørn Pettersen og John Aicher, kunne fastslå at det fortsatt hersker uvitenhet om kravene til CE - merking, som ble innført fra juni i år.
-Noen båtbyggere tror dette er en bestemmelse som "koker bort i kålen" når det er gått en stund. Andre har fått pålegg om å etterfølge bestemmelsene og har heller gått til skifteretten enn å etterkomme bestemmelsene. De er faktisk ikke så vanskelige å etterleve som folk vil ha det til, sier Bjørn Pettersen i Sjøfartsdirektoratet til Båtmagasinet. (Se artikkel på side 36 og 37).
At det hersker uvitenhet, kan Båtmagasinet underskrive på. En av utstillerne mente at bestemmelsene ikke gjaldt "oss som har holdt på en stund i dette faget". Det ble sendt ut en anmodning før den flytende messen der de som ikke hadde papirene i orden, skulle merke båtene sine slik at kundene skulle være klar over dette, men så vidt vi kunne se, var det ingen som etterlevde anmodningen.
-Vi velger likevel foreløpig å legge godviljen til for å motivere bransjen, men vi møter en skremmende uvitenhet til tross for at det er gjort en grundig informasjonsjobb, sier Pettersen.
Forsikringsvilkårene i selskaper som driver med båtforsikring inneholder blant annet at båten du skal forsikre skal være godkjent og merket etter gjeldende regler. Da er plutselig du som kunde ansvarlig, og du kan bare gjette deg til hva som vil skje den dagen du skal ha en skadeutbetaling og båten ikke er merket etter gjeldende bestemmelser.