utgave nr 10 1995

Fiskere viste levende kystkultur

Publisert Sist oppdatert

Fiskere viste


levende

kystkultur


Tekst og foto: Ingvar Johnsen

Oslo Maritime Kulturvernsenter er i ferd med å etablere et senter for bevaringsverdige fartøyer på Nordre Akershuskai. En del av den utadvendte virksomheten er Akershusstevnet. En sjømatfestival i regi av Oslofjordens Fiskarlag lengre syd på kaia skapte nødvendig stemning rundt et arrangement og et miljø som etter manges mening er for innadvendt.

Et 30 talls bevaringsverdige fartøyer skapte nok en gang en vakker ramme om det hele. Her er det så mange vakre fartøyer det ligger så mange tusen timers arbeid og kjærlighet bak, at mange flere burde ha fått anledning til å se dem. Skonnerten "Svanen", damskipet "Børøysund", gamle redningsskøyter fra RS1 "Colin Archer" fram til hennes nor yngre "medsøstre" som "Galathea", "Idun" m.fl., samt vakkert restaurerte fiskeskøyter med semidiesler som swinger heftigere enn noen blues artist.
For tre-fire år siden så det ut til at stevnet var i ferd med å opparbeide en fin del på land med repslaging og andre maritime håndverk, men dette har dessverre dabbet kraftig av. Hyggelig med en båtbygger, en bøkker (tønnemaker) og med stand fra A.S. Timms Reperbane som viser at maritimt håndverk også er en tradisjon i Oslo-området, men det er likevel noe som mangler. Båtene ligger langsetterhverandre ved bryggene som er bygget for båter med et fribord på tre til fem meter. Båtene blir derfor bare delvis tilgjengelig, og umulig å borde for andre enn de helt spreke som orker og tør å klatre ned. Ombord er det mannskaper som på mange måter er flotte ambassadører for kystkulturen, men særlig "kundevennlige" er de ikke. Det blir litt vel mye "Frelsesarmeens musikkorps som speller på basar til inntekt for seg sjæl".
Riktig liv i leiern ble det ikke før vi kom lengre bort på kaia der Oslofjordens Fiskarlag hadde sin sjømatfestival. Her lå den levende fiskerflåten i Oslofjorden og solgte delikatesser de færreste var klar over at ferdes i våre farvann. På land ble det servert spennende smaksvarianter av det meste og det var liv og røre overalt. Fortsett å slå de to arrangementene sammen, helst ennå tettere sammen. Aktiviser vanlige båtfolk ved å skaffe oss plass ved brygger. Legg båtene slik at folk kan komme ombord å se. Intensiver informasjonsarbeidet utad - skal man dømme etter pressedekningen før og under arrangementene denne tidligseptemberdagen, var begge arrangementene ment å være godt bevarte hemmeligheter. Synd, fordi kystkulturen er viktig, og man må et skritt videre i den utadvendte virksomheten for å rekruttere til miljøet.