Nr 5 2013

Boka om båtglede

- Bok for inspirasjon og båtglede, sier Cathrine Rød Gundersen fra Trøgstad, bokaktuell med ”Båtvenner”.

Publisert Sist oppdatert

Nå er ikke Trøgstad i indre Østfold særlig kjent for maritimt tilsnitt, men forfatteren har tilbrakt mange år av sitt liv med båtfamilien i Halden. Bare en drøy time unna Trøgstad ligger den nyinnkjøpte Caleon 390 Fly og venter på issmelting. Den skal til hjemmehavnen i Strømstad straks anledningen byr seg.

 

”Lite kvinnestoff”

- Båt- og sjøliv er kos og hygge, men det finnes underlig nok ikke mye litteratur som beskriver akkurat det, sier forfatteren til Båtmagasinet. Det oppdaget hun da skulle kjøpe en bokgave til en båtfrelst venninne.

- Da får du skrive en bok sjøl, sa broren, og sagt som gjort. Resultatet er en hyggebok, proppfull med hverdagsbilder, smarte idéer, enkle oppskrifter.

-Båtblader er mannfolkblader, med praktisk stoff og havneguiding. Det er viktig det, men om bord i de fleste båter befinner det seg gjerne en kvinne og en familie. Vi må også få frem den noe mer feminine siden ved båtlivet, sier hun.

Forlagssjefen i Bokbyen Forlag i Tvedestrand er stolt av sin nyeste utgivelse;

 

Nyttige og morsomme tips

- Forfatteren er flink til å fange situasjonene vi kjenner oss igjen i, ofte de små enkle tingene, sier hun.

Her er også ett og annet å lære, alt fra slusetips, hjemmesydde interiørdetaljer og oppskriften på den perfekte ankerdrammen.

Catrine bygger mye av boken på egne opplevelser og erfaringer, men hun har også formidlet historier og erfaringer fra båtfamilier hun har blitt kjent med på sine mange turer kysten rundt med mannen Jan Edi. Og inntrykkene er hentet fra strandhugg på idyller i hele Skandinavia.

 

”Livet på landet”

Cathrine er ”selvlært” som forfatter. Debuten fikk hun sammen med en venninne da boka ”Livet på landet” ble til, en interiørbok ispedd lure råd og tips.

- Man trenger ikke kjøpe alt nytt og bruke masse penger på interiør. Det er viktig å ta vare på kulturarven vår og kanskje ta frem igjen det man allerede har, sier hun. Cathrine er utdannet møbelsnekker, men er først og fremst lærer ved Skjønhaug skole i hjembygda Trøgstad. Hun og Jan Edi har satt i stand et gammelt, nedslitt hus i Trøgstad. Det er blitt en perle av de sjeldne.

- Lysten til å skrive og uttrykke seg gjennom fotolinsen har alltid vært der, sier Cathrine. For ikke å snakke om dragningen til sjø og båtliv.

 

Galeon i Strømstad

Paret kjører gjerne den times veien til båtplassen i Strømstad. Frem til i år har de krysset kysten i alle retninger med en XX, før de i år bestemte seg for å utvide med noen fot. I vinter kjøpte de en brukt Galeon 390 Fly fra Stavanger. Tilfeldighetene ville at det var akkurat den båten som preget forsiden på Båtmagasinets marsutgave. Vi har gjort en bruktbåttest på båten og slår fast at den nye eieren har fått mye båt for pengene. Tre separate lugarer kan saktens trenges, de har fire barn fra tidligere ekteskap og de unge blir gjerne med på langtur. På sjøen handler det om å dyrke familie og venner, og stifte nye bekjentskap med sjøfarende omstreifere som dem selv.

Ekte båtvenner

- Boka beskriver litt av det. Den handler om livet som båtvenn uansett hvor du er og hvilken båt du har. Størrelse og alder på båt og venner spiller ingen rolle, ekte båtvenner holder sammen, koser seg med båtlivet og hjelper hverandre i storm og stille, sier Cathrine.

”Båtvenner” er spesielt myntet på kvinnene, båtfolk med sans for de små og vakre detaljene. Egentlig er prosjektet et stort og fargerikt fotoalbum, krydret med små gullkorn. Enkelt, men virkningsfullt. Skrevet av ei jente som elsker havet.

 

Cathrine Rød Gundersen

Bokbyen forlag

Pris: Kr.449.-