utgave nr 10 2005

20 år siden Båtmagasinet nummer 1

Publisert Sist oppdatert

20 år siden: Båtmagasinet nummer 1

Et liv og et øyeblikk

20 år er ikke all verden for et menneske. For et blad er det derimot en generasjon eller to. Her er noen høydepunkter fra den aller første utgaven av Båtmagasinet, i oktober 1985.

TEKST: JØRN SØDERHOLM

Jeg husker godt tiden da det aller første Båtmagasinet kom ut. Jeg leste det midt i tenårene, og nøt hvert øyeblikk av turene med pappas Halco 29 på kysten av Finnmark. Det var stasbåt, det. Stoltheten var atskillig større enn dømmekraften da den brave unggutt tyvlånte båten en sensommerdag, og gikk 25 nautiske mil over dønn åpent hav fra Berlevåg til Makkaur utenfor Båtsfjord sammen med en like nautisk ukyndig kamerat. Minnet har brent seg fast, og virker ikke mange ukene gammelt.
To tiår og like mange egne barn og båter senere. Jeg jobber hver eneste dag med det nyeste og flotteste på motorbåtfronten. Med profesjonelle øyne blar jeg gjennom Båtmagasinet nummer 1/1985. Da får 20 år et annet perspektiv. Mye vann har rent ut i havet på denne tiden, men mye er både gjenkjennbart og gyldig i dag.

(s 24-25)
COMET 780 - fornuftig bruksbåt. Blir kombisjarken bruksbåt nr 1 i Norge? Mye kan tyde på det. (…) Det mest iøynefallende med Comet 780 er seilføringen. Båten er ikke noen motorseiler, men støtteseilene gir framdrift hvis motoren skulle svikte. (…) En detalj vi gjerne hadde sett på alle båter er fortøyningsbeslaget midtskips, et rør nedfelt i dollbordet som kan nås fra førerplassen. Det er så kraftig dimensjonert at det kan fungere som feste for stropp hvis båten i en nødssituasjon trenger kranhjelp for å holde seg flytende. (…) Rolf Lundgren i gikk Svalbard rundt alene med byggenummer 1 av Comet 780.

(s 32 - 33)
NYTT LIV til gammelsnekka. Båten kan være like god, men drivverket er i ferd med å svikte. Skal man foreta en motortransplantasjon? (…) Båtmagasinet ville prøve prosessen i praksis. Vi fikk høre om en Herwa 23 der "hjertet" - en Volvo B20 bensinmotor - hadde trukket sitt siste sukk. (…) Eieren hadde allerede bestemt seg for å bytte den ut med en ferskvannskjølt Yanmar dieselmotor på 20 hk. De største problemene oppsto i forbindelse med montering av kabler og wirer opp til instrumentbordet.

(s 42-43)
PIONER 8. Besunget, elsket og av noen inderlig hatet. Pioner 8 skiftes ut med ny modell.

(s 50-51)
KONA om bord - ferie eller helvete?
- Han styrer og er maskinist, jeg leser kart. Han tar frokost og støvsugeren, jeg har middagen. (Doris Middtun, Bergen).
- Min samboer er enda mer hjelpsom og koselig om bord i båten enn ellers. Det er klart at han vet alt, mens jeg vet lite om hva som foregår. (Gro Braathen, Sarpsborg)
- Til og med sommeren i fjor hadde jeg et helvete på sjøen. I båten til Hans Majestet fungerte jeg som kombinert fender og dregg. Var kokk, kuli og støtdemper 24 timer i døgnet i helger og ferier. (…) På vårparten i år fikk jeg med meg åtte andre båthustruer og satte i gang et båtførerkurs her i Drøbak. (Elisabeth Keim, Drøbak)

(s 56-57)
TEST av Winrace 22. Morsom, praktisk, solid og meget gjennomført. Et mer gjennomført og forfinet produkt skal du lete lenge etter.

(s 70-71)
MOTORBÅTSKOLEN: Et lykkelig skip. (…) En avgjørende faktor for å bli en god reder/skipper er å finne den delikate balansegangen mellom det å være en klok ansvarshavende og en "hyggelig diktator".

(s114-115) Annonse: "Familie-cruiseren for den kresne", Fairline 31.

Også i nummer 1/1985….
….Stadig mer data i utenborderen. Kommer dataeksperten til å jobbe "hånd i hånd" med mekanikeren på fremtidens utenbordsmotorverksted?
… Salong som sier SEX. Kjente samlivseksperter råder oss til mest mulig sex i ferietiden. Men hvordan i huleste får man det til i en båt der hele familien ofte sover i en eneste stor binge?
… Mye spennende nytt på motorfronten. OMC leder gigantkampen med sin V8 utenbordsmotor. Volvos trumfkort AQ 151. Hissig BMW D636 diesel. Ny Yanmar firesylindret turbodiesel på 77 hk. Bukhs "stille røde" 24 hk dieselmotor, testet av greske fiskere.
… Duoprop holder hva det lover. Båtmagasinet sammenlignet nyvinningen med vanlig drev.
… 100 Alfa, nytt flaggskip fra Viksund.
… - Tror hk-avgiften blir fjernet, sier nyansatt generalsekretær Dag Sørlie i Kongelig Norsk Motorbåt-Forbund.