utgave nr 8 2002

Nyheter

Publisert Sist oppdatert

Beskytt verdisakene

Det kan være en god investering å bruke vanntette poser for kart, penger, kredittkort, kalkulatorer, radio m.m. når man er på sjøen. Disse posene er vanntette ned til 100 meters dyp og er laget i gjennomsiktig materiale. Så om du er i båt, kajakk eller driver med annen vannsport, gi verdisakene beskyttelse og heng dem rundt halsen eller fest dem til kroppen på annen måte.
Posene er tyskprodusert av Ewa Marin og leveres i størrelse fra 16 x 12 cm opp til 37 x 50 cm. Prisen er kr 198 for den minste.
Norsk importør: Marin Foto Norge A/S. www.maarinfoto.no

Våtdrakter for ungene

Aktive båtbarn som vil prøve seg på vannski, brett og bedrive annen vannsport, kan ha mye moro iført våtdrakter. Disse draktene finnes for barn mellom 6 og 14 år og er laget i 3 og 4 mm neopren. Glidelåsen er i ryggen og armer og knær er forsterket. Innvendig materiale gjør at det skal være enkelt å ta draktene på og av.
Norsk importør: Marin Foto Norge A/S i Bergen. Tlf.: 56 38 74 77.

Vannsykkel for de spreke

En flytende sykkel kan gi stor båtglede og mosjon når været er på det fineste. Denne modellen er kanadisk og heter Barracuda. Den skal i følge produsenten være stabil i sjøen, elegant, rimelig i pris og kan brukes av hele familien. Skroget er i polyetylen og ha to integrerte pongtonger for stabilitetens skyld. Setet er regulerbart og kan tilpasses små og store, tykke og tynne. Propellen reduserer vannmotstanden effektivt og farkosten skal gli gjennom vannet "som en slange".
Det finnes også firemannssykler fra samme produsent hvis hele familien vil ut samtidig. Eller tandemmodeller for to. Den er 325 cm lang og er 119 cm bred. Vekt 61 kg og bæreevne 154 kg. Fireseteren er 325 cm lang, 127 cm bred, veier 92 kg og bærer 290 kg.
Opplysninger: Future Beach i Quebec. Tlf.: 001 514 693 9600. www.futurebeach.com

Intelligent septiktømmer

Stadig flere fritidsbåter har septiktank, også de av noe eldre årgang. Når man tømmer tanken der det er tillatt, bruker båteieren ofte en pumpe med kvern for å male opp den hardeste ekskrementmaterien. Jabsco har utviklet en oppfinnelse som gjør at man unngår skader når pumpen går tørr ved tømming av tanken. Det kan skje når man ikke passer på under tømmingen eller at det er så mye motorstøy at man ikke hører at pumpen jobber tørt.
Jabscos nye Run-Dry Macerator pumpe har en innebygget elektronisk beskyttelse som oppdager at det mangler væske og som dermed stenger av pumpen før den blir skadet. Pumpen kan monteres opptil 1,2 meter over tankens bunn og har en maksimal kapasitet på 45 liter/min. Den kan tømme en 120 liters tank på mindre enn 3 minutter. Den finnes i 12 eller 24 volts modeller som begge oppfyller amerikanske og europeiske krav.
Opplysninger: La Sa Maskin A/S. Tlf.: 67 80 48 60.

Praktisk finne

Du finner ikke mye luksus i den nye TG-6500 fra Finland. Den er derimot en real ”bakladare” som finnene kaller denne praktiske båttypen, med dør både i forkant og akterkant av hytta. De som velger å bruke båten på lengre turer vil dessuten sette pris på at det er soveplass til to.
En fin detalj, også sikkerhetsmessig, er utgangen til fordekket som skjer via vindskjermen. Den 6,3 meter lange finnen kan utstyres med motorer fra 60 til 100 hestekrefter og har en fast drivstofftank på 100 liter.
Her hjemme koster båten 240.000 kroner uten motor. Utstyrt med Mercury F75 blir prisen 325.000 kroner.

Nødpeilesendere i lommeformat

Den engelske produsenten av marint sikkerhetsutstyr McMurdo skal i løpet av fem år utruste hele den amerikanske Coast Guard flåtens mannskaper med håndholdte nødpeilesendere. Etter omfattende tester av tilsvarende apparater, gikk McMurdo av med seieren og fikk kontrakten.
Senderen heter Fastfind personal EPIRB og den benytter 406 MHz til å sende satellittsignaler og gir stedsangivelse via satellitter i løpet av 90 minutter. Det kompakte formatet som gjør at det får plass i en lomme på en overlevningsdrakt eller en standard tørrdrakt, var også viktig i konkurransen. Enda en fordel var at instrumentet har flyteegenskaper.
Opplysninger: McMurdo Pains Wessex. Tlf.: 0044 2392 623900.

Sett alle kluter til!

Mikrofiberkluter til ulike oppgaver ser ut til å bli allemanns-og kvinneseie også om bord. Men for å oppnå optimalt resultat er det viktig å unngå kaos i klutene. Jordan har lansert en serie kluter spesielt utviklet for hver oppgave med tydelig merking og i forskjellige farger. Av hygieniske og resultatmessige årsaker er det for eksempel ikke lurt å bruke støvkluten til spygattet eller gulvkluten i byssa.
Mikrofiber har faktisk sterkere rengjøringseffekt enn såpe og kjemikalier fordi fibrene er sprengt i mer enn 1000 ganger finere fibre som løsner og tiltrekker seg store og små partikler og støv. Fibrene har også evnen til å holde på støv og skitt og kan suge opp inntil fem ganger sin egen vekt. En tørr klut er statisk og brukes på tørt smuss. En fuktet fiberklut brukes på flekker som er påført vått. Etter bruk er det bare å skylle klutene i varmt vann. Går de i vaskemaskinen, må man ikke bruke tøymykner eller klor.
Klutene får du kjøpt i dagligvarehandelen, jernvarebutikker og hos byggevarekjeder over hele landet.

Klimakontroll om bord

Om vi ikke kan kontrollere klimaet utenbords, er det fullt mulig å gjøre det innenbords. Vetus har lansert et klimakontrollsystem i fire ulike størrelser som både gir varme og kulde og som passer til båter i størrelsen fra ni til 16 meter. I et lukket system som kan sammenlignes med sentralvarmen hjemme, sirkulerer et spesielt fluidum som kan kjøles ned til 3 grader C eller opp til 70 grader C. Vifteenhetene kan plasseres flere steder om bord, så som i salong og lugarer og styres av en termostat man stiller inn på ønsket nivå.
Systemet kan også leveres kun til kjøling, noe vi har vanskelig for å tro blir aktuelt i Norge. De fire størrelsene har kapasitet mellom 3 og 15 kW.
Norsk importør: Nord West Marine AS. Tlf.: 70 27 37 47. www.nordwest.no

Kjempedisplay

Raymarine har lansert et kjempestort display på sitt nye instrument ST290 som skal passe like godt for seilbåter og motorbåter, og man kan skreddersy informasjonen som skal vises og ha så mange displayer man ønsker om bord. Instrumentene bruker SeaTalk 2 kommunikasjon slik at displayene kan vise informasjon om motor, fra ekkolodd, vindinstrumenter, fartslogg, temperaturer, rorindikator, autopilot, kompass, GPS osv. Mulighetene er nesten ubegrenset. Du kan få opp informasjon om kun en funksjon som kjempestore tall og bokstaver, vist som på analoge instrumenter eller du kan dele opp skjermen i flere ruter med forskjellig informasjon i hver rute, eller samme informasjon vist digitalt i den ene ruten og analogt i den andre.
Instrumentet har kun fem betjeningsknapper for å velge funksjoner og bla seg gjennom menyer. Man kan også skreddersy menyene og i hvilken rekkefølge informasjonsvinduene skal vises. Du kan også velge bort informasjon i vinduene du ikke trenger.

Kan redde liv

Denne redningsleideren er laget for å plasseres på rekka og den har en 1,8 meter lang line som festes til skipperen eller en annen person om bord. Kanskje en som må fram på fordekket eller er mer utsatt for å ramle over bord enn de andre. Det er Johnson Marine i USA som har lansert det de kaller for "Save a soul Emergency Ladder". Leideren er 2,1 meter lang og om noen faller i sjøen, drar vedkommende i linen sin og den sammenrullede leideren faller ned. Enkelt å utløse og greit å pakke sammen igjen og heller ingen mekaniske deler som slites ut eller må skiftes.
Opplysninger: Tlf.: 001 860 873 8697. www.csjohnson.com

Hverdagsracer

Bella Boats i Finland har brakt frem en alldeles ny daycruiser, Bella 620 DC. Den særdeles ekspansive finnen Raimo Sonninen har i år tilført flere nye modeller til sine merker Bella, Flipper og Aquador. I Bella-serien finner man en rekke båttyper, fra daycruisere til speedsjarker. Blant dem er denne friske lille hverdagsraceren som har overnattingsmulighet i en liten lugar helt forut. 620 DC har gjennomgang til
fordekket gjennom vindskjermen. Her fremme er det en høy og fornuftig rekke/pulpit med åpning i baugen.
En solid støpt trapp leder ned til uteplassen hvor det er to ståstoler i fartsretningen. Deretter følger benker på hver side og en smart liten ”bysseboks” med kokeplate og vask. Badeplattformen akter er laget i flere trinn med stuerom under – med smertefri adkomst. Også som hos konkurrerende merker har Bella-produsenten funnet plass til kalesjen i et rom bak akterbenken. Meget praktisk. Styreposisjonen fungerer bra, men modulen med ratt og instrumenter kunne vært noe bedre festet for å unngå sjenerende slamring.
Med en 150 hk Evinrude Ficht RAM motor målte vi 39 knop på topp, uten at skroget viste tegn til å være annet enn velbalansert og mykt.
Ytterligere opplysninger: Fische Marine AS, postboks 524, 1411 Kolbotn, telefon 66 80 91 87, Internett: www.bellaboats.fi

Enklere å flytte hengeren

Å manøvrere tilhengere for hånd er ingen lett affære, spesielt ikke dersom den er lastet. Fra Sør-Afrika kommer et produkt som skal gjøre det hele så mye enklere. Med en TrailerTow skal du kunne manøvrere og flytte store og tunge tilhengere uten at så mye som en svettedråpe trenger å piple frem på pannen. I følge produsenten er det bare å feste tilhengeren til kula på den mekaniske slepekroken og sveive tilhengeren på plass. Et kjede, som er knyttet til en sveiv, driver nemlig et hjul som er plassert under kula. Ved å vri på den mekaniske slepekroken kan du i tillegg svinge og manøvrere tilhengeren akkurat dit du vil ha den. For de som fortsatt synes det virker som mye arbeid, kan TailerTow også leveres med en elektrisk motor.
Mer informasjon: https://www.trailertow.co.za/trailertow.htm

Hyggelig belysning

Den svenske forhandleren Båtsystem har lansert to nye lampemodeller for fritidsbåter fra svenske Frilight. Pinto og Tub har tilleggsbetegnelsen MR11. Det betyr at armaturene er tilpasset 35 mm reflektorpærer som gir større muligheter for å skape en hyggeligere belysning. Innbygningsmålene er små og modellene leveres i fargene hvitt, krom, gull og sølv.
Norsk importør: Rasmussen Engros i Arendal. Tlf.: 37 02 54 45.

Tøffeste flagget på havet

Båtfolk i nød, om de er alene eller flere sammen, har et intenst ønske om å bli sett på havet. Dette nye oppblåsbare og flytende "ulykkesflagget" i orange og sort skal synes ekstremt godt på lang avstand, vel å merke på dagtid. Det er ACR Electronics Inc. i Fort Lauderdale som produserer flagget som måler 96,5 x 96,5 cm og kun veier 623 gram.
Opplysninger: www.acrelectronics.com

Fjerner lukt og stopper oljesøl

Hollandske Vetus lanserer nå en beholder som renser gråvannet også for olje og sørger dermed for at spillolje i gråvannet ikke slippes ut i sjøen. Størrelsen på beholderen er 148 x 150 x 162 mm og filteret har kapasitet til å rense 8 000 liter gråvann.
Norsk importør: William Knutsen A/S. Tlf.: 63 87 17 00. www.williamknutsen.no

Sammenleggbare båtmøbler

Sammenleggbare, lette og komfortable i oppslått tilstand, er disse møblene i aluminium, i følge produsenten Concept International. Om du ønsker ekstra stoler eller liggesenger om bord, skal de være greie å bære med seg i et tilhørende trekk som er utstyrt med en bærerem. Sammenslått er de flate og kan stues på dørken eller i et egnet stuerom. Stoffet er lagt dobbelt rundt aluminiumsrørene og skal være av høy kvalitet. Produsenten gir to års garanti på alle modellene som omfatter både senger, bord, stoler og tosetere.
Norsk importør: Easy Living i Fredrikstad. Tlf.: 69 31 92 95

Smak av suksess

Det ville ikke overraske om Yamarins nye og heftige skjærgårdsjeep 6210 blir en salgssuksess. Den har det som skal til i seg. Nye Yamarin 6210 ble første gang vist under Finnboat Floating Show i begynnelsen av juni. En heftig krysning mellom den tradisjonelle styrekonsollvarianten og walkaround-modellen 6230 som har eksistert et års tid. 6210 er bygd på det samme skroget som 6230, med 20,5 graders V-bunn. Det lettdrevne skroget er svært stabilt og mykt, noe som gir en sterk trygghetsfølelse samtidig som topphastigheten med en 200 hk Yamaha HPDI er sporty 49 knop…
6210 har et krypinn i konsollen med to langsgående køyer og et toalett, skjønt ikke med samme bokomfort som 6230, siden fordekket ikke er hevet. Til gjengjeld har man et meget høyt og trygt innvendig fribord som gjør båten familievennlig. Selve konsollen har fått en ny vindskjerm med frekt design. Styreposisjonen er bekvem og meget sporty. Samtidig fungerer den greit om du ønsker å stå og styre. Konsollsidene er trukket et stykke akterover og dekker dermed de to sitteplassene godt. Foran konsollen er det V-benk som kan konverteres til solseng, mens det akter er en tverrgående benk.
Ytterligere opplysninger: Yamaha Motor Norge AS, Postboks 30, 1401 Ski, Tlf: 64 97 94 00, Fax: 64 94 60 90. web: https://www.yamaha-motor.no