utgave nr 12 2009

Førsteinntrykket Bavaria Sport 28: Stor, liten tøffing

Bavaria har utviklet en BMW-inspirert båt som lett kan lykkes i familiesegmentet.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Tre gode grunner til at Bavarias nye Sport 28 blir en popis blant nybåtkjøpere;
- Mye båt for pengene. Millionen for markedets romsligste 28-foter lar seg høre.
- Innovativ og tøffe linjer skapt av BMWs designere.
- Kjøreegenskaper det står respekt av.

Mange hyggelige ord om en båt som fortsatt er jomfruelig, men det er mye som peker i retning av suksess. Og skal vi legge til et fjerde punkt, så må det bli finanskrisen. Kanskje flere potensielle båtkjøpere klatrer ned fra ventebenken når de kan få mye båt for en relativt rimelig penge. Rett og slett vise noe mer nøkternhet i investeringene.

Våget mye nytt
Bavaria har våget mye nytt med Sport 28. Skroget er utnyttet til det ytterste, både i bredde – over vannlinjen vel og merke – og i høyden. Slikt kan være et vågestykke i forhold til linjer og design, men her er det balansert hårfint på en knivegg – og resultatet er vellykket. Og fremfor alt praktisk.
Det er skapt en tøff sportslig plugg.
For å holde prisen nede dreier båtbygging dreier seg ofte om kompromiss. Det er ikke kompromisset mye i denne båten, kanskje litt med motorkraften. Med en Volvo Penta D4 300 skyver båten under gode forhold opp mot 34 knop. Selv under vanskelige forhold legger den seg godt over 30. Så kan man spørre, hva skal man med mer? Bavaria Sport 28 er en nøktern familiebåt, og det skal den også være. Langt viktigere enn enda kraftigere skyv er kjørekomfort.

Deilig sjøbåt
Båtmagasinets prøvekjøring fant sted på en litt lurvete dag. Vi har kjørt mange båter under slike forhold og med rette brukt uttrykket stampesjø. Det var ikke stampesjø i dag, for skroget slår faktisk ikke i det hele tatt. Vannet skyves overbevisende ut til sidene, takket være skrogkonstruksjonen. Det betyr også at vi hele tiden befinner oss i en tørr båt. Vannet traff knapt vindusflatene i vindskjermen, selv med kraftig manøvrering i kurve. Den oppleves trygg og komfortabel for alle om bord, og det må være et hovedpoeng med en typisk familiebåt som denne. Båten kan også leveres med D4 260, men den kan trolig oppleves som litt i spinkleste laget. I et voluminøst motorrom er det grei plass til dobbelinstallasjon, da fortrinnsvis med D 3 160 x 2, men helt unødvendig egentlig. På vår lille testtur opplevde vi en villig båt, som lekende lett skjøt fart og ikke hadde noen voldsomt markant planingsterskel, med sine 300 dieselhester og drøye fire tonns vekt. Båten har fått et utmerket førermiljø. Du sitter høyt og har god utsikt og samtidig god beskyttelse av det relativt lave vindskjermen.

Ny favoritt
Vi tror dette kan bli en liten favoritt, ikke minst fordi den innbyr til et godt familieliv på sjøen. God ståhøyde under dekk, en meget vellykket midtlugar med dobbelt køye, større enn hva vi finner i adskillig større båter, romslig bysse, et godt bad- og toalettrom med dusj og en god salong som lett forvandles til soveplass for to. Den gode romfølelsen er et resultat av den utvidede skrogbredden over vannlinjen som BMWs designere har lagt vekt på. Farger, materialer og interiørstil er tilsvarende som i storesøster Bavaria Deep Blue 46, lyst og lekkert, med hvite skrogsider. Solid uteplass med en sofa på babord side. Førerstolen kan vendes og integreres som sitteplass rundt bordet. Som alle andre Bavariaer er det også i denne utgaven lagt vekt på en stor og god solseng. Den danner taket på et ruvende stuverom som igjen danner taket på et meget romslig motorrom som lydløs lar seg åpne og lukke med en hydraulisk pumpe.
Bavaria Sport 28 er et godt valg for gjennomsnittsfamilien som søker sjøglede i solide og pene omgivelser.

Fakta: Bavaria Sport 28
CE kategori: B
Produksjonsland: Tyskland
Lengde i meter: 8,95
Bredde i meter: 2,99
Høyde over vannlinje: 2,80
Dyptgående: 0,90
Vekt tørr båt i kg: 4.000
Drivstoff i liter: 520
Ferskvann i liter: 110
Septik i liter: 70
Antall køyer: 4
Høyde i salong: 1,85 m
Lengde i vannlinje: 6,75 m
Motor testbåt: Volvo Penta D 300
Pris fra kroner: 975.000
Pris testbåt i kroner: 1.100.000

Opplysninger: www.motorboats.no