utgave nr 12 1993

Yamaha Mercury Mariner med 50 hk

Publisert Sist oppdatert

Nytt samarbeide mellom Yamaha og Mercury/Mariner:

Firetakter på 50 hk

I det stille har Yamaha i samarbeide med Mercury/Mariner utviklet utfordreren til Hondas fire-takts serie av påhengsmotorer, en 50-hester som designmessig minner mye om Honda.

Av Hans Due

Denne motoren skal være den første i en ny serie firetaktere fra 5hk. til 50 hk. Yamaha har i flere år hatt firetaktere, men ikke større enn 9,9 hk. For større motorer har Honda vært enerådende på markedet, og har profilert seg med miljøvennlige, bensinsnille og støysvake påhengere. Med den nye storsatsingen til Yamaha/Mercury/Mariner, vil nok Honda-konsernets puls øke betraktelig.
Den nye motoren, som nylig ble vist for første gang, er en firesylindret rekkemotor på 935 cm². Motoren har en boring på 63 mm X 75 mm, en lang slaglengde som gir høyt dreiemoment på lave turtall.
Max effekt på 50 hk (37,3 kw) oppnås ved 5.500 omdreininger. Tomgangshastighet er på 850 omdreininger som synker til 750 omdreininger når gearet er innkoblet. En ideell hastighet på motoren for bruk under dorging.
I erkjennelsen av at det stadig monteres inn mer elektrisk utstyr i båtene, har den nye motoren fått en generator som gir 10 ampere ved full fart og ca. 5 ampere ved 1000 omdreininger. Dette skulle være tilstrekkelig til å vedlikeholdslade batterier i tillegg til forbruk hos ekkolodd, satellittnavigator og stereoutstyr som monteres i stadig flere båter i størrelsen som denne motoren passer til.