Nr 5 2013

USB-kontakter: Lettvint strøm

Verden har gått videre: Vi bytter ut 12 volt sigarettuttak med USB for å lade smarttelefoner, nettbrett, kameraer, mpt3-spillere.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

 

Nesten alt vi har av moderne elektronikk kan lades via USB-uttak. Nettbrett og smarttelefoner bruker mye strøm, og er avhengig av stadig å bli ladet opp. Det kan oppstå rene krisen om bord dersom man mister tilgang til nett og sosiale medier. Noen apparater brukes også til navigasjon. I så måte er det litt merkelig at til og med mange nye båter ikke kommer med USB-kontakter, men kun med vanlige sigarettenneruttak. Disse er fortsatt nyttige ha til alt fra 12 volt kaffetraktere og støvsugere til lyskastere. Men for å unngå krangel om de få uttakene om bord, er det enkelt å montere USB-kontakter som leverer 5 volt spenning, som er det som brukes for å lade det meste av håndholdte elektroniske hjelpemidler. Vær oppmerksom på at enkelte typer elektronikk kan stille spesielle krav til ladestrøm. Vi anbefaler å undersøke dette for hvert enkelt apparat.

USB-kontakter

Den aller beste løsningen er å sette opp USB-uttak rundt i båten. Gjerne ved førerplass, i salong og på alle lugarer. Du får sjelden for mange. Svenske Frilight/Båtsystem har en smart og fin USB-kontakt. Den passer inn i en standard veggboks av den type som brukes i båter – til brytere, dimmere, TV-kontakter, stikkontakter og så videre. Det vil si at den har utvendig mål på 60 x 60 millimeter og innfellingsdiameter på 54 millimeter. Passer således fint inn i paneler med andre elektriske komponenter. USB-kontakten kan enten felles inn eller brukes sammen med distansering for utenpåliggende montering. I likhet med de fleste andre produktene fra Frilight/Båtsystem kommer kontakten i fem farger (matt sølv, krom, hvit, gull og silver sand), men du kan ikke regne med å finne hele sortimentet i norske båtutstyrsbutikker. Vi har sett den i krom og gull. Kontakten leverer 5 volt, 1 ampere og har en egen bryter for å slå den av og på. En grønn LED-lampe indikerer at den er på. Kan brukes både på 12 volt og 24 volt anlegg. Selve monteringen er veldig enkel. Husk bare at den må kobles mot rette poler – rød ledning til pluss og svart ledning til minus/jord. Skal du montere flere USB-kontakter rundt i båten vil vi anbefale at du legger en egen dedikert kurs til disse kontaktene. Husk at kursen skal sikres med egen sikring. Frilight USB-kontakt fås hos de fleste båtutstyrsforhandlere. Vi fikk den fra Seatronic og de tar kr 395,- (som er det rimeligste vi har sett). Eventuelt distansering koster hos dem kr 60,- (i krom).

Til Tallon

Dersom du har et Tallon Socket-system i båten, for feste av mobiltelefoner, nettbrett og så videre, så har de en smart kombinert holder med både vanlig 12 volt uttak og 5 volt USB-uttak – i tillegg til feste for ulike armer og holdere. Da kan for eksempel smarttelefonen stå i holderen og lades via USB-uttaket. Det er Flak as som er importør av systemet, og det selges gjennom ulike båtutstyrsbutikker. Dette er et opplegg som ikke minst bør være aktuelt for bruk ved førerplass, både innvendig og utvendig. Alle uttak kan lukkes med integrerte gummipropper. Tallon byr på et vidt spekter av holdere, armer og annet som passer inn i feste-systemet. Veiledende pris for kombinert sokkel og 12 volt/USB-uttak knapt kr 540,-.

Overganger

Dersom du allerede har sigarettenneruttak i båten, noe de fleste har, er det enkleste å bruke en sigarettennerplugg – en overgang fra 12 volt til USB-kontakter. Her har elektronikkbutikker et stort utvalg. Dette er dessuten en rimelig løsning. Maritim har en riktig fin sigarettennerplugg som ikke bygger mer enn 7 millimeter ut fra sigarettenner-uttaket. Den kommer både som enkel og dobbel, pris henholdsvis kr 62,- og kr 89,-. Vi har i tillegg gått til anskaffelse av et ladesett med sigarettennerplugg og 230 volt adapter. Da kan du lade smarttelefoner og annet fra 12 volt uttaket når du er i sjøen og fra 230 volt adaptere når du ligger for landstrøm. Vi betalte kr 199,- for settet hos Clas Ohlson. Da er ladekabel inkludert i prisen.

Sinus-inverter med USB-uttak

Mange har en invertert om bord. Pure Sine Wave har kommet med en sinus-inverter som også har USB-uttak. Vi har prøvd 300 watt-inverteren, og den er meget velfungerende. Pure Sine Wave er en kompakt, effektiv og pålitelig inverter med ren sinuskurve som luftkjøles ved hjelp av vifte. Utførelsen fremstår meget solid med skall av aluminium. For bruk til elektronikk, som for eksempel nettbrett og datamaskin, er det tryggere å bruke en sinus-inverter fremfor en tradisjonell inverter. Ulempen er at de er litt dyrere. Sinus-inverterne fra Pure Sine Wave kommer som 300w, 600w, 1200 w og 1500w. Vi vil tro at det er de minste som er mest aktuelle for de fleste. Alle inverterne kommer med to uttak for 220 volt og ett USB-uttak som leverer 5 volt, 500mA. Kan brukes både på 12 volt og 24 volt. Pris hos Seatronic er for 300w inverter kr 995,-. For 600 watt utgaven må du ut med kr 1.595,-, for 1200 watt kr 2.895,- og kr 3.495,- for 1500 watt.

En venn i nøden

Som vi har vært inne på kan det oppstå rene krisen om for eksempel smarttelefonen går tom for strøm. Exibel har en ganske smart nødlader med USB-uttak, selges hos Clas Ohlson for beskjedne 99 kroner. Den får strømmen fra fire vanlige AA/LR6-batterier (pennelyktbatterier) eller oppladbare AA-batterier og gir nok strøm til cirka to ladinger av en smarttelefon. Dette vil avhengige litt av kapasiteten til batteriene som brukes. Vær oppmerksom på at produsenten oppgir at den ikke skal brukes til lading av iPad. Nødladeren har mål på 81x34x34 millimeter og veier kun 42 gram uten batterier. Blått lys rundt USB-uttaket indikerer lading og rødt lys at det er feil eller ikke nok strøm til lading. Nødladeren er grei å ha med i mindre båter uten 12 volt uttak, på kajakkturer, under telttur i skjærgården og så videre. Den kan dessuten være grei å ha liggende med ferske batterier i båten om man skulle oppleve ”svart skip” – altså at strømmen forsvinner. Det finnes også andre tilsvarende nødladere og også nødladere med solcellepanel. Vi anbefaler å bruke oppladbare batterier til nødladeren.

Batterilader med USB-uttak

Enkelte ladere for oppladbare NiMH-batterier har USB-uttak. Det vil si at når laderen er tilkoblet nettspenning, så kan du både lade batterier og ha et USB-uttak på 5 volt. Vi har brukt Varta sin modell i båten og er meget fornøyd med den. USB-uttaket virker også ”omvendt”. Det vil si at du kan lade NiMh batterier via USB-uttak. Det innebærer at du kan bruke laderen selv om du ikke er tilkoblet landstrøm. Varta har en nyere modell som både kan gå på 220 volt, 12 volt og 5 volt USB. Prismessig ligger ladere med USB-uttak fra cirka kr 200,- til kr 350,-.

 

Forhandlere:

Seatronic:                   www.seatronic.no

Maritim:                     www.maritim.no

Flak:                            www.flak.no

Clas Ohlson:               www.clasohlson.no