utgave nr 9 2009

Nyttige dingser i sommerbåten

Noen dingser er nyttigere enn andre. Vi har gjort et dypdykk hos en erfaren båtmann som bare tar med seg nyttige ting om bord i sommerbåten.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

”Mitt skip er lastet med…” Bare nyttig utstyr? Hadde det vært så vel. Det er mye rart som samler seg i båten i løpet av sesongen. Men la oss fokusere på det lille ekstra, ting og tang som på forskjellig måte gjør reisen og oppholdet enda litt mer innholdsrikt. Ingen trylleformel, men tips om det lille ekstra som kan komme til nytte under reisen eller ved landligge, eller utstyr som gjør livet om bord enda mer bekvemt.
Vi har gjort et dypdykk i båten til en ekte Reodor Felgen og vi har trålet hyllene på kryss og tvers i utstyrsbutikkene – på jakt etter det lille ekstra. Listen kan sikkers fylles ut i det store og brede, men her er litt av det vi fant på vår uhøytidelige jakt etter små og store gjenstander som absolutt har sin misjon om bord.

La oss forutsette at all standardutrustning er på plass. Det vi fant i skuffer og skap om bord i denne båten, er gjenstander som basert på skipperens egenerfaring gjennom mange år har hatt både nytte og glede av.
Våre tilfeldige funn er ikke basert på forskning eller veldig dype analytiske betraktninger, men så avgjort kjekt å ha – alt sammen.

LED-lamper
Nå kan du lyse opp alle de mørke krokene i båten uten å trekke ledninger. Små LED lys drevet med AA-batterier er effektive til bruk der du trenger lys en gang i blant – som her, i barskapet.
Kjøpt:
Pris:

Lyslist
Der du lett kan hente frem strøm, kan du montere en forseggjort, bitteliten lyslist. Den gir godt lys, samtidig som den er dekorativ.
Kjøpt:
Pris:

Holder til lommelykt
Lommelykten skal alltid befinne seg på en strategisk, fast plass. Denne Maglitelykten er plassert i sin egen brakett over skyvedøren. Denne har i tillegg lader på samme sted. Det betyr at en god lyskilde alltid er tilgjengelig.
Kjøpt: Magshop
Pris: 1249.-

Vannkoker
Litt varmt vann til pulverkaffen eller tekoppen skal alltid være tilgjengelig. Vi anbefaler en liten 12 volts vannkoker. Mye mindre styr enn å tenne opp det spritapparatet eller gassblusset for noen små desiliter med vann.
Kjøpt:
Pris:

Vannkikkert
Kanskje ikke øverst på ønskelisten, men den er god å ha om verdigjenstander faller i vannet. Vår utgave er sammenleggbar og tar faktisk ikke mer plass enn en vannskål.
Kjøpt:
Pris:

Sammenleggbar veske
Kurver og vesker tar stor plass. Velg noen som kan foldes sammen til en flat gjenstand. Lett å stuve bort, enkel å ta i bruk.
Kjøpt:
Pris:

Glassholder
Det kan være en prøvelse å frakte med seg finere glass i båten. Disse skjøre ølglassene er hengt opp i taket. De har ”knusefri” avstand til hverandre – og tar absolutt ingen plass.
Kjøpt:
Pris:

Firkantet stekepanne
Liten firkantet stekepanne gjør det mulig å steke/koke flere ting på en gang-. En tradisjonell, stor og rund stekepanne tar så mye plass at bare ett bluss kan benyttes av gangen.
Kjøpt:
Pris:

PAL Radio
PAL-radio kjekt å ha. Enkel å ta med seg inn i lugaren. eller på land, for den går også på batterier. Har svært god lydkvalitet.

Kjøpt:
Pris:

Gasstenner
Glem fuktige fyrstikker. Ha en god gasstenner. Den er lett å bruke, og du slipper å brenne fingertuppene hver gang det lille telyset i bunnen av holderen skal tennes.
Kjøpt:
Pris:

Hengekrok
Tauverk har det best hengende. De tørker bedre og de er enklere å få tak i. Enkle hengekroker til å feste i rekka er effektive til tauverket.
Kjøpt:
Pris:

Ledningsholder
Enkel og praktisk plastdings som håndtak og ordner til kabler og slanger. Lett å låse/åpne og utstyrt med hank.
Kjøpt:
Pris:

Plugger
Lett tilgjengelige plugger i forskjellige størrelser er viktig. De konete pluggene kan raskt kjøres fast i en ødelagt skroggjennomføring eller enden på en slange. Den simle med enkle enheten kan redde deg fra katastrofen, vel og merke om du vet hvor om bord den befinner seg.
Kjøpt:
Pris:

Kartplotterlås
Å gå fra en kostbar kartplotter kan være en risikosport. Nå kan den enkelt og greit låses og gjøres lite attraktiv for de langfingrede.
Kjøpt:
Pris:

Bladholder:
Blader og aviser har en lei tendens til å flyte omkring. Stapp dem i en dertil egnet bladholder. Alt som kan ryddes eller stuves om bord er et pluss.
Kjøpt:
Pris:

Matter og tepper
Sklifrie matter og løpere gjør det lunt og trivelig innendørs på regntunge og kalde dager.
Kjøpt:
Pris:

Pøs
En god pøs er ikke det samme som en vaskebøtte. Skal du ha glede av å hente vann i den, må den være såpass tung at den straks synker. Massiv gummi, med en påmontert krok og godt tau er å anbefale.
Kjøpt:
Pris:

Lys på dørken
Et ledlys i en opphøyet tråkkekant markerer trapper og nivåforskjeller. Du merker forhøydningen med foten og passer på neste steg. Lys gjør den sikrere i mørke og skumring.
Kjøpt:
Pris:

Værstasjon
En enkel elektronisk værstasjon gir deg alle de informasjoner du trenger om temperatur, luftfuktighet (litt mer tekst her)
Kjøpt:
Pris:

Sugekopp
Hva skal man med en sugekopp? Svaret er enkelt; den er et sikkert og godt holdepunkt på skrogsiden når du tar den jevnlige vasken rundt vannlinjen. Selv om du trår vannet med bena får du en ok arbeidsstilling med et godt håndgrep på skrogsiden. Kokken er lett å feste, lett å løsne og den flyter om du skulle miste deg.
Kjøpt:
Pris:

Gassovn
Tropenatten er ikke alltid der. Kalde kvelder kan kompenseres med en bærbar, enkel gassovn. Ikke støyer den og rask varm blir den.
Kjøpt:
Pris:

Lag deg en brønn
Hvor skal man så lagre alt dette nødvendige utstyret? Noe av det kan du for eksempel plassere i et skjult rom i dørken. Det finnes mange fine hulrom som kan utnyttes i en båt. Her har vi skåret oss ned på et sted hvor det fra produsenten ikke var tiltenkt oppbefaring. Stikksagen gjorde susen, men du skal for all del vite hvor du sager.