utgave nr 9 2005

Minitest: Hähnel Powerstation TC Compact

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Hähnel Powerstation TC Compact

Billig og oppladbart

For bare 159 kroner får du kjøpt denne laderen – komplett med fire gode 2.000 mAh oppladbare NiMH batterier. Det er billig, selv uten laderen.

TEKST: TERJE BØLSTAD

Nå har alle råd til å gå over fra engangs alkaliske batterier til oppladbare batterier. Da snakker vi ikke om store 12 V akkumulatorer, men om de små runde 1,5 volt tørrbatteriene du bruker i GPSen, VHF-radioen, og så videre. De oppladbare batteriene har riktignok bare en spenning på 1,2 volt, men det spiller ingen rolle. De kan likevel brukes i alt utstyr hvor du tidligere har brukt engangsbatterier.
De oppladbare batteriene vil antagelig til og med vare litt lenger enn de alkaliske. Og så kan de lades om og om igjen, sannsynligvis mer enn 500 ganger! Så selv om denne pakken koster tre ganger det du vanligvis betaler for en pakke med fire engangsbatterier, er vel den fordelaktige økonomien i dette åpenbar. Her er det mye å spare. Ikke bare av dine penger, men du sparer også miljøet for over 2.000 alkaliske batterier som du ellers hadde kastet.
Laderen fant vi på COOP OBS. Den er av det enkleste slaget, hvor man selv må passe på ladetiden. Den er 10 timer for helt tomme batterier. Glemmer man seg bort, blir likevel batteriene ikke ødelagt. Men batterier med lavere kapasitet enn de som følger med bør ikke bli stående lenger enn til de er fulladet. Da kan de bli ødelagt av for høy ladestrøm.
Selv om du har en lader fra før, kan dette tilbudet likevel være aktuelt. Du finner sjelden fire 2.000 mAh batterier alene til denne prisen. Laderen kan du se på som en bonus. En ekstra lader kan det sikkert være nyttig å ha liggende.

+ Mye for pengene
+ Gode batterier
+ Lader både NiMH og NiCd batterier

- Enkel lader uten automatikk
- Bør ikke brukes med batterier mindre enn 1600 mAh
- Bare for AA- (og ikke for AAA-) batterier
- Vrient å få batteriene ut av laderen etter lading

mAhMilliampère-timer. Angivelse av batterikapasitet
NiMHNikkel Metall-hydrid (oppladbare batterier)
NiCdNikkel-Cadmium (oppladbare batterier)