utgave nr 8 2005

Småsmart i sommerbåten II

Publisert Sist oppdatert

Småsmart i sommerbåten

Ny GPS i hånden

Seawave AS (tidligere Navy, Oslo) har nettopp lansert en helt ny GPS i Norge; Lowrance iFinder Go. Til en pris av kr. 1290 synes den å være markedets rimeligste for bruk i båt.
Dette er lillebroren til iFinder H20, som vi testet i BM nr 4/2005. Det er en liten delikat sak uten kart, med en 16 kanalers mottager, og alle vanlige funksjoner. Den skal også kunne koples til både PC og autopilot.
Siden den er vanntett, og har både Cross Track Error og MOB-funksjon, synes den å kunne være velegnet for bruk på sjøen. GPSen har plass til å legge inn hele 1.000 egne kurspunkter og 100 ruter. 100 spor kan lagres, med opptil 10.000 punkter i hvert spor. Grundigere test kommer senere.
SeaWave AS, telefon 67 56 78 40. www.seawave.no - www.navyoslo.no

Snakk og nødrop

"Stol ikke på mobiltelefon, VHF er det tryggeste på sjøen." Hørt den før? Jo da, men VHF-radioer koster penger. Massevis av penger. Vel, det finnes radioer der ute som ikke koster stort mer enn en god helgehandel eller to.
Watski Midland Ocean er markedets desidert billigste bærbare VHF: 1.250 kroner over disk. Med den slags priser er det fristende å si at VHF skulle vært påbudt i alle båter. Den er sprutsikker nok til å overleve i en skjærgårdsjeep, og bruker vanlige AA-batterier. Alle kanaler, også L- og F-kanalene er tilgjengelig. Batterikapasiteten er overraskende god: Etter en uke på lytting døgnet rundt og noe samtale viste batteriindikatoren fortsatt 2/3.
www.seatronic.no
Entel HT 640 Submersible er - som navnet indikerer - vanntett (IP67). Utførelsen virker for øvrig solid og ordentlig. Den har sitt eget oppladbare batteri, og leveres med ladere for både 230 V og 12 V. Batterikapasiteten er det intet å utsette på, vår lille uformelle prøve viste at det holder minst like lenge som tørrbatteriene i Watski-radioen over. Radioen er ny på det norske markedet. Prisen er 2.860 kroner, rimelig for en radio i denne klassen. Den har alle internasjonale kanaler, og med noen tastetrykk gir den også lyst- og fiskebåtkanalene L1-3 og F1-3.
Datamatikk AS, tlf 22 30 17 30
En håndholdt VHF-radios innebygde antenne gir begrenset rekkevidde, rundt 4 nautiske mil. Begge radioene kan kobles til eksterne antenner, og dermed få en rekkevidde tilsvarende en fastmontert radio. For ikke radiopliktige lystfartøyer (under 50 tonn) gir Telenor i praksis konsesjon til alle som søker, forutsatt at båten har et navn. Men det anbefales sterkt at radioen er tilkoblet en utvendig antenne og (helst) ekstern strømforsyning.

Spritfyring med mindre sot

Fin Fyr er en sprit beregnet på kokeapparater som ellers ville gått på Rødsprit. Reklamen lover at den soter vesentlig mindre enn Rødsprit. Vi kan bekrefte at den soter vesentlig mindre, og avgir betydelig mindre lukt enn sin røde kollega. Bildet viser en ildfast glassform brukt til "sotingsprøve" med oppvarming av vann i 4-5 minutter. Høyre bluss bruker Rødsprit, og har avsatt vesentlig mer sot.
Men det har sin pris: Effekten i Fin Fyr ser ut til å være noe mindre. Vi kokte opp 4 dl vann, tappet fra springen. Oppvarmingstiden fra springtemperatur til de første boblene kom til overflaten:
- Rødsprit: 6 min 30 sek
- Fin Fyr: 7 min 30 sek
Likevel ville vi nok valgt Fin Fyr til et kokeapparat som skal brukes til matlaging inne i båten. Den kjøpes på bensinstasjoner og i båtutstyrsbutikker. Vi fant den på Malfix, www.malfix.no
(smart_finfyr1.jpg)FIN FYR (t.v.) soter mindre enn Rødsprit

Beskytt kartene

Sjøkartene lever et hardt liv i mindre båter, i stor fare for å få mye vann over seg. Båtsportkartenes plastmapper hjelper, men er ofte ikke tette nok. Hoved- og kystkart leveres uten beskyttelse. En serie oppbevaringsmateriell under navnet Blue Performance har også en stor kartmappe. Den er en god del større enn båtsportkartene. Den ser solid ut, og har en lukking som motstår heftige regnskurer og sjøvannsskyll. Finnes i velassorterte båtutstyrsforretninger. Pris: Kr 216.
Hovdan-Poly AS,

Beskytt mobilen

Mobiltelefoner flest har en lei tendens til å dø hvis de får sjøvann på seg eller går over bord. Putt mobilen i en Dry Pak, og heng den rundt halsen. Da er den i alle fall noe tryggere. Telefonen fungerer like godt gjennom plasten. Pris kr 169.
www.maritim.no

Lys i mørket

Nå på tampen av sommeren begynner kveldene å mørkne, særlig i sørlige deler av landet. Da er det godt å ha lys til forskjellige formål. Med strømgjerrig LED-belysning får man mye lys av hvert batteri.
Hodelykten Silva M4 har èn rød og to hvite dioder. Den røde gir et suverent arbeidslys i situasjoner der du må beholde mørkesynet, for eksempel under mørkeseilas. De to hvite hjelper godt hvis du trenger mer lys. Vi kjøpte den hos SAS på et utenlandsfly sist høst, der kostet den ca 400 kroner. www.silvanorge.no

Lightwedge er en gjennomsiktig plastplate med rødt lys, et meget kjekt hjelpemiddel til å lese sjøkart i mørket. Den fungerer også til å lese bøker på senga, hvis partneren er allergisk mot lys. Pris kr 498 (rødt lys). Tomrica Trading, www.tomrica.com

Lommelykten Frogman har èn hvit diode, og skal kunne klemme hele 50 timer ut av fire AA-batterier og 100.000 timer av dioden. Fokuserende reflektor og linse i glasset gir den en rekkevidde som større og kraftigere lykter. Solid plastutførelse, syrefast lyshode og vanntett ned til 60 meters dyp, er ingen ulempe til båtbruk. Pris kr 859. www.peerless.no

Suger olje

Båtpakken er en samling olje- og kjemikalieoppsugende ark og kluter. De kan brukes til å tørke opp søl i motorrom, fange opp søl i forbindelse med tanking eller - som her - fange opp oljen det alltid skvalper litt rundt av sammen med vannet i kjølsvinet.
Vi skal ikke påstå at Båtpakken gjorde kjølsvinvannet rent nok til å drikke, men det er absolutt greit å slippe oljesølet der nede.

Bag og skap

Myke bager er fine å pakke i til båtturen. Men med sitt ene, store rom blir de ofte uoversiktlige. Reisebagen er løsningen på det. Den er nemlig inndelt i rom av forskjellig størrelse. Heng den opp etter den ene kortsiden, så blir den like oversiktlig som garderobeskapet hjemme. Kjolen pakkes i et dertil egnet rom i lokket. Bagen har hjul, og er lett å trille nedover brygga til båten. Pris kr 568.
www.maritim.no