utgave nr 11 2003

Test av undervannskamera

Publisert Sist oppdatert

I løpet av noen få minutter fant vi tre sykler, en bøtte og et gammelt bildekk liggende på havets bunn. Selv stod vi tørt og godt på land, og studerte de marine hemmeligheter ved hjelp av et undervannskamera.

Tekst og foto: Jan Harry Svendsen

En fem tommers sort/ hvitt skjerm og undervannskamera med infrarøde lysdioder og en 18 meter lang kabel er hovedingrediensene i det som utgjør Mobitronic RV-marine. Med det er det enkelt å studere moringer, brygger og annet under vann - uten selv å måtte bli våt.

Enkelt i bruk

Selve systemet er svært enkelt bygget opp. Foruten monitoren og kameraet består det av noen ledninger og et batteri med lader. Oppkoblingen av systemet tar i høyden noen få minutter , og skjer ved at man kobler batteriet til monitoren og undervannskameraet til monitoren.Når du skrur monitoren på, aktiverer du samtidig kameraet. Monitoren har foruten av/ på-knapp tre knapper på frontpanelet. Her kan du enten låse monitoren til en av de to inngangene, eller du kan velge "auto". Gjør du det, vil montoren veksle mellom de to inngangene. Det er i første rekke en funksjon som er nyttig dersom du har to undervannskameraer og vil veksle mellom disse. Med ett kamera bør du "låse" monitoren til den utgangen som er i bruk.

Vanntett kamera

Kameraet er vanntett ned til 18 meter. Foruten linsen har det et blylodd og finner som skal sørge for at det holder seg stabilt i vannet. Vi gjorde noen tester hvor vi kastet kameraet ut fra en brygge og fant ut at det kan det være lurt å feste en sikkerhetsline i kameraet og bruke denne til å trekke kameraet inn med. Ikke bare avlaster det den 18 meter lange signalkabelen, det gir også en ekstra sikkerhet dersom kameraet skulle feste seg i gjenstander på bunnen. Lysfølsomheten til kameraet er god, noe ikke minst den innebygde infrarøde belysningen sørger for. I stummende mørke har kameraet en "rekkevidde" på om lag to meter. Synsvidden er også god, med en bildevinkel på 90 grader.

Kort strømledning

Med i pakken følger et lite 12 volts batteri med lader. Batteriet har en kapasitet på 4,5 Ah. Det holder til om lag tre timers kontinuerlig bruk. Trenger du ytterligere kapasitet kan ustyret kobles til andre 12 volts uttak eller batterier. Strømkabelen er imidlertid relativt kort, slik at du muligens må lage en skjøtekabel om du velger å bruke båtens batterier. Krokodilleklemmene som sitter på originalkabelen er dessuten små og vil derfor vanskelig få et skikkelig grep på større 12 volts batterier.

Litt liten skjerm

Den lille skjermen på fem tommer gir brukbare bilder med tilstrekkelig skarphet. På lyse sommerdager følger det dessuten med en solskjerm som du trær utenpå skjermen og som dermed gjør det mulig å se bildene selv i sterk sol. Innstillingen for kontrast og lysstyrke har skjermen også. En utgang for video finnes, men det er lite trolig at du får nytte av den. Utgangen er nemlig tilpasset den amerikanske NTSC-standarden og ikke PAL som vi bruker her hjemme.
Prisen på Mobitronic RV-marine er 5.250 kroner. Utstyret er ikke rimelig, men med tanke på hvor komplett systemet leveres virker prisen likevel godt tilpasset.