utgave nr 1 201

Nyheter

Publisert Sist oppdatert

Windy-nytt
Stikkordene for Windys nye sportscruiser Windy 39 er to lugarer, romslig uteplass og praktisk hardtop. 39-foteren skal videreføre sjøegenskapene til Windy 44 Chinook og 48 Triton, men målgruppen er mer rettet mot familiefolk som setter pris på cruising, uten nødvendigvis å måtte gå "big". På uteplassen er det lagt stor vekt på størrelse og fleksibilitet, samt sikkerhet for hele familien, og gjester, mens båten er underveis. Hardtopen skal beskytte både mot sol og regn, og er utstyrt med skyvbart soltak. Under dekk er salongen utstyrt med sittegruppe, bord og romslig bysse vis a vis. Midtlugaren, eller gjestelugaren, har dobbeltkøye, mens rederlugaren i forpiggen i tillegg til dobbeltkøya har direkte tilgang til bad med egen dusjnisje. Windy 39 er designet både for Volvo IPS og hekkaggregat, med tre ulike motoralternativer og en topphastighet på 44 knop. Standard skrogfarge eller hvit eller champagne, men kommer også i andre farger hvis det er ønskelig. Windy 39 blir vist fram i Norge for første gang i september neste år.

Windy 39
Lengde: 11,85 meter
Bredde: 3,70 meter
Vekt: 7.600 kg
Motorstyrke: 300 hk-370 hk
Opplysninger: www.windy.no

Spesialutgaver
Windy 32 Grand Tornado og Windy 37 Grand Mistral er to av Windys mest populære modeller, og i år kommer de i nye utgaver med nye motoralternativer, fargevalg og oppgradert utstyrsnivå som standard. Begge båtene er utstyrt med Volvo Pentas nyeste CAN-bus EVC-system med funksjoner som reiserute, motordata i kartplotterdisplayet og elektronisk styring av gir og motor. Båtene er også tilpasset Volvos nye joystick-kontroll som gjør det mulig med IPS-manøvreringsegenskaper på utenbordsmotoriserte båter. De to båtene som stilles ut skal ha Volvo D4 260 hk dieselmotorer, men standardinstallasjonen for Windy 32 er 2 x D3 220 hk. Spesialutgavene vises fram for første gang under Düsseldorf Boat Show 23. januar. www.windy.no

Windy 32 Grand Tornado Limited Edition
Lengde: 9,72 meter
Bredde: 2,99 meter
Vekt: 4.600 kg
CE-kategori: B
Motorstyrke: 2 x Volvo Penta D3-220 EVC DP 418 hk
Opplysninger: www.windy.no

Windy 37 Grand Mistral Limited Edition
Lengde: 11,14 meter
Bredde: 3,50 meter
Vekt: 6.500 kg
CE-kategori: B
Motorstyrke: 2 x Volvo Penta D4-260 EVC DP 500 hk
Opplysninger: www.windy.no

Familie-RIB
Agapi 900 WA er en ny RIB fra svenske Agapi Marine, som kombinert med en lugarløsning med fire køyer tar sikte på familiesegmentet. På grunn av lav vekt og tyngdepunkt skal båten enkelt kunne fraktes og oppbevares på henger, slik at en ikke trenger båtplass. RIB-en bygger på skroget til svenskenes charterbåt, og skal i følge produsenten ha en myk gange med gokartlignende gir-egenskaper selv under tøffe forhold og i høye bølger. Med den minste motoren skal forbruket ligge på under en liter per nautisk mil, mens topphastigheten med en 350 hk utenbordsmotor er rundt 55 knop. Svenskene hevder også at Agapi 900 WA har det laveste utslippet per passasjer sammenlignet med andre båter i denne størrelsen. RIB-en er en såkalt ”All Purpose Boat” som kan brukes til dagsturer eller en ukes ferie med familien. www.agapimarine.se

Funky framtid
”House” er navnet på denne høyteknologiske, norske husbåten, spesielt utviklet for en familie på fire som ønsker full frihet i hverdagen. Husbåten måler 120 kvadratmeter og består av en ”kropp” med to bein som har ulike funksjoner alt etter hvilken posisjon de står i. Pongtongene på beina er utstyrt med elektriske motorer som henter energi fra solcellepanelene på alle horisontale flater på ”båten”. I den 15 meter høye masten som kan reises opp fra taket på båtens hovedkropp, er det plassert en vindturbin, i tillegg til at masten kan utstyres med ballongseil slik at en kan legge ut på tur uten å bruke motorkraft. Innvendig er arealet delt inn i en basissone, en arbeidssone og en rekreasjonssone. Utvendig er båten dekket av et intelligent og høyteknologisk skall som reagerer i takt med omgivelsene båten befinner seg i, og for eksempel kan gjøre skallet lysere eller mørkere i fargen for å absorbere varme alt etter temperaturen på utsiden. Bak ”HOUSE” står sivilarkitekt Hallstein Guthu som jobbet fram prosjektet som diplomoppgave ved arkitektlinja ved NTNU i Trondheim for et par år siden. Oppgaven fikk toppkarakter, men eksisterer fremdeles bare på preprototypestadiet og i form av skisser og 3D-illustrasjoner.
- Jeg tror HOUSE er et prosjekt som skal realiseres. Det skal tegnes mer, det skal tenkes mer og på et tidspunkt skal også kostnad diskuteres, men jeg ønsker sterkt å se ”House” på vannet i Hammerfest, Hong Kong og Honolulu, sier Guthu.

Satser åpent
Med en Suzuki DF115TL blir Capelli 21 Open priset fra 320.000 kroner. Den 6,3 meter lange båten er en ny modell, med bred konsoll og stort soldekk forut. Akterdekket blir oppholdssted med dobbel sittebenk på begge sider og teakbord som standard. Styrekonsollen har vindskjerm og støtte som gir mulighet for dobbel førerposisjon.
- Vi kommer til å satse på denne båten i Norge, forteller markedsansvarlig Stein-Harald Jørgensen i Erling Sande.

Capelli 21 Open
Lengde: 6,30 meter
Bredde: 2,43 meter
Vekt: 900 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 7
Motorstyrke: 115 hk-175 hk
Pris fra: 320.000 kroner
Opplysninger: www.erling-sande.no

Daycruiser-RIB
Capelli Tempest 770WA tar sikte på å kombinere RIB-fordelene med daycruiserkomforten og har overnattingsmuligheter i frontpiggen og separat toalettrom, samt kokemuligheter plassert under førersetet. Med blant annet 175 centimeter dekkshøyde i lugaren skal 770WA være ganske unik i denne størrelsen.

Capelli Tempest 770WA
Lengde: 7,70 meter
Bredde: 2,92 meter
Vekt: 1.500 kg
CE-kategori: B
Maks antall personer: 18
Motorstyrke: 200 hk-250 hk
Pris fra: 675.000 kroner
Opplysninger: www.erling-sande.no

Favoritter
50 år etter den første Favorite-yachten ble introdusert, markerer nederlandske Mulder Shipyard neste år jubileet med en helt ny aluminiumsutgave som produseres i begrenset antall. Foruten nytt design med smidige retrolinjer og spiss baug, kommer Favorite enten med planende eller halvplanende skrog. Motoralternativene spenner fra 2x150hk til 2x435 hk. Mulder 1400 og 1500 er under bygging, og er henholdsvis utstyrt med 2x Volvo IPS600 445 hk og 2x Volvo D6 330 hk med strak aksel. Førstnevnte skal ha en topphastighet på 35 knop. Båten blir også lansert i en 1600-versjon. Luksus er stikkordet for jubileumsutgaven, som blant annet har garasje akter med plass til lettbåt på tre meter, interiør i kirsebær, panelkledde dører, dørk i wengè og polstring i hvitt skinn.

Mulder Favorite 1500
Lengde: 15,60 meter
Bredde: 4,75 meter
Vekt: 18.000 kg
CE-kategori: A
Maks antall personer: 12
Motorstyrke: 150 hk til 430 hk
Pris fra: 949.000 Euro
Opplysninger: www.muldershipyard.nl

Showboat
Med blant annet egen underholdningssalong under dekk lanserer SeaRay sin nye modell Sundancer 450 under mottoet ”kunsten å underholde”. Den sømløse hardtop-en har blant annet integrert soltak som kan åpnes, en egen ”underholdningsøy” på utedekk med valgmuligheter som grill og flatskjerm-TV, i tillegg til eget medierom med gromlyd og 32 tommers flatskjerm inne i salongen under dekk. Båten kommer standard rigget med Axius-system med doble drev og joystickkontroll, men dobbel Zeus dieselinstallasjon med QSB 380 eller QSB 480 er også tilgjengelig. I tillegg kan 450 Sundancer rigger med ekstrautstyr som teakdørk, solputer på fordekket, hydraulisk senkbak badeplattform,fiskestangholdere, eller oppgradert stereo- og TV-system.

Sea Ray Sundancer 450
Lengde: 14,40 meter
Bredde: 4,21 meter
Vekt: 12,928 kg
CE-kategori: B
Maks antall personer: 6
Motorstyrke: 364 phk-475 phk
Pris fra: 673.801,00 euro
Opplysninger: www.husvikholmen.no

Praktprinsesse
En av nyhetene Princess Yachts International viser fram i januar er den nye Princess 72 MY. I forhold til tidligere modeller skal denne ha fått nytt design og layout, og britene har stor tro på at yachten vil bli populær i sin størrelsesorden. Den 22,35 meter lange båten skal kunne huse åtte gjester i romslige og luksuriøse lugarer, samt opphold for et mannskap på to.

Princess 72 Motor Yacht
Lengde: 22,35 meter
Bredde: 5,49 meter
Vekt: 45.000 kg
CE-kategori: A
Motorstyrke: 2 x MTU 1500 mph
Opplysninger: www.norskbatsenter.as

Fransk fisker
Enklere innredning og mer tilrettelagt utstyrsnivå for fiske gir en rimelig introduksjonspris på den nye modellen Ocqueteau 6.05WAC Fish. Båten skal ta opp arven etter Ocqueteau 595WAC, men er bygget på skroget til 6.15-modellen. I følge den norske importøren Topp Fritid i Sarpsborg skal dette være den raskeste og mest driftsøkonomiske fiskebåten i størrelsen 20-21 fot.
- 6.05WAC byr på et vasst V-bunnsskrog hentet fra båter som vanligvis leveres uten "pølsebod". Dette er en vesentlig forskjell fra flere av våre konkurrenter. Du får myk og rolig gange i sjøen pluss fem knop høyere topp- og marsjfart enn vår nærmeste konkurrent.
Båten har blant annet mange griperekker, sklisikkert og flatt fordekk, flate dollbord, godt med stuveplass, herdet glass i frontruta og låsbar skyvedør i bakveggen. Importøren anbefaler 6.05WAC i kombinasjon med Suzukis nye DF80ATL og DF90ATL. Grått skrog er inkludert i prisen på de første båtene, som er leveringsklare i januar/februar. Utstyrt med 90 hk motor skal nykomlingen gjøre 30 knop, samt 34 knop med en 115 hestekrefters motor og en marsjfart på 20-25 knop.

Ocqueteau 6.05WAC Fish.
Lengde: 6,34 meter
Bredde: 2,48 meter
Vekt: 1.000 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 7
Motorstyrke: 80 hk-90 hk
Pris fra: 274.900 kroner m/motor
Opplysninger: www.husvikholmen.no

Skjev dieselnyhet
Caudwell Marines lanserte tidlig i fjor verdensnyheten Axis Drive – et system som innebærer at motoren er plassert 45 grader, mens drevet svinger rundt sin egen akse. I følge produsenten skal denne løsningen kunne kombinere egenskapene og fordelene ved en påhengsmotor og hekkaggregat. Like før jul så også dieselutgaven dagens lys i samarbeid med Jaguar/Land Rover. Axis Drive er dermed tilgjengelig fra 300 hk (V6) til 400 hk (V8) diesel og 250 hk (V6) til 350 hk (V8) bensin. Kirurgisk styrefast stål sørger for at drevet er korrosjonsfritt, mens et gearsystem levert av verdens ledende produsent Xtrack, sørger for at sving og tilt/trim opprettholdes uten universalledd. www.caudwellmarine.com

Lyshanske
Har du ofte opplevd å ha dårlig arbeidslys når du skal fikse ting på båten eller andre steder hvor det er vanskelig å komme til? Disse hanskene med lys (!) kan gjøre jobben enklere. Mechanix Light Glove er utstyrt med en 10.000 Lumen LED-lylt over pekefingeren/knoken, slik at området du jobber på blir belyst uten at du trenger verken lommelykt eller hodelykt. Hanskene har forsterket lycra-paneler mellom fingrene og forsterket semsket skinn på fingertuppene, elastiske håndleddsmansjetter og vanntett batteri/chip-kammer. To batteri følger med. Vaskes på 30 grader. Pris: 249 kroner. www. www.whynotshop.no

Framtidas brygge
Det patenterte bryggesystemet ”Futura” fra Ørsta Marina Systems AS har fem store kanaler i lengderetningen og tre kanaler ut til hver båtplass – under bryggedekket. Disse har du tilgang til via fire adgangsluker, slik at du kan trekke rør og ledninger under bryggedekket og holde brygga fri for ledninger og annet rot som en lett kan snuble i. Bryggemodellen har innlagt forsterkninger for ryddig og sikker etterinstallasjon av lysmaster, levegger, fortøyningspullerter og annet utstyr som krever innfesting og rørføringer. Kabler, rør og slanger kan dermed trekkes helt ut til den enkelte båtplass, eller føres fra kanalene igjennom dekket på anvist plass. www.orstamarina.com

Varme føtter
Vinteren er her og det er viktig å holde seg varm på føttene. Lorpen Heavy Trekker er en sømløs ekstremsokk i tre lag; Primaloft Eco Polyester, merinoull, samt nylon og Lycra som skal gi materialet god stretch. I tillegg til å være myk og varm, skal sokken også være slitesterk og holde føttene tørre mye lenger enn vanlige sokker. Farger: Lys grå/grå. Størrelse S-XL. Pris: 239 kroner. www.jemco.no

Mini-HD
Med målene 10,8 x 5,6 x 3 cm er videokameraet Flip UltraHD så lite at du bokstavelig talt kan ta det med deg i lomma. Kameraet veier bare 170 gram, filmer med 720p HD-oppløsning, har innebygd høyttaler og stereomikrofon, samt flippbar USB-arm til filoverføring direkte til PC. Med undervannshuset Ikelite kan du også bruke kameraet til å filme i HD-kvalitet helt ned til 60 meters dybde under vann, i to timer. I vanskelige lysforhold kan du også koble til ekstern LED-lampe, samt bytte til vidvinkellinse på selve undervannshuset. Pris kamera og undervannshus er 4.295 kroner.
www.marinfoto.no

Oppdatert
Boka ”Fyrene – kystens katedraler” kommer nå i en ny utgave med oversikt over hvilke fyr som er åpnet for publikum. Tilbudet i form av overnatting, museer, gallerier og kulturhus øker stadig, og bakerst i boka finnes en fullstendig oversikt alle landets fyr som nå er offentlig tilgjengelige, også de som ikke er omtalt i boka. Tittel: ”Fyrene – kystens katedraler 2. utg.”. Format 23 cm x 33 cm, med norsk og engelsk tekst. Tekst: Knut Baar Kristoffersen. Foto: Rune Nylund Larsen. Utgis på Skagerrak Forlag, ISBN 978-82-922-21-6. Pris kr 398 kroner.
www.skagerrakforlag.no

Miljømote
Henri Lloyd satser sterkt på mer miljøvennlig produksjon med sin allerede prisbelønte Blue Eco-serie. Kolleksjonen består så langt av en Blue Eco-jakke og en Hi Fit-bukse, som begge kan leveres inn til gjenvinning. Fibermaterialet blir så resirkulert og skal kunne brukes om og om igjen og bli til splitter nye klær. Plaggene er vind og vanntette, puster og har en rekke praktiske og fleksible detaljer både på utsiden og innsiden.
www.henrilloyd.com

Nattsyn
Nattkameraet og M-626L Series Thermal Night Vision System fra nederlandske FLIR Systems fikk den prestisjetunge Dame Award 2009 og ble kåret til fjorårets aller beste båtutstyr. Ved hjelp av kameraet som måler infrarød stråling kan du få øye på andre båter, sjømerker, personer i vannet og kystlinjen fra enda større avstand enn tidligere, selv om det er bekmørkt ute. Synsfeltet på 26 grader skal være en forbedring på hele 25 prosent sammenlignet med tidligere kamera, i tillegg skal det være enkelt å installere og er Ethernet-kompatibelt. Kameraet styres ved hjelp av fjernstyrt joystick som kan plasseres hvor som helst i båten. www.flirsystems.com

Fiks fjæring
Smart Snubber er en svensk rykkdemper som enkelt festes rett på tauet for fjæring og avlastning på fortøyningen. Du kan også justere og øke effekten for eksempel alt etter størrelse og tyngde på båten, ved å feste flere Smart Snubbere på samme tau. Rykkdemperen kommer i to ulike størrelser, henholdsvis 16 mm og 20 mm, og skal i følge produsenten Unimer tåle flere års bruk og slitasje uten å svekkes. Veiledende pris: 130 kroner.
www.maritim.no

Praktisk bøtte
Det kan være praktisk å ha en pøs for hånden om bord i båten. Dette er en kraftig, sammenleggbar bøtte fra Swobbit i vanntett polyesterduk, som enkelt kan klappes sammen og styves bort i egen oppbevaringspose med glidelås når den ikke er i bruk. Ekstra brede kanter skal gjøre pøsen slitesterk og sørge for at den bevarer formen selv etter lang tids bruk. Håndtak er i rustfritt stål. 20 liter. Pris: 150 kroner www.navimo.se