utgave nr 5 2004

Minitest: Nødlader for mobilen

Publisert Sist oppdatert

Aldri mer tomt batteri

Hos postordrefirmaet Select fant vi denne rimelige nødstrømgeneratoren med håndsveiv. Den fungerer faktisk!

TEKST: TERJE BØLSTAD

Det kan være nyttig å ha en mobiltelefon i båten. Ikke minst i en nødsituasjon, som for eksempel hvis batteriene om bord er flate, og du ikke får startet motoren. Da er det greit å kunne ringe til redningsskøyta eller en kystradiostasjon etter hjelp. Forutsatt at båten befinner seg innenfor mobilnettets dekningsområde. Men hva gjør du hvis mobilen også er tom for strøm?
Det er i slike situasjoner at en nødlader kan redde deg. Hos postordefirmaet Select fant vi denne laderen med sveiv til kun kr. 59,90. Det er rett og slett en liten håndrevet dynamo, med en ledning til mobilen. Laderen har også en liten lampe innebygd. Kopler man bort ledningen til mobilen, tenner lampen når man sveiver. Også den kan være nyttig i et nødstilfelle.
Vi prøvde å lade opp et nesten tomt batteri på en Nokia telefon. Det fungerte! Det vanlige lade-bildet kommer frem, og etter noen minutters lading viste batteriindikatoren faktisk at det var mer strøm på batteriet enn da vi startet. Sveiving i 3 minutter skal gi fra 2 til 8 minutters taletid. Fordi det kan være vanskelig å lade opp et batteri som er blitt fullstendig tomt, kan det være fornuftig å bruke nødladeren før batteriet er helt tomt.
Anbefales! Putt den i nødsekken du har om bord. Må du gå i flåten, har du alltid strøm på mobilen. Om vinteren kan du legge laderen i tursekken du bruker på fjellet. Forhåpentligvis får du aldri bruk for den.
I bruksanvisningen for den nødladeren vi testet stod det at den kun var beregnet for nyere Nokia-telefoner. I Selects katalog er det oppgitt at den passer til mobiltelefoner fra Nokia, Ericsson og Siemens. Hvis du bestiller fra Select, bør du for sikkerhets skyld oppgi hvilken telefon du har.
Mer informasjon: Select Postordre, telefon 66 89 20 00. Internett: www.select.no