utgave nr 4 1998

GPSTest: Micrologic ML-150

Publisert Sist oppdatert

GPSTest: Micrologic ML-150

Passer best i båt


Båtmagasinet har testet GPSen Micrologic ML-150 både til sjøs og i skogen. Den er liten, men er utstyrt med mange funksjoner og et fleksibelt oppsett for kommunikasjon med annen elektronikk ombord.

Tekst: Olav Momyr

GPSen leveres med veske, holder for fastmontering, kabel for batteri og datatilkobling og to reserve gummihetter til data/strømkontakten. Produsenten oppgir at den er vanntett.
Bruksanvisningen er på engelsk. Den er instruktiv og omfattende, og det er nødvendig for å kunne utnytte alle funksjonene. I tillegg følger et "mini-bruksanvisning" laget av vannbestandig materiale med oversikt over de forskjellige vinduene. En del av tekstene i vinduene er norske, men mesteparten er på engelsk. Da "æøå" ikke finnes i tegnsettet til GPSen, er det liten vits i å bruke annet enn engelsk oppsett.

Stor nok skjerm

Ombord i båt bør GPSen være fastmontert. Holderen til Micrologic ML-150 har feste for data/strømtilførsel som gjør det enkelt å ta den med seg når man forlater båten. Skjermen eller displayet er tilstrekkelig stort, og har effektiv bakgrunnsbelysning som er regulerbar i tre trinn. Dessverre er det liten forskjell mellom høyeste og laveste trinn. GPSen har lydalarmer.
Knappene kan betjenes med hansker og av/på knappen er bra sikret. Knappene er ikke belyste, men lette å skjelne fra hverandre i mørket. Undersiden av GPSen har gummibelegg, så den er sklisikker.

Best egnet til båtbruk

GPSen har en 12 kanalers parallelmottaker. Derfor var det skuffende at den var noe treg i starten og fungerte dårlig i skogen. På sjøen er selvfølgelig dette ikke noe problem. Fabrikken oppgir 10 timers drift på et sett batterier og med sparefunksjon 15 timer. Det er en del bedre enn vi oppnådde.

Mange funksjoner

GPSen er meget godt utstyrt når det gjelder funksjoner. Man finner sol og måne, opp og ned, og tidevannsberegninger for en rekke steder langs kysten. Fyr og lykter er lagt inn med navn og posisjon med ca. en kabellengdes nøyaktighet. Europa og Vest Afrika er dekket med den modellen som selges i Norge. Loran C og militært koordinatsystem kan også brukes i tillegg til de vanlige.
GPSen har også et meget fleksibelt oppsett for kommunikasjon med autopilot, plotter og annet elektronisk utstyr. Tross alle funksjonene og mulighetene, er GPSen lett å bruke. Etter hvert har GPS produsentene oppfattet hva som fungerer bra og kopierer gode idéer og løsninger. Micrologic er ikke noe unntak i så måte.
Importør er Høcom Norge AS (55 22 15 00) og Seatronic AS (69 25 09 60)
Veiledende pris er: 3.990,-