utgave nr 3 1994

SportPilot

Publisert Sist oppdatert

Autopilot på rattstammen

Ut på sommeren en gang kan båtfolket her til lands få kjøpt den nye autopiloten til Autohelm, en autopilot som festes på rattstammen og som har kontrollenheten i en "blinklys-arm". SportPilot er laget for båter opp til 3.500 kg (med hydraulisk styring) med én styreposisjon. Med servo på den hydrauliske styringen tåler piloten enda større båter. Med vanlig kabelstyring er begrensningen oppad ca. 2000 kg. Autohelm sier at piloten passer best for båter mellom 18 og 27 fot.
Piloten virker slik at du styrer deg inn på en kurs, vrir blinklysarmen til auto, og slipper rattet. Autopiloten holder da kursen stødig inntil du tar rattet igjen og vrir på det, enten som en unnamanøver, eller for å legge deg på en ny kurs. Så snart du har funnet den nye kursen, er det bare å slippe rattet igjen, og autopiloten trer atter i funksjon. Du behøver ikke trykke på noen knapper for å oppheve virkningen av autopiloten.
Autopiloten er enkel å montere, men den må kobles til et fluxgate-kompass for at den skal virke. I tillegg kan man koble piloten til fartslogg for at den skal justere rorutslagene etter hastigheten, og den kan kobles til en GPS-navigator, Decca eller Loran-navigator. Komplett pilot med fluxgate-kompass vil koste 7.930 kroner. (Importør: Seatronic A/S. Tlf 69 25 09 60.