utgave nr 3 1999

Simrad vokser videre

Publisert Sist oppdatert

Simrad vokser videre


Simrad kjøper konkurrenter og vokser stadig. Produktutvikling- og raffinering pågår kontinuerlig. På Sjølyst stiller bedriften med mye nytt.


Simrads nye forenklede instrumentsystem IS15 ble presentert under London Boat Show i januar, men bare på papiret og med ”dummies” av skjermene. På Sjølystutstillingen vil bedriften ha systemet i funksjon og kunne demonstrere instrumentene og hvordan de kan koples sammen i en eller flere grener etter behov. Simrad lover et system som både er lett å bruke og enkelt å installere. LCD-skjermene er bakgrunnsbelyst og skal kunne leses fra spisse vinkler. De er laget i dobbelt glass med luftgjennomstrømning for å hindre dugg. Enhetene leveres i to versjoner, et stort digitalt ensifret og et dobbelt eller trippel databilde. Hovedfinessen med systemet er den enkle monteringen, om man ønsker frittstående instrumenter eller som en del av et komplett datasystem.
AP21 er Simrads nye håndbaserte autopilot som enten kan brukes som en frittstående pilot alene ombord i mindre båter eller i kombinasjon med piloter som f.eks AP20 i større båter. Håndsettet har alle funksjoner og data som f.eks AP22. Enheten er robust og velformet for hånden.
CP40 og CP50 er bedriftens nye kartplottere. CP40 har ti tommers skjerm og CP50 14 tommers skjerm. Begge benytter C-Map NTC-kassetter som ligger beskyttet i vanntette skuffer, og de kan håndtere to kart samtidig for uavbrutt overgang fra et område til et annet. Opptil fire individuelle vinduer kan velges – f.eks to kartvinduer og to med informasjon. Kartplotterne skal i følge produsenten, være robuste og vanntette.
Simrad presenterer også sine to nye dobbelskala radarer, RA41 og RA42 basert på en radarteknologi som går ut på å vise to ulike radarbilder med to forskjellige avstandsområder samtidig på en skjerm. En kvalitetsforbedring av apparatene muliggjør dessuten at radarene kan monteres på mer værutsatte steder i båten.
Kombinasjonsinstrumentene CE40 og CE50 består av kartplotter og ekkolodd og har henholdsvis ti og 14 tommers LCD fargeskjermer. Delt skjermbilde gjør det mulig å se kartbildet og ekkoloddet samtidig. Instrumentene har en innebygget 14 kanals GPS mottaker som automatisk oppdaterer posisjonen på kartet hvert sekund, over hele kloden og uavhengig av været.
Simrad MS50 Marine SatCom er en ny sattelittelefon som også sender og mottar fax og e-mail. Den kalles for Mini-M. De tre delene: håndapparatet, mottakeren og antennen er konstruert spesielt for marint miljø. Betjeningstastene er støpt i håndsettet og dette settes inn i en sikkerhetsbrakett under sterk sjøgang.