utgave nr 4 1992

Robertson AP300 - intelligent autopilot

Publisert Sist oppdatert


    "INTELLIGENT" AUTOPILOT

    Robertson kommer nå med en ny autopilot. AP300 heter den, og må ikke forveksles med AP-navigatoren fra Philips. AP300 kan tilkobles alle typer GPS'er, og klarer seg med en sensor fordi kontrollpanelet har eget display. Dessuten kan autopiloten tilkobles andre elektroniske instrumenter, da den har både NMEA 180 og NMEA 183-inngang.
    Men det spesielle med den nye autopiloten er at den automatisk tilpasser seg styreegenskapene i din båt. Det skjer ved installasjonen da man skal kjøre gjennom fast programmerte manøvrer i høy og lav fart. Kompasset er selvdevierende, og foretas en gang for alle ved å kjøre en 360 graders sving.
    Når autopiloten er kalibrert for din båt, vil den hele tiden justere seg etter farten. Det vil si at i lave hastigheter vil rorvinkelutslaget bli større enn i store hastigheter. Hvis rorvinkelutslaget er det samme ved justering av kurs i lav som i høy fart, vil båten nemlig vingle voldsomt i høy fart.
    Autopiloten kommer i flere utgaver. Den på bildet er den mest avanserte og koster drøyt 28.500 kroner. Da er fluxgatekompass og RPU100 pumpe inkludert.