utgave nr 7 2004

Båtfolk: Johan Golden

Publisert Sist oppdatert

Båtfolk: Johan Golden

Johan Golden (30) drømmer om å gå "hjem" til Karibia i en Elling. Mens han sparer, drar han til Middagsbukta i en sliten, hvitmalt Furuholmen.

TEKST OG FOTO: JØRN SØDERHOLM

- Det er en ekte Furuholmen, 1939-modell. En tidligere eier har malt skroget både innvendig og utvendig. Det er ikke så smart, treet må få puste.
- Hvorfor en sliten trebåt?
- Fordi jeg har råd til det. Det er et prisspørsmål. Fjord Terne er en drømmebåt, men den koster en mill. Det er sinnssykt. Om jeg skal dra drømmen helt ut, måtte det bli en Elling.
- Du har ikke nok penger, altså? Er det derfor du har trebåt? Har du tid til all jobben som følger med?
- Tja. Og så ser den jo mye bedre ut enn de plastbaljene folk fyker rundt på fjorden i, synes jeg. Og det er overdrevent hvor mye jobb det er med trebåt. Tre dagers jobb, så er den sjøklar. Alt trenger ikke være perfekt, det holder at det funker.
Som en mor elsker sitt barn, så vil en båteier forsvare sin skute i tykt og tynt. Uansett hvor jævlig båten ser ut. Det gjelder også Johan Golden. Ikke at båten hans ser jævlig ut, altså. Det er et for sterkt ord. Men det er også "strøken".
- Et mer realistisk ønske er en bedre Furuholmen. 25-30 fot med rundt 80 hester. Det hadde vært digg om båten ikke gikk bakover når den møter litt sjø.

Ved sjøen

Johan Golden er født på Guadeloupe i Karibia, en karibisk øygruppe som formelt er en kommune i Frankrike (- og dermed medlem i EU, poengterer Golden). Det er så nært havet det er mulig å komme uten å bli våt på beina. Men han har ikke vært spesielt mye i båt, i alle fall ikke gjennom oppveksten. Båtinteressen kom først i voksen alder, det vil si for ikke så veldig mange år siden. Johan er norsk som noen, med karibisk far og norsk mor. Faren flyttet tilbake til Karibia etter å ha bodd en stund i Norge. Til glede for sin sønn, som dermed har en grunn til å reise til Karibia et par ganger i året. Når dette bladet når postkassene og kioskhyllene er Johan ute og seiler i karibiske farvann sammen med far og onkel.
Han livnærer seg som underholdningsartist. Mest kjent er han som komiker. Først og fremst på scener rundt om i landet og verden, noe på radio og bittelitt på TV. Han var blant annet med i Mandagsklubben, TV-showet som senere byttet ukedag til torsdag og ble en så stor suksess at enkelte ikke hadde rygg til å bære det. Våkne lesere vil huske hans politiske karriere i Det Politiske Parti, der han sammen med Atle Antonsen ikke var så fryktelig langt unna å skaffe stemmer nok til å bli kasta inn på Stortinget i 2001. Dersom skolevalgene hadde fått bestemme, ville Det Politiske Parti fått en oppslutning på åtte prosent og vært større enn Senterpartiet. En besnærende tanke som både antyder noe om ungdoms holdning til politikk og valg, og i hvilke grupper Johan Golden er kjendis. Valgtallene er hentet fra Det Politiske Partis websider, og ikke på noen måte sjekket eller kvalitetssikret mot andre kilder.
- Hvor startet båtinteressen?
- På radio.
- Eh..??
- Jeg lagde XL og senere XLTV i NRK sammen med Espen Thoresen. Da lagde vi flere sendinger fra hans Colin Archer. Det var da jeg så hvor deilig det er å være på sjøen i egen båt.

Full fisker

- Andre spesielle opplevelser på sjøen?
- En gang jeg var i Mexico leide jeg en lokal fisker til å dra ut på tunfiskjakt. Vi dro ut ved sekstida om morran. Klokka ni var fiskeren full. Ordentlig søplefull. Det var litt spesielt, vi var langt fra land. En gang - like etter at han ble båteier for tre år siden - fikk han ankertauet i propellen tidlig i mai. Dermed ble det 45 minutters bading i 14 graders vann.
- Du lever av å være rappkjeftet. Men på sjøen trenger det ikke gå så fort..?
- Nei. Det er gøy å kjøre fort, jeg har kjørt i 70 knop. Denne båten har en Albin bensinmotor på 25 hester. Den marsjer i fem knop. Hvis den marsjer i det hele tatt. Det er litt knapt, det hadde vært greit med litt mer. Men 8-9 knop holder lenge for meg, sier han.
Golden har hytte innerst i Iddefjorden, fjordtarmen som utgjør Norges grense mot Sverige sørøst for Halden. Den er lang og så rett at en båt med autopilot fint går hele fjorden på èn kurs, uten assistanse fra verken skipper eller GPS.
Et arbeidsliv som artist er særdeles sesongbetont. Noen perioder er det mye å gjøre, andre er det mer tid til båtpuss og -turer. Høsten 2004 skal Golden sammen med Atle Antonsen skrive et nytt stand up-show som skal åpne Stand Up Norges nye underholdningshus på Aker Brygge i Oslo (den tidligere Imax-kinoen, for lokalkjente). Da blir det hektisk for den gode Golden.
- Det er fint å kunne stikke av ut på sjøen i perioder med mye jobbing. En god pause. Jeg har alltid hatt en dragning mot sjøen, alltid vært fascinert av den. Det er en gammel fluktvei der man kan stikke av og dra hvor man vil - nesten, filosoferer han.
- Hvor langt stikker du?
- Stort sett dagsturer her hjemme. Med denne båten betyr det Middagsbukta og innover i Bunnefjorden. Da drar vi gjerne flere båter sammen ut på fjorden, binder oss sammen og driver rundt. Jeg prøver å komme meg på sjøen også når jeg er andre steder på jobb. I vinter var jeg i Tromsø, tidligere har jeg vært i Lofoten og på Sørlandet. I juni skal jeg jobbe noen dager på Stord, og jeg håper jeg får leid meg en båt der. I Karibia har det blitt lengre turer, opp mot en uke.
- Men du drømmer om en Elling. En havgående "redningsskøyte i sivil", er det noe å dra på dagsturer med?
- He he. Ja, den er sikker, solid og havgående. Den skulle jeg gjerne gått til Karibia med.
- 6.000 nautiske mil i en Elling, det hadde blitt noen liter diesel..?
- Hm, det hadde ikke akkurat lønt seg. Men det hadde vært en fin tur.
(OPI/golden.jpg)PAUSE: Johan Golden finner tilflukt fra komikerlivet på sjøen.
(OPI/golden2.jpg)TRE: - Tre dagers jobb, så er båten sjøklar. Det trenger ikke være perfekt, mener han.
(OPI/elling.jpg)DRØMMEBÅTEN er en Elling. Med den nederlandsk-bygde havgående luksusbåten skulle Golden gjerne satt kurs for Karibia.