utgave nr 12 1993

Apelco med ny instrumentserie

Publisert Sist oppdatert

Ny instrumentserie fra Apelco

Av Hans Due

Apelco, som er en del av Raytheon-gruppen, kommer neste år med en helt ny serie med maritime instrumenter som omfatter GPS-mottagere, ekkolodd, og kartplotter. Mest interessant er den håndholdte GPS 15 som er klargjort for differensiell GPS.

GPS 15 er en kompakt liten enhet som veier mindre enn et halvt kg. Mottageren, en fem-kanalers parallellmottager, er bygget inn i et helt vanntett karosseri. GPS 15 har NMEA 0183-utgang, hvilket vil si at den kan kobles til, og gi GPS-data til ekkolodd, radar, autopilot og kartplotter. For de som tidligere har hatt en Loran-C-mottager har GPS 15 muligheter for å omdanne disse dataene til lengde- og breddegrader.
Mottageren er klargjort for differensiell GPS, hvilket vil si at ved å koble til en ekstra mottager og en antennepisk, vil mottageren også lese av signaler fra fastmonterte bakkestasjoner som korrigerer for feilmargin i satelittsignaler. Dermed blir posisjonen så nøyaktig at den ligger innenfor noen få meter.
I tillegg har denne mottageren også muligheter for å lagre inn til 200 kurspunkter (waypoints) og ti seilingsruter. Men kanskje best av alt; alle menyer og bruksanvisninger som ligger lagret i mottageren er på norsk!

Fiskefinnere

Fire helt nye fiskefinnere vil også komme på markedet neste år. Modellene 260, 360 og 460 er bygget rundt samme lest. 260 og 360 har samme skjermstørrelse (6 cm X 9,1 cm), mens 460 har en noe større skjerm (8,3 cm X 10,1 cm.) Felles for de to minste er at skjermene har en oppløsning på 128 x 80 punkter, en utgangseffekt på 480 watt med en svingerfrekvens på 200 KHz, de trekker ca. 0,4 amp og fiskesymbolene vises i fire forskjellige størrelser. 360 har i tillegg måling av vanntemperatur fra 0° - 37°C, båtens hastighet fra 0-70 knop og distanselogg fra 0-999 miles eller km. I tillegg har ekkoloddene zoom-funksjoner, samt gir deg beskjed om hvor stor sirkel under båten signalene dekker.
460 er mer avansert. Den har en større utgangseffekt (800 watt), større skjerm og i tillegg til funksjonene til de to andre loddene, har 460 hukommelse, slik at den kan gi deg en logg over hva som har skjedd den siste timen.
Den mest avanserte fiskefinneren er Apelco 560. Den har mange av 460s funksjoner, men kan i tillegg "se" forover. Med en utgangseffekt på hele 2.400 watt og en svingerfrekvens på henholdsvis 200/170 KHz, kan loddet måle dybder ned til ca. 600 meter og "se" forover inntil 200 m. , en funksjon som man vanligvis kun finner på større og mer kostbare ekkolodd. En funksjon som gjør at man lettere kan lese av fisk som står tett ved sjøbunnen er en såkalt hvitlinje som gjør at det blir en markert kontrast mellom fisken og bunnen der de ellers ville gått i ett på skjermbildet. Også dette loddet har hukommelse, som viser deg kjølvannsstripa fra den sist kjørte nautiske mil og opp til de siste kjørte 250 nautiske milene. Loddet kan kobles til forskjellige navigatorer slik at du også kan få vist posisjoner, kurspunkter og seilingsruter på skjermen. En variant av 560 kalles 6760 og er i realiteten tre instrumenter i ett, fiskefinner, ferdsskriver og Loran-C-mottager. Også disse to apparatene har menyer og bruksanvisninger på norsk. Alle instrumentene er vanntette.