utgave nr 4 2011

Nyheter april

Nytenkt Morgan, Finsk Donald-sauna mm

Publisert Sist oppdatert

Nytenkt Morgan

NYTT SKROGDESIGN: Sandefjordbaserte Morgan lanserte under Sjøen for alle en ny bowrider. Den har et helt nytt skrogdesign der skrogvinkler og steglister skal resultere i så myk gange at produsenten har valgt å kalle det for ”Soft Ride”. Ifølge produsenten er det særlig i de øvre hastighetene disse kvalitetene viser seg.
Morgan 535 kryper inn i soritmentet mellom Morgan 530 BR og 525 SC. Nymodellen er basert på et helt nytt formsett, hvor man blant annet har hevet fribordet med tanke på familiens komfort og sikkerhet. Vindskjermen er også strukket akterover for bedre vindbeskyttelse.
Det nye dekket har i tillegg til dypere cockpit også fått større volum og dypere akterbenk.
Morgan 535 er spesielt tilpasset Suzukis motorer og vil ha 70 hk som standard motorisering og 90 hk som det største alternativet.
FAKTA: MORGAN 535 BR
Lengde: 5,35 meter
Bredde: 2,20 meter
Vekt: Ca 650kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 6
Motorstyrke: 70-90 hk
Pris fra: Ikke fastsatt
Opplysninger: www.erling-sande.no

Kraft-alu med step

FØRSTE ALUBÅT MED STEP: Svenske Jens Larsson ville bygge den ultimate skjærgårdsbåten. Resultatet ble aluminiumsbåten Impera 30 som har to step i skroget (slik at det blir luftsmurt og i teorien får mindre friksjon mot vannet). Med to ganger 300 hk Evinrude E-tech utenbordsmotorer skal den gjøre over 60 knop. Farkosten blir ikke billig med en slik pakke, og koster halvannen million svenske kroner i sparsommelig utrustet standardversjon – uten motorer…
Båten sikter seg inn mot fiskeinteresserte og båtfolk som bruker skjærgården aktivt. Den ni meter lange båten har sitteplass til ti personer.
Den svenske produsenten har kun kapasitet til å produsere ti båter per år – hvilket også forklarer den stive prisen.
FAKTA: IMPERA 30
Lengde: 8,95 meter
Bredde: 2,70 meter
Vekt: 1.900 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 10
Motorstyrke: 300-700 hk
Pris fra: 1.500.000 SEK
Opplysninger: www.winguide.se

Finsk Donald-sauna

FLYTENDE ANDEBASTU: Den måtte være finsk. Vi har forsøkt mange varianter opp gjennom årene, blant annet en traktorbastu kalt Zetori-sauna, men en flytende and som både er båt og bastu, var et nytt innfall. Badstuen ble presentert under Allt för sjön i Stockholm i mars. Den fem og en halv meter lange stokkanda tøffer avgårde i fem knop med åtte mann om bord. Båten, eller fartøyet som kanskje er en videre og mer dekkende betegnelse, er produsert av det finske firmaet Fin-duck. Føreren sitter høyt og oversiktlig på et utvippbart sete i andas hode. På akterdekket/anderyggen er det solsenger. Ellers er farkosten utstyrt med toalett og bysse med anretningsbenk og kjøleskap.
FAKTA: FIN-DUCK
Lengde: 5,5 meter
Bredde: 2,8 meter
Vekt: 900 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 8
Motorstyrke: 10 hk diesel
Pris fra: Ikke fastsatt
Opplysninger: www.fin-duckrent.fi

Litauiske krigere

NYE BÅTER FRA LITAUEN: Bliksvær AS i Drøbak startet nylig import av Litaiuske Partizan Boats. Foreløpig har de to skjærgårdsjeeper på 15 og 19 fot i sortimentet. Båtene har betegnelsene Partizan 570 Adventure og 470 Coast Hunter.
19-foteren Partizan 570 er har høyt fribord, og leveres med styrekonsoll, ratt, styrekabel, håndrekker og fast drivstofftank som standard. Putesett og targabøyle i rustfritt stål er tilleggsutstyr. Minstingen av dem, Partizan 470, leveres med enten enkel eller dobbel styrekonsoll. Sistnevnte har sitteplass til fem personer.
I Partizan 470 sitter du på akterbenken når du kjører. Med singelkonsoll gir vindskjermen beskyttelse for to personer. Midt i båten finnes en avtagbar midt-tofte for å gi bedre plass til garnkasser eller annet utstyr. Partizan 470 C har stort låsbart rom akter til bensintank og diverse utstyr.
FAKTA: PARTIZAN 570
Lengde: 5,70 meter
Bredde: 2,20 meter
Vekt: 650 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 6
Motorstyrke: 70-120 hk
Pris fra: 199.900 kroner
Opplysninger: www.speedsjark.no

FAKTA: PARTIZAN 470
Lengde: 4,63 meter
Bredde: 1,65 meter
Vekt: 330 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 5
Motorstyrke: 20-40 hk
Pris fra: 121.900 kroner
Opplysninger: www.speedsjark.no

Svart Zodiac

NORSK DESIGNER BAK ZODIAC: Fische Marine har utviklet sin egen RIB for det norske marked i samarbeid med Zodiac og Espen Thorup.
Som en av Zodiacs største kunder og distributører har Fische Marine i tett samarbeid med den franske RIB-produsenten utviklet en helt ny RIB beregnet for det norske markedet. Det er i første rekke utviklet tre båter i som vil få navnene Zodiac PRO Black Limited, PRO 500 og PRO 550.
Utviklingen av de nye båtene er inspirert av de siste års suksess med den klassiske PRO Open-serien fra Zodiac. Den ”norske” varianten blir enda frekkere, med pongtonger i sort og grått og med innredning designet av Espen Thorup. Den skiller seg klart ut fra den franske modellen. Innredningen skal bygges hos verftet som produserer både Nordkapp og Sting. Den nye hvite konsollen, med innslag av grått, har stramme linjer og rene flater. Her er det satt av god plass til kartplotter og et MP3-anlegg. Her er det også en egen ”øy” med plass til kontrollboks og instrumenter. Her finnes også et eget adskilt rom til batteriet.
Båten vil få helt tørre stuverom. Konsollen er plassert på en egen bunn med oppkant, slik at vann ikke kan renne inn.
FAKTA: ZODIAC PRO 500
Lengde: 4,70 meter
Bredde: 2,05 meter
Vekt: 230 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 9
Motorstyrke: 40-70 hk
Pris fra: 164.000 kroner
Opplysninger: www.fischemarine.com


Ett display- flere funksjoner

BÅDE KARTPLOTTER OG EKKOLODD: Amerikanske Humminbirds nye kombiinstrument, 597ci DI Combo, har et nytt femtommers TFT-display med en oppløsning på 640 ganger 640 punkter. Ekkoloddmodulen har Humminbirds siste teknologi innen fiskeleting. Med "Down imaging" ser du fotografilignende bilder av bunnen. Systemet tilsvarer Navicos "StructureScan". To kraftige ekkostråler fra svingeren sørger for at du ser bunnforholdene i 60 graders vinkel ut fra undersiden av båten. 597ci DI Combo gir deg bilder ned til snaue 200 meters dyp.
Men nyvinningen er også en kartplotter der du har mulighet til å lagre opptil 50 ruter og 3000 waypoints. Instrumentet kan innfelles i dashbordet eller monteres på medfølgende sokkel med hurtigkobling, noe som gjør det lett å ta med seg. Veiledende pris er 6700kr pluss moms.
Humminbird lanserer også 570 DI Portable, som er et enkelt, portabelt ekkolodd. Loddet er plassert i et regntrekk som gir beskyttelse mot vann. Sort/hvitt-skjermen på 640x320 punkter viser bunnforholdene i 12 nyanser av grått. Også her har du to stråler. Fungerer ned til 150 meters dyp. Norsk pris er foreløpig ukjent.
Oversikt over forhandlere på www.sleipner.no

Norsk-gresk snekke

TILPASSET DAGENS BÅTLIV: Viksfjord 670 Classic produseres i Hellas av Poseidon Boats SA, mens Nils Sigurd Østby i Larvik har stått for innredningsløsningen. Den nye snekka er 22 fot lang og har utspring i den klassiske tresnekka som er bygget i Larviksdistriktet i generasjoner. Båten blir nå bygget i glassfiber med en moderne innredning som er tilpasset dagens krav til komfort og sjøegenskaper.
Båten blir utstyrt med en 3-sylindret Yanmar dieselmotor, stor solseng i baugen, sjøvannstoalett, vask og kjøleskap.
FAKTA: VIKSFJORD 670 CLASSIC
Lengde: 6,70 meter
Bredde: 2,40 meter
Vekt: 800 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 8
Motorstyrke: 10-40 hk
Pris fra: 279.000 kr
Opplysninger: www.bilogbaat.com

Hold bagasjen tørr

Fuktig bagasje er det siste man vil ha på båttur. Disse vanntette bagene fra Wee Marine holder det våte element unna klærne.Det spiller ingen rolle om de ligger ute i regnet eller får sjøsprøyten over seg, dette materialet er garantert vannavstøtende, i følge produsenten. Vannet siver som regel inn gjennom sømmene i en bag, men disse profilbagene har sveisede sømmer, noe som stopper all fuktighet fra å trenge inn. Skipssekken med ryggsekkfunksjon har målene 30 x 18 x 73 cm og koster 450 kroner. En 40 liters arbeidsbag koster 299 kroner, mens den store 110 liters bagen er utstyrt med hjul og trillehåndtak og koster 799 kroner.
Mer info: www.wee-marine.no

Ny Tresfjord

Ultra 360 FB heter Tresfjords nye familiecruiser som i mars hadde premiere på den svenske båtmessa "Alt for sjön".
Ultra 360 er som navnet antyder 36 fot, og FB står for flybridge.
Båten har to lugarer, begge med eget toalettrom. Lista over standardutstyr er lang. Med i prisen får du dieselvarmer, baugpropell, ankervinsj, dusj på badeplattformen, teak i cockpit og på badeplattform, Radio/CD og mye mer.
Tresfjord-båtene ble tidligere produsert ved K.J. Skorgenes Båtbyggeri AS i Vestnes kommune, ved Molde. Dagens Tresfjord-båter er svenske, og produseres i Estland.
Båten koster fra tre millioner svenske kroner med to Yanmar 260-hestere. Litt mer må du ut med dersom du foretrekker to Volvo Penta D4 på samme antall hk.
FAKTA: TRESFJORD ULTRA 360 FB
Lengde: 11,20 meter
Bredde: 3,60 meter
Vekt: 7.800 kg
CE-kategori: B
Maks antall personer: 8
Motorstyrke: 520 hk
Pris fra: 2.995.000 SEK
Opplysninger: www.tresfjord.com

Tøff båtjakke

SPORTSJAKKE BLE BÅTJAKKE: Helly Hansen relanserer denne behagelige allværsjakka under navnet Hydro power rigging coat. Jakka, som finnes både til kvinner og menn, var tiltenkt idrettsutøvere som trengte et plagg som holdt på varmen før og etter konkurranse. Men jakka ble svært populær også blant jolleseilere og motorbåtførere. Nå er den gamle modellen relansert i en oppdatert versjon med avtakbart fòr og store lommer med plass til verktøy eller annet. Finnes i fargene sort og marine. Veiledende pris er 2.990 kroner. www.hellyhansen.no

Sosial Askeladd

GJØR SOM BILINDUSTRIEN: Askeladden var svært godt fornøyd med skroget på daycruiseren C62 Cruiser og tok derfor utgangspunkt i dette da de lagde C62 X-over. Nyheten som ble presentert på ”Sjøen for alle” har fått langt større uteplass enn Cruiser-modellen. Det går på bekostning av lugaren som har blitt ”spist opp” av en stor salong bestående av en mengde flyttbare puter. Disse kan arrangeres som alt fra solseng til partykrok med bord og U-sofa, eller som en enkel sittebenk akter som gir ekstra dekksplass til for eksempel fiske.
FAKTA: ASKELADDEN C62 X-OVER
Lengde: 6,10 meter
Bredde: 2,33 meter
Vekt: 1.189 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 6
Motorstyrke: 115-150 hk
Pris fra: Cirka 399.000 kr
Opplysninger: www.askeladden.no

Nysatsing på Pioner

Etter et par år med tregt salg og store underskudd, snudde den Bjørkelangen-baserte bedriften Cipax AS underskudd til solid overskudd i fjor. Yamaha er ny samarbeidspartner for Pioner, og nå lanserer produsenten en femårsplan der det skal komme en ny modell hvert år. Den første er en 14-foter som antagelig blir klar til Båter i sjøen-utstillingen til høsten.
Pioner har også satt modellen 11 Sport i produksjon igjen etter at den har ligget på lager noen år. Nytt er også at hvitmarmorert farge introduseres, og gråfargen forsvinner. Fargevalget blir generelt mindre enn tidligere, men varemerket, den rødfargede polyetylenbåten skal selvsagt fortsatt bli produsert.

Avansert fra RIB-Rupert

Svenske Rupert, produsenten av profesjonelle RIB’er, lanserte en ny produktlinje under båtmessen i Stockholm. Ted og Ocke Mannerfelt, også kjent for sin medvirkning til Fiskars Drive-design, har designet Ruptech 32. Den faller inn i kategorien ”fast commuter”, eller pendlerbåt, for folk som bor i eller har skjærgården som arbeidssted og lekegrind. Nye Ruptech er ikke en RIB, men er likevel forsynt med en meget kraftig RIB-fender langs skrogsidene.
Til tross for sitt agressive og moderne uttrykk, har designer og produsent rendyrket det nøkterne og funksjonelle om bord – i kombinasjon med det supermoderne. Med trådløst nettverk om bord kan nemlig alle motorinstrumenter, all diagnostiering, manøvering og betjening utføres via et Ipad lesebrett. Den 32 fot store båten med doble step i skroget veier bare 3.000 kg og forventes å få en toppfart på hele 50 knop med en singel Volvo Penta D6-370 på drev.
FAKTA: RUPTECH 32

Lengde: 10,10 meter
Bredde: 2,60 meter
Vekt: 3.000 kg
CE-kategori: B
Motorstyrke: 370 hk
Opplysninger: www.ruptechmarine.com

Lanserer bowrider

Ibiza er tilbake ved røttene. Produsentens første modell i 1991 var en skjærgårdsjeep. I år lanserer de sin aller første bowrider, basert på Ibiza 22 Touring. Båten blir også produsentens minst og rimeligste modell som sikter seg mot førstegangskjøperne. Bow rideren har enkelere i land og om bord-stigning som fortrinn i forhold til daycruiseren, samtidig som en heldekkende vindskjerm gir flere bedre beskyttelse enn de obligatoriske to i en skjærgårdsjeep. Den nye Ibiza-modellen, som hadde premiere under Dra til sjøs-messen i Bergen, har solseng forut, rikelig med stuverom og kan utrustes med kalesje med tilhørende kalesjegarasje.
FAKTA: IBIZA 22 BOWRIDER
Lengde: 6,78 meter
Bredde: 2,40 meter
Vekt: 1.250-1.450 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 6
Motorstyrke: 115-150hk
Pris fra: 433.900 kr
Opplysninger: www.ibizaboats.no

Rimelig polakk

Polske Galia, som er småbåtmerket til Galeon leverer gode og ikke minst rimelige båter. 650 WA (walk around= nedsenket dekk rundt senterplassert konsoll) er intet unntak. Båten er lekker, og prisen på 387 900 med 115 hk er ikke avskrekkende. Galia 650 WA kan leveres med motor opp til 250 hk. Da havner prisen på i underkant av en halv million.
Lengde: 6,50 meter
Bredde: 2,50 meter
Vekt: Ca 1700 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 8
Motorstyrke: 115-225 hk
Pris fra: 387 900
Opplysninger: www.fischemarine.com