utgave nr 12 2

Masse smånyheter

Publisert Sist oppdatert

Helgecruiser med nye linjer

Som en av de aller største båtprodusentene i Norge tilbyr Askeladden et variert utvalg mindre, hurtiggående og selvlensende båter. Deres ferskeste lansering heter Askeladden 645 Beetle og er en weekendcruiser med nye linjer, ikke uten italienske elementer, skulle vi mene.
Askeladden har ønsket å kombinere den nye ”look” med praktiske løsninger som gjør båten egnet for familieturer og sportsfiske. Båten har en lugar forut med liggeplass for to personer samt bærbart toalett. Under dekk finner man dessuten minibysse med kokeapparat og vask med trykkvann som standard. I cockpiten kan den aktre delen raskt gjøres om til et selvlensende sportsdekk.
Askeladdens nye 645 Beetle måler 6,45 meter, veier ca. 1300 kg og laster maks åtte personer. Båten utstyres med Mercruiser diesel- eller bensinmotor etter kundens ønske. Prisen for båt med 4,3 liter EFI på 210 hk er 379 000 kroner, mens med 1,7 liter diesel på 115 hk kommer på 389 000 kroner.
Opplysninger: Askeladden, telefon 56 30 87 00. Internett: www.askeladden.no

Drammeglass i engelsk veteran

Den tidligere offiseren i Royal Navy, Ron Watson, fikk tre av Båtmagasinets ankerdramglass i gave fra norske kolleger hos Kværners londonkontor. Ankerdrammen har ingen tradisjon i England, men nå er det håp om en oppblomstring. Ron adopterte nemlig skikken umiddelbart og i dyp takknemlighet for denne nye maritime kulturvinningen fikk han laget dette flotte stativet i mahogni.
Båten er en 36 fots treseiler fra 30 – årene, som blant annet var med i småbåtflåten som reddet så mange Engelske soldater etter den mislykkede landgangen i Dunkerque under 2. Verdenskrig.

Drep dieseldyret!

Dieselrenserne på bildet skal ta knekken på dieseldyret, hevder Volvo Penta. De har vært brukt på bussmotorer i mange år og skal etter sigende være nær 100 prosent effektive. Det er gjort vitenskapelige tester, og systemet skal ifølge disse ta knekken på stort sett alle de kjente bakteriene som utvikler seg til dieseldyr.
De som har hatt besøk av denne skapningen i sitt drivstoffsystem, vet hvilken skade den kan gjøre. Hvis den blir dratt inn i hele systemet, kan det bety store reparasjoner helt fra tanken og fram til dysene. Alt må demonteres og renses. I en båt med to seks-sylindrede motorer kan reparasjonen bli på langt over 100.000 kroner!
Filtrene leveres i tre versjoner for et dieselforbruk opp til 140 l. pr. time, 140 – 500 l. pr. time og fra 500 – 1000 l. pr. time. Dieselrenseren er like enkel å montere som et dieselfilter, og krever minimalt med vedlikehold. Du får kjøpt dem hos Volvo Penta forhandlere.

5-kilowatter fra Eberspächer


Hydronic 5 heter den nye vannvarmeren fra Eberspächer. Den varmer vann som benyttes til oppvarming av båten gjennom radiatorer om bord. Hydronic 5 kan yte opp til 5 kilowatt og kan kobles til termostat som holder jevn temperatur i hele båten. I tillegg får man varmet opp ferskvann til bruk ved dusjing og oppvask.
Mange mener at en vannvarmer er mer praktisk enn en luftvarmer, fordi luftvarmere også varmer opp fuktig luft i regnvær, slik at tørke-effekten ved en vannvarmer skal være bedre. Hydronic 5 går på diesel, har 7 dagers programmerbar klokke for av- og på tidspunkter, og det følger med 14 meter med vannrør og koblinger. Under start trekker varmeren 4,4 ampere på full kapasitet (5 kW), mens den på redusert kapasitet (2,4 kW) bare trekker 1,9 ampere.

Flaskeholder, eller….

Ved første øyekast ser dette ut som to litt umotivert plasserte plastkanner på ripa av en Hansvik, men neida; dette er en vel gjennomtenkt ekkoloddholder. I den innvendige en - liters flasken er bunnen skåret ut. Den har til hensikt å beskytte monteringsbraketten med elektrokontakter når loddet ikke er i bruk. Når det avtakbare loddet skal på plass, fjernes en – literen, og fire - literen med oppskåret side beskytter loddet både mot saltsprut og gjør at eventuelt bruk skal hekte seg fast i loddet. Enkelt og greit! Patentet fant vi på en båt på Vega i Nordland.

Karabinkrok på korken

Med karabinkrok på korken er PET-flasken aldri langt unna når man er på tur. Flasken kan henges hvor som helst, og korken oppgis å være lett å ta av og sette på. Praktisk sak også i byssa.
Forhandler: Sun Alp, tlf. 90 93 48 84.

LCD skjerm som tåler sollys

Nav Tech AS i Egersund lanserer en egenprodusert LCD-skjerm med bakgrunnsbelysning som gjør at man kan lese skjermen i direkte sollys. Tiki 121, som skjermen heter, er laget for bruk i tøffe miljøer. Den skal være sprutsikker og alle tilkoblinger er samlet i en vanntett plugg på baksiden av apparatet, slik at skjermen enkelt kan tas bort når den ikke er i bruk.
For at brukeren ikke skal bli blendet av den sterke bakgrunnsbelysningen om natten, er skjermen utstyrt med en 32 stegs dimmer hvor brukeren kan justere belysningen fra ingen til full belysning. Størrelsen er 12,1 tommer, og den leveres både med og uten touch-skjerm.
Ytterligere informasjon: Nav Tech AS på tlf. 51 49 22 33.

Luftdrevet signalhorn

Eco Blast er et signalhorn som drives av komprimert luft. Det er 100 % miljøvennlig, og kan brukes gang etter gang siden det bare er å fylle på ny luft. Plasthornet er kompakt og veier bare 100 gram. Produsenten opplyser at det oppfyller US Coast Guards krav, og at det skal kunne avgi opptil 70 kraftige signaler per lading. Som ekstrautstyr kan man få kjøpt en liten luftpumpe til å ”lade” hornet med, og en holder i plast. Ventilen på hornet er av bilventil-typen, og hornet kan derfor fylles på nærmeste bensinstasjon eller med en sykkelpumpe.
Veiledende utsalgspriser: Signalhorn: 336 kr, pumpe: 116 kr.
Importør: Herman Gotthardt AS, tlf. 22 71 60 90.

Låsbar Leatherman

Multiverktøyprodusenten Leatherman har lansert oppfølgeren til den opprinnelige Pocket Survival Tool. Forbedringen ligger i at verktøyene har fått individuell låsing med utløser for verktøyene i håndtaket. Slik unngår man at kniven eller noen av de andre funksjonene klapper sammen over fingrene. Dessuten har håndtaket fått en mer ergonomisk utforming som gjør verktøyet mer behagelig å bruke. Prisen for denne julegaven til far er 829 kroner.
Mer informasjon får du hos Viking International Products AS, telefon 22 51 38 00 eller Internett: www.vip.as

Minidiesel

Mercruiser, som er verdens største produsent av hekkaggregater, har lansert sin hittil minste dieselmotor, med modellbetegnelsen D1.7l DTI. Den fire-sylindrete 1,7-literen er basert på en Isuzu bilmotor og yter 120 hk ved 4400 omdreininger. Motoren har direkte dieselinnsprøytning, fire ventiler per sylinder og veier 220 kg.
I første omgang vil motoren bli tilgjengelig med Mercruisers Alpha-drev, men produsenten planlegger en innenbordsmodell for lansering i 2001. For hekkaggregatet vil utvekslingsmulighetene være 1,62:1, 1.80:1 og 2,00:1 i begge rotasjonsretninger, samt i tillegg 2,40:1 for høyreroterende propell.
Flere opplysninger: Marine Power International Ltd i Oslo, tlf. 81 52 28 14, telefaks 22 81 26 40.

Nødreparering


Skulle uhellet være ut, og du går på grunn med hull i skroget og lekkasje som følge, kan en hurtigreparering hjelpe deg til å komme sikkert til land og berge båt og mannskap. "Kollisionkit" er et reparasjonssett i en plastkoffert. Settet består av hurtigherdende to-komponent epoksy med kevlar. De to komponentene blandes raskt over - eller under vann, dyttes i hullet som er årsak til lekkasjen, og herder i løpet av et par minutter. Ved større skader kan man også legge på en glassfibermatte som følger med. Om det skulle være et vannrør eller et drivstoffrør som springer lekk, kan dette tettes med samme epoksyblanding, men da i kombinasjon med en glassfibertape som surres rundt røret over lekkasjestedet. Et sett koster i England drøyt 800 kroner.
For ytterligere opplysninger: https://www.kollisionkit.com

RIB`er

Pro Open 650 og Explorer DB 730 er to nye gedigne RIB`er (Rigid Inflatable Boat) fra henholdsvis Zodiac og Bombard, som begge eies av Zodiac.
Pro Open 650 er en RIB med dypt v-formet skrog som gir god stabilitet og komfort i grov sjø. Båten leveres ferdig utstyrt. Pongtongene er avtagbare. Førerkonsollen er tippbar, og det er god plass for instrumenter. Produsenten opplyser at det skal være stor stueplass. Som ekstrautstyr kan båten fåes med T-topp.
Explorer DB 730 er en arbeidsbåt/dykkerbåt som utstyres etter kundens ønske. Den har dypt v-formet skrog, dørken er sklisikker og det er god plass til batteri og tank. Pongtongene har nedsenkede ventiler, relingslist med livline og kraftig bærelist med 4 bærehåndtak på begge sider.

Data

Zodiac Pro Open 650:
Bombard Explorer DB 730:
Importør: Fische Aqua AS, tlf. 66809181.

Lengde:6,5 m
Vekt:650 kg
Lastekapasitet:13 personer
Anbefalt motor:115 – 175 hk
Veiledende utsalgspris (komplett):163.000 kr
Lengde:7,30 m
Vekt:ca. 600 kg
Lastekapasitet:1965 kg (20 personer)
Anbefalt motor:150 hk
Veiledende utsalgspris (ren båt):128.000 kr

STÅSTOL I FARTA

Kalesjeprodusenten Jens Sagen A/S i Kristiansand lager også stoler for båtindustrien. Sammen med amerikanske Springfield Marine, som leverer stolsøylene, har Sagen utviklet ståstolen Pilot 57 med oppvippbar frontpute som gjør det mer bekvemt å stå og kjøre. Stolløsningen har vunnet terreng spesielt i mer hurtiggående båter fordi den gir god sidestøtte når man står, samtidig som den lett kan gjøres om til en konvensjonell stol.
Selve stolskallet er laget i rotasjonsstøpt plastmateriale trukket med imitert skinn som kan leveres i flere fargevarianter.
Ytterligere opplysninger får du hos Jens Sagen A/S, telefon 38 18 31 11, Internett: www.jens-sagen.no

For de få


Vi lar oss beruse og forføre av disse mega-båtene som storbåtprodusentene lanserer hvert år. Båtene i seg selv tilhører, i kanskje mer enn ett henseende, en fjern verden. Men løsningene vi finner om bord, vil vi om noen år kanskje se igjen i mindre og mer oppnåelige båter. Det synes å være den loven fremskrittets dynamikk følger.
Sunseekers siste ekstremitet er Predator 68, en yatch med fantastisk design. I større grad enn konkurrenter som Princess og Fairline kombinerer Sunseeker fart og futuristiske linjer med overveldende luksus i innredningen. Skrogene har klare racingelementer.
I 68-foterens klasse er det ikke lenger snakk om standard løsninger og utstyr, men om skreddersydde interiører og dekkslayout etter kundens ønsker. Allikevel kan man jo nevne at det som produsenten omtaler som standardutstyr omfatter hydraulisk badeplattform, garasje for jolla, automatisk gangvei, elektrisk tak over cockpiten, stekeovn med keramisk topp, bar med ismaskin, airconditioning og 11 kW generator – blant mye annet. Motoralternativene for øvrig varierer fra 2 x 790 hk V MAN-motorer, til tilsvarende 2 x V12 som yter 1238 hk hver. Da subber den 31 tonn tunge båten av gårde med 40 knop på topp!
Opplysninger: Sunseeker Norge AS på Lysaker, telefon 67 11 38 66, Internett: www.sunseeker.no

Varmt i koppen

Kaffe smaker sjelden bedre enn ute på sjøen - og enkelte av oss har vanskelig for å holde i en ratteknagg med ene hånden uten samtidig å ha en varm kopp kaffe i den andre. Mange er også kjent med hvor lett en vanlig kaffekanne knuses - om underlaget blir litt buklete.
Isosteel har lansert et tursett som består av både termosflaske og termoskopper i rustfritt stål. De burde holde kaffen varm, og er vanskelig å knuse. Termosen rommer 0,9 liter og har egen kopp, mens koppene er på 0,4 liter og leveres med drikkelokk.
Produktene forhandles av Viking International Products AS, telefon 22 51 38 00, Internett: www.vip.as

Trimplanserie med indikator

Insta Trim Plus-serien kombinerer pålitelig teknologi med ny digital teknikk. Den nye hydraulikksylinderen har større kapasitet enn den tidligere modellen. Med indikatorsensorer i sylinderne kan man ved hjelp av den elektroniske trimplanindikatoren se trimplanenes posisjon på et instrument ved førerplassen. Instrumentet styres av en sensor og tilpasser seg lyset slik at det alltid er lettlest. For å matche resten av instrumentpanelet kan man velge mellom åtte ulike fargekombinasjoner på instrumentbelysningen.
Selve instrumentet er lite og stilig med to søyler som viser trimplanenes posisjon.
Nærmere informasjon om Trim Plus-serien: GECEA Euro Trading AB, Sverige, tlf. 0046317792910.

Tønne for ting

Muligheten til å oppbevare ting tørt kan være praktisk for dem som bruker sjøen aktivt, spesielt om man er ute i åpne båter i friskt vær.
Marin Foto Norge AS på Vestlandet tilbyr vanntette tønner som rommer fra 60 til 210 liter som også kan låses med en ring i galvanisert stål. Tønnene har kraftige bærehåndtak på sidene og egner seg godt for blant andre båtfolk, jegere og dykkere. Prisen for en 60 liters tønne er 395 kroner.
Ytterligere opplysninger får du hos Marin Foto Norge AS, telefon 56 38 74 77. Internett: www.uvfoto.com

Ullfleece fra Ulvang

Vegard Ulvangs kleskolleksjon er sporty og fritidsrettet, og kan passe godt for båtfolket - enten du trenger varme på kjølige sommerkvelder, eller når du skal ut og dra juletorsken.
Ulvangs nye jakker, gensere og vester i ullfleece er laget av superwash ull i kombinasjon med nylon og polyester. Produktet er lettere enn vanlig, syntetisk fleece. Det er også voluminøst og slitesterkt - men beholder ullens isolerende egenskaper. I kombinasjon med Gore-Tex-produkter er fleece ypperlig bekledning når kulda setter inn og nettene blir lange. Prisen er fra kroner 899,- til 1499,-.
Flere opplysninger hos Ulvang AS, telefon 22 07 68 52 eller Internett: www.ulvang.com

Under huden

En av utstillerne på båtmessen i Genoa i oktober hadde sans for å ta de båtskuende med under huden på en av sine båter. De tusenvis av besøkende kan naturlig nok ikke alle komme ombord i utstillingsbåtene - men de store, påklistrede interiørbildene ga et ganske godt innblikk i forholdene ombord. En idé i forkant av "Sjøen for alle"?

Vippe-davit

C-lift er en engelskprodusert gummibåtdavit som enkelt monteres på badeplattformen eller akterspeilet på plattgattere. Daviten består i to halvsirkler som "gaper" over pongtongen på gummibåten. Disse er hengslet slik at båten kan vippes opp og bli stående på høykant. Dermed slipper man problemet med ha en skjenende jolle på slep. Davitene kan brukes på båter med opp til 18 tommers diameter på pongtongen, og krever ingen påliming av deler på gummibåten.
Flere opplysninger får du hos Vikre Handel AS, telefon 35 55 40 06, Internett: www.vikre.net