Nr. 8 2013

58º31’70’’N 08º57’85’’Ø Havn: Korshavn på Flostaøya

Lunt ved leia: På sør-siden av Flostaøya i Arendal, ligger den idylliske Korshavn. En godt beskyttet naturhavn, ideell for familien i nær sagt all slags vær.

Publisert Sist oppdatert

 

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Når du ser Ytre Møkkalasset fyr, har du ikke langt igjen til Korshavn på Flostaøya. Omtrent midt mellom Skinnfelltangen og Kilsund, ligger denne perlen av en naturhavn, som vider seg ut som en lagune på innsiden av en forholdsvis trang innseiling. Det ligger en grunne øst i innløpet, men den er merket i kartet.

Inne i bukta er det god dybde for alle normale motorbåter, men mot brygga må man legge seg på anker med baugfortøyning. Det er plass til 6-8 båter ved kaia, men det er rikelig med fortøyningsbolter på fjellet i bukta.

Korshavn er tilrettelagt friområde hvor det er toalett og mulighet for søppeltømming.

Fin sandbunn

Når man har fortøyd inne i bukta, er det bare en kort spasertur på stiene over fjellet til den langgrunne vika med nydelig sandbunn som skiller holmen fra fastlandet. Her er det ypperlige forhold for småtroll som vil bade, og mange fine steder hvor man kan etablere seg for en dag i solen.

Flere Korshavn

Stedsnavnet Korshavn finner vi en rekke steder langs norskekysten, både på Hvaler i Østfold, i Aust-Agder, i Vest-Agder og i Nordland. Enten skrevet rett frem som Korshavn, eller i den eldre formen Korshamn. Mange vil forbinde navnet med fiskeværet Korshavn i Lyngdal i Vest-Agder, som sies å ha fått det etter et korsformet seilmerke, eller et kors som var reist til vern mot slikt som kunne vederfares folk på sjø og land. Om forklaringen også gjelder for havna i Aust-Agder, er ukjent.

HAVNEFAKTA:

Posisjon:

58º31’70’’N 08º57’85’’Ø

Kommune:

Arendal

Sjøkart:

Hovedkart 7, Båtsportkart serie C

Den norske los:

Langesund-Jærens Rev NL2B

Nærmeste by:

Tvedestrand/Arendal

Toaletter:

Ja