utgave nr 7 2

Båtfolk i fokus: Evy Minde

Publisert Sist oppdatert

Båtfolk i fokus:

Evy Minde

En av ”gamlegutta”

Evy er ikke så gammel (blir 42). Hun har bare vært i bransjen så inmari lenge. Som fireåring diltet hun etter faren Bjørn inn i storkonsernet Fjord Plast og siden har det bare vært båt. I jobb, privatliv og fritid. Det er blitt en livsstil. Med sine 154 cm overleverte hun svære båter 20 år ung til kritiske kunder og solgte Fjord på Europa. Evy har lært sin lekse og kan båt. Det må man som eneste jente i gamet.

Tekst og foto: ANNE MARIT KLOKK

-Det har vært tøft, men skulle jeg levd om igjen, ville jeg gjort akkurat det samme, sier Evy på sørlandsk og ler så øynene blir smale sprekker. -Far begynte i Fjord Plast da jeg var fire år og vi flyttet fra Kristiansund til Arendal og der har jeg vært siden. De første årene var som et eventyr for en småjente. Å kunne romstere i de svære hallene hvor båtene ble skapt og min livsstil og yrkeskarriere tok form. Etter hvert ble det min hverdag, fritid og ferieform. Hver sommer dro familien på båtturer med forskjellige modeller. Til Sverige, på besøk til mors og fars familie i Bergen og jeg gikk min skipperskole, fikk motoropplæring i praksis og ble kjent med en båts mange ”bits and pieces”.
Av fire barn var Evy den som var båtinteressert. Eldste bror er blitt bonde etter hvert, og to yngre søstre har valgt en annen kurs i livet. Evys første jobb var da faren startet Wiking Boat i 1972 med produksjon av en 26 og en 28 foter. Da var hun 18 år og fersk fra skolen.

Skeptiske kunder

-Vi var bare tre på kontoret og det ble mange ulike oppgaver. Bl.a ansvaret for salget i Norge etter en viss innkjøringsperiode. Pluss klargjøring og overlevering av båter og planlegging og deltakelse på messer. Det var ikke alltid like greit som ungjente å komme kjørende med en ny båt til en kar som skulle ha instruksjon og instrukser. De var skeptiske og satte meg på prøve. Måtte sette meg inn i alt for jeg visste at jeg ville bli testet av kundene. Dette var litt tøft, men jeg ble sikrere etter hvert, måtte bevise at dette kunne jeg. I denne perioden hadde jeg også en smule bildilla og alt som smakte av motorer og full fart, var helt topp.
Evy Minde har roet seg noe etter at hun giftet seg i 1985 og siden har fått to barn. I den mannsdominerte båtbransjen har hun truffet mange personligheter, fått nære og gode venner og utallige båtrelaterte minner. Få har vel opplevd bransjens svingninger og ”ups and downs” som henne på nært hold. Fjord Plast flyttet i perioden 1973 – 75 fra Haslatangen til Rjukan med Norcem som eier. Da det skar seg og Wiking, Scand og Alicraft overtok bedriften i 1980, gikk det bare et år før mindene satt på hele Fjord, og Wiking-modellene ble innlemmet i produksjonen. Midt på 80-tallet var dette ”big business” og Evy overtok salget både på eksportsiden og hjemme.

Eksportsjef

-Vi hadde et gigantisk forhandlernett. Bare i Tyskland var det seks store forhandlere, og min debut som eksportsjef var i forbindelse med Dusseldorfmessen da vi skulle prøve å få disse forhandlerne til å samarbeide. Det var min jobb å lede et strategimøte under messen, og jeg var skitnervøs. At flyet mitt var seks timer forsinket, hjalp ikke stort. Det var grusomt, men det gikk storveis og alle var fornøyd etter et sent kveldsmøte. Å få brynt nesa si på den måten gjorde fortsettelsen mye lettere, sier hun og himler med øynene.
Siden reiste hun på alt som var av båtmesser helt til jappetiden tok slutt og fundamentet sviktet. Å oppleve en konkurs er tøft, og etter diverse forsøk på å sparke liv i salget og redde stumpene, endte Fjorddynastiet i gjeldsforhandlinger. Samtidig ble Evy mor for annen gang og ville prøve å skjære ned på jobbingen.
-Jeg sluttet da Eivind Astrup kom inn og kjøpte oss ut. Da var jeg faktisk ute av bildet i fire år og jobbet i shipping, import og data. Dette skulle bli lærerikt for det jeg gjør i dag. Da far startet sitt eget konsulentselskap, begynte jeg hos ham og vi jobbet både for Fjord og Skilsø.

Lik faren

I dag er Evy fortsatt ansatt i Minde Marine Marketing med kunder som Duus Trading og Skilsø. Hun trekker i mange tråder og er primus motor for en rekke salgs-og markedstiltak. Alle kjenner Evy og vise versa. At hun er jente i dette gamet, er akseptert for lenge siden. Men, som kolleger og oppdragsgivere sier om Evy: Det er ufattelig at hun har holdt ut med oss i alle disse årene. Med all motgang og turbulens, oppgang og nedgang.
-Det skal noe til å jobbe sammen med sin far i så mange år?
-Det har gått brauten de store konfliktene. Bare sunne diskusjoner. Årsaken er vel at vi er så vidt like i sinn og skinn. Bjørn påstår at han skal trappe ned fra høsten når han fyller 67 år og vi har funnet en som skal erstatte ham.
-Tror du på det?
Hun flirer litt. -Nei, men noe mindre aktivitet blir det vel med ham. Meningener at han bare skal gjøre det han har lyst til og da får vi se. Akkurat nå er jo bransjen inne i en høytsvingende positiv utvikling, så det er vanskelig å dra av på gassen.