utgave nr 1 1998

Navigasjon på PC

Publisert Sist oppdatert

Navigasjon på PC

Navigasjon som før var en kunst, er blitt ren teknikk. Siste skrik er plotterprogrammer som kjøres på en PC eller Mac. Programmet kombinerer GPSens posisjonsangivelse med datamaskinens regnekraft og gode skjerm.

Av Olav Momyr

De fleste av oss vil ferdes over alt der hvor "fartøy flyte kan". Til det har vi kart, kompass, og GPS ombord. Alle deler like nødvendig, sier mange.
Har du en PC med Microsoft Windows 3.xx, 95 eller NT, en bildescanner, Eagle Explorer eller Garmin GPS, samt div. kabler, kan Fugawi plotterprogram fra Pinpoint Systems Inc. gjøre susen. I tillegg kan du trenge et bildebehandlingsprogram, f.eks. Paint Shop Pro, som er shareware og kan bl.a. hentes fra Internett. Selve programmet tar ca. 2 Mbyte på harddisken, men kartene du legger inn, vil vanligvis ta mye mer plass.

Installasjon

Fugawi leveres på to 1,44 Mbyte disketter. Installasjonen er enkel og grei. Programmet ønsker å lage et nytt område i rotkatalogen, C:\GPS, og la den gjøre det. Programmet er kompakt, raskt og er beskjedent i ressurskravene, så en relativt enkel PC er tilstrekkelig. "Uninstall" så jeg ikke noe til så løsningen blir å fjerne katalogen GPS m/innhold hvis man skal avinnstallere Fugawi.

Bruk

Fugawi bruker kartbilder som kommer fra vanlige papirkart. Det anbefales at man scanner inn kartet med 256 farger og i en målestokk som tilsvarer at et punkt på kartet er 10 m i virkeligheten. Nøyaktigheten av de posisjonene Fugawi gir deg blir da ca 10-20 m., og det er bedre enn det GPSen kan angi.
Et vanlig kartbilde fra A4 format vil ta ca. 2 Mbyte plass, og en del mindre hvis det lagres som JPG fil. På en VGA skjerm ser du et utsnitt på ca 4 x 6 km av kartet. Du kan få et vindu med et
utsnitt av området du befinner deg på, og/eller området du peker på. Det eneste jeg savner for båtbruk er proximity kurspunkter som heller ikke er vanlig på GPSer. Andre alarmer får du fra PCen slik at du kan bruke Eagle Explorer og Garmin GPSer som ikke har lyd.
En god bruksanvisningen på svensk samt gode hjelpemenyer på engelsk gjør det lett å lære og bruke programmet.

Anvendelsesområder

Selv om du ikke har med deg PCen i båten sammen med GPSen, kan du ha god nytte av Fugawi . Det er raskere og sikrere å legge inn kurspunkter i GPSen fra kartsystemet på PCen, og det er lett å håndtere en liste med kurspunkter og ruter i GPSen.

Ulemper

Ikke alle båter har egnet plass til en PC. Ikke alle PCer egner seg for bruk i båt. En kartplotter derimot er bygd for å brukes ombord og er dermed mye mer robust.

Vurdering

Noen vil kalle dette for en fattigmannsplotter, men det er jeg uenig i. Programmet koster i overkant av kr 1000,- så det har du råd til å bytte ut, eller oppgradere når det kommer noe bedre. Hele utrustningen blir vel så dyr som en plotter, men du kan bruke det til masse annet også.
Fugawi er ikke det mest strømlinjeformede PC-program jeg har sett, men i sin kategori hevder det seg meget godt. Du bruker ikke lang tid for å mestre de viktigste funksjonene. Som alle andre dataprogrammer, kan Fugawi henge seg opp ved f.eks. galt format på datafiler. Fugawi fikk Garmin 12XL til å henge seg opp ved opplasting av kurspunkter med navn som inneholdt æøå.

Bruk av kart

Her i Norge er det slik at all bruk av kart og kartdata er underlagt lov om opphavsrett. De fleste kart vi bruker er utgitt av Statens Karverk. De vil selvsagt gjerne tjene penger på det de har av kart og kartdata. Hvis du selv lager en digital kopi av et kart som du så bruker til navigasjon med PC og GPS på samme sted som du har det originale kartet, gjør du ikke noe som krenker norske opphavsrettigheter så lenge dette ikke har et kommersielt formål.