utgave nr 12 1993

Raytheon XX radar-serie

Publisert Sist oppdatert

Multi-radar fra Raytheon

Av Hans Due
En radarskjerm der du kan lese av kart, ekkolodd, GPS-data, fartslogg, elektronisk kompass og andre såkalte "plug-in"-instrumenter. En alt-i-ett skjerm er nå kommet fra Raytheon. XX-serien kalles radaren.

På den nye radarskjermen kan du velge om du vil se datakartet på hele skjermen, eller radarbildet. Med et knappetrykk veksler du mellom de to bildene, eller du kan la kartbildet ligge som en kvart rute nederst på skjermen mens du har radarbildet på resten.
Med enkle knappetrykk kan du få fram signalene fra ekkoloddet, fra GPS-mottageren med det såkalte "on-track"-bildet. Det vil si at du får et bilde av båten din på en sjøens landevei, og der kjølvannsstripen avtegnes, og der du kan se om du er i ferd med å "kjøre av veien".
Mål som du ikke kan identifisere på radarskjermen, vil XX-radaren og datakartet samarbeide om å identifisere for deg. Du kan plassere det bevegelige krysset på målet du er interessert i og trykke på en knapp. Da vil radaren overføre signalene til datakartet og sammenligne og umiddelbart gi deg svaret på hvilken bøye du ser på radaren.
En annen fiks funksjon er "True Motion", hvilket vil si at du kan velge sann tids bevegelse som gjør at det er enkelt å skille mellom bevegelige mål (andre båter) og stasjonære mål (land, bøyer etc.)
På større skip har det i en årrekke vært brukt en funksjon som heter ARPA (Automatic Radar Plotting Aid) som er et system for å unngå kollisjon der dine egne og alle fremmede båters kurser og hastigheter lagres, og dersom det er fare for kollisjon ut i fra de beregninger radaren gjør, vil en alarm utløses. Dette systemet kan man også få på den nye Raytheon-radaren. Systemet har samme navn, bortsett fra at man har satt en M (Mini-) foran ARPA.
Radaren har også MOB-knapp (Mann Over Bord) som gjør at dersom noen skulle falle til havs, er et trykk på MOB-knappen nok til at du straks får informasjon på skjermen som viser et merke der den savnede personen falt over bord, en prikket linje fra dette stedet til båten din og vise avstand, retning og gangtid tilbake til det stedet hvor du trykket på knappen.
XX-serien består av fire forskjellige radarer, R20XX, R21XX, R40XX og R41XX. Prisene er fra kr.35.136,- og opp til Kr.59.536,-. På de to 40 og 41-radarene er MARPA inkludert i prisen, mens for 20 og 21-radarene må du ut med Kr. 4.697,- i tillegg.