Kystpatruljen

Finanskrisen gjør at båtmarkedet har stupt, og folk er desto mer opptatt av å ta vare på de verdiene de har.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ODD ERLING BOTN

Det har aldri vært stjålet flere båter i Norge enn i 2008. De siste to årene er veksten i tallet erstatninger fra båttyveri på hele 54%.
Redningsselskapet har lenge gitt båteiere muligheten til å registrere båten sin i Småtbåtregisteret. Denne ordningen gir økt sikkerhet for båteieren på flere måter. Dersom fortøyningene sliter seg kan båteieren være rimelig sikker på at båten kommer til rette når noen observerer den.
En drivende, tom båt kan også utløse leteaksjoner. Dersom båteieren faktisk har falt over bord, vil registeret hjelpe redningsmannskapene med å komme i kontakt med nærmeste pårørende raskt. Disse kan komme med opplysninger som gjør at den savnede blir funnet før det er for sent. Skulle det vise seg å være falsk alarm kan båteieren avverge en storstilt og ressurskrevende redningsaksjon.
Småbåtregisteret lagrer også båtskrogets CIN-nummer og motornummeret. Slik blir båten mindre interessant for eventuelle båttyver.

Nye utfordringer


Det viser seg derimot at bortslipte motornummer og CIN-nummer ike påvirker markedsprisene for mye i Øst-Europa. Dette gjør det også vanskeligere for politimyndigheter å spore opp eieren. Redningsselskapet lanserer derfor et nytt tilbud til båteiere: Mikromerking.
Ved hjelp av ørsmå merker med telefonnummer til Redningsselskapets Sikkerhetsregister, og et unikt registreringsnummer, kan de rette myndigheter spore opp eieren. Hvorfor tyvene ikke bare fjerner disse merkene? Fordi du selv har festet dem på mer, og mindre synlige steder i båten din.
Desto flere merker du fester rundt om i båten din, desto enklere blir det for politiet å finne dem, og desto vanskeligere gjør du det for båttyvene. Når båttyvene ser de synlige merkene, vet de at de aldri vil klare å finne og fjerne dem alle.

Sporing på din egen mobil


Om du virkelig vil sikre deg selv, dine, og dine eiendeler kan du velge noe av det ypperste innen verdisikring: SafeTracker. Den vesle boksen er ikke større enn en fyrstikkeske, og kan varsle deg på mobilen dersom den beveger seg utenfor en sone du har definert.
SafeTracker lar deg også følge dens bevegelser på mobilen eller via nett. Du kan bruke avlyttingsfunksjonen for å vurdere situasjonen før du handler, dersom noen trykker inn nødknappen på boksen.
Les mer om Redningsselskapets verdisikringspakke på www.nssr.no