utgave nr 11 1993

Honda med kompl.4-takts-serie

Publisert Sist oppdatert

Komplett firetakts-serie fra Honda

Hondas 25-hester er nå klar for markedet etter ganske lang tids utprøving. "Skallet" til motoren ble presentert allerede i januar måned, men motoren er først å få kjøpt nå. Med 25-hesteren har Honda fullført sine firetakts-serie fra 2hk og opp til 45 hk. Nå venter vi bare på de større motorene, fortrinnsvis 60 hk og 90 hk.
25-hesteren er en tresylindret vannavkjølt motor med tre forgassere og et slagvolum på 0,5 lt. Både lang og kort stamme med valgfritt elektrisk eller manuell start, er tilgjengelig. Vekten på motoren er 64 kg. for lang stamme og et kg. mindre for kort versjon. Innebygget i motoren er alarm for oljetrykk og temperatur. Det elektriske anlegget drives av en generator som gir 6 ampére ved 12 volts spenning. Eksosen går ut gjennom propellen.
Motoren er testkjørt på en ny 15 fots Bella på ca. 320 kg. Denne finskproduserte båten fikk man opp i 22,7 knop med to personer ombord og med et turtall på 5600 omdreininger. Den store fordelen med firetaktsmotor er renere forbrenning, ingen soting ved tomgangskjøring over lang tid, og ikke minst det lave drivstofforbruket. 8,80 liter pr. time, eller 0,38 lt. pr nautisk mil, er det ingen totaktere som kan konkurrere med. Ulempene med firetaktsmotor er den store vekten og en noe dårligere akselerasjon.