utgave nr 6 201

Nytt og nyttig: Lure ting på lur

Noen ting er lure. Andre nyttige. Eller ikke? Vi har plukket ting og tang med høy kjekt-å-ha-faktor fra utstyrskataloger og butikkhyller.

Publisert Sist oppdatert

Lure ting på lur

 

Noen ting er lure. Andre nyttige. Eller ikke? Vi har plukket ting og tang med høy kjekt-å-ha-faktor fra utstyrskataloger og butikkhyller.

 

Tekst og foto: Trond J. Hansen

 

Da vi var yngre var et av årets høydepunkter juleheftene. I voksen alder er det julaften når katalogene med båtutstyr kommer. Først da skjønner vi hvor mye vi trenger. Eller gjør vi det?

Vi har plukket litt fra hyller og kataloger. Noe er til mekking, noe som skal gjøre det enda mer behagelig om bord.

Legg merke til ”kjekt-å-ha faktoren” under hvert produkt, med terningkast opp til 6. Siden vi har valgt våre favoritter, har de fleste fått høy kjekt-å-ha faktor.

 

Magnet med lys

(bilder 01-04)

Hvor ofte har vi ikke mistet en mutter, en skrue eller et verktøy på steder det er umulig å komme til. Og som regel er det mørkt der. Clas Ohlson har en god løsning. En teleskopisk magnet med lysdiode. Sammentrukket er den ikke større enn en penn, men kan bli opp til 66 centimeter lang. Når du trekker den ut tennes en forbausende kraftig lysdiode. Magneten, fremme på tuppen, har en heftekraft på cirka 1 kg.

Pris: Kr 149,-.

Kjekt-å-ha faktor: 5

 

Gripeklo

   

(bilder 05 - 07)

Det hjelper ikke med magnet om du skal plukke opp noe som er rustfritt. Både Clas Ohlson og Biltema kan hjelpe oss med en bøyelig gripeklo med lengde 60 centimeter. Minner litt om en lang utgave av disse sukkerbit-klypene som ble brukt i alle møblerte hjem en gang i tiden.

Pris: Kr. 29.-

Kjekt-å-ha faktor: 4

 

Inspeksjonsspeil

       

(bilde 08)

Et inspeksjonsspeil er som et ekstra øye. Som en større utgave av speilene tannlegen din bruker. Både Biltema og Clas Ohlson har ulike modeller, Både teleskopiske og med bøyelig arm.

Pris: Kr 59,-

Kjekt-å-ha faktor: 4

 

Elektrisk skrutrekker

        

(bilde 09)

En elektrisk skrutrekker er en av de tingene vi ikke lenger greier oss uten. De ser ut som en vanlig batteridrill, men er mindre og mer fleksibel. Noen av dem har vridbart håndtak, som gjør det lettere å komme til på trenge steder. Noen har også LED-lys, slik at du kan se der du skal skru eller bore. Mange ulike produsenter og priser.Vi gikk for en ”Skil Twist”. til

Pris: Kr 399,-

Kjekt-å-ha faktor: 5

 

Loddebolt på gass

(bilde 10)

Vi har stadig noe som skal loddes i båten. Det er ikke alltid vi har 220 volt tilgjengelig. Da er det kjekt å ha en loddepenn på gass. Vi kjøpte den hos Clas Ohlson. Den har ulike spisser/munnstykker. Foruten lodding kan brenneren brukes som spissbrenner og som en liten varmluftpistol. For eksempel til kryping av krympestrømpe. Går på lightergass. Biltema har en litt enklere modell.

Pris: Kr. 349.-

Kjekt-å-ha faktor: 4

 

MacGyver-pakken

              

(bilde 11)

 

De fleste av oss husker vel MacGyver fra TV. Her kunne helten løse de aller fleste problemer i verden med en lommekniv, litt ståltråd og en rull med teip. Oppdaterer vi dette litt vil man kunne løse utrolig mange problemer med et multiverktøy, buntebånd og vevteip. Dette bør alle ha om bord. Vevteip kommer i dag fra mange produsenter. Originalen kom fra 3M under navnet Duct-teip. Den er utrolig sterk og kan brukes til det meste. Mest kjent er verktøyene fra ”Leatherman”.

Kjekt-å-ha faktor: 5

 

Kjettinglås

        

(bilder 12 - 15)

Lenge har vi vært på jakt etter en såkalt kjettingkrok eller kjettinglås, men ingen båtutstyrsforhandlere har visst hva vi snakker om. Vi fant dem hos Seatronic. Når vi ligger på svai skal det aldri være ankervinsjen som holder kjettingen. En kjettingkrok er en kraftig krok som lett hektes innpå kjettingen og gir godt grep. Fest et tau til bøylen på kjettingkroken og knyt andre enden av tauet til kryssholtet fremme. På den måten blir belastningen på kryssholtet og ikke på ankervinsjen. Om du i tillegg setter en fortøyningsfjær i gummi på tauet får du mindre rykking i kjettingen.

Pris: Fra Kr 150,-

Kjekt-å-ha faktor: 5

 

Kjettingmerking

        

(bilder 16 - 17)

Det er smart å markere med farger hvor mye kjetting du har ute. Dessuten greit å vite når ankeret nesten er inne. Du kan merke kjettingen med maling eller elektrikerstrips i forskjellige farger. Eller du kan kjøpe spesielle merker, i ulike farger, som settes inn i ledd på kjettingen. Lag ditt eget system med fargekombinasjoner for å markere lengder.

Pris: Fra kr 125,-

Kjekt-å-ha faktor: 4

 

Tette sømmer

  

(bilder 18 - 19)

Vi vil gjerne ha det tørt i ”supstugan”. Selve kalesjen bruker vi impregnering på, men det oppstår likevel ofte lekkasje i sømmene. Da bruker vi en ”Seam Sealer” – en sømforsegler. Vi er meget godt fornøyd med ”Plastiseam” fra Performix – som også lager Plasti-Dip og Liquid Tape. Sømforsegleren kjøpte vi hos Oscar A Gausel as i Stavanger.

Pris: Kr. 85.-

Kjekt-å-ha faktor: 4-5

 

 

Brødrister for propan

(bilder 24 - 27)

Måsene er ikke glade i vår nyeste anskaffelse – en brødrister for propanbluss. Vi kaster ikke brødet så fort. Vi har sett svenske seilere med en slik, og har vært på jakt etter den lenge. Et lite stativ som settes over blutstset. Fant den endelig hos Hyttebutikken. Plass for fire brødskiver som snues etter en stund varming. En plate i bunn fordeler varmen jevnt. Etter bruk felles den sammen til et ”grytelokk”.

 

Pris: Kr 149,-

Kjekt-å-ha faktor: 5

 

Termopresskanne

    

(bilder 28 - 31)

Men man lever ikke av brød alene. Vi kan ikke tenke oss noe hyggeligere enn morgenkaffe på dekk. Men da duger det ikke med pulverkaffe. Det må være skikkelige saker, kaffe svart som ravnens skygge. Hos Seatronic kom vi over en genial løsning. En termopresskasse i rustfritt stål. Kannen tar 1 liter og holder kaffen varm et par timer. Bruk helst kaffe som er laget for presskanne, som er finere enn kokemalt men grovere enn filtermalt.

Pris: Kr. 595,-

Kjekt-å-ha faktor: 6+

 

 

 

Multikrus

 

(bilder 34 - 37)

Som leserne nok har forstått setter vi pris på kaffe – også når vi fisker. Da er det ikke alltid like lett å finne et egnet sted til å sette fra seg kaffekoppen. Men det har svenske Båtsystem en løsning på. De har krus som kan henges på rekken – eller på pulpit, pushpit, håndrekker eller hvor det måtte være. Pivotion Railcup passer best på standart 25 millimeter rekkerør, eller mindre. På undersiden er antiskli-materiale, slik at kruset også står trygt om du setter det fra deg på bord eller benker. Vi fant det hos Clas Ohlsen

 

Pris: Kr.98,-

Kjekt-å-ha faktor: 4

 

Ryddig på lugaren

     

(bilder 38 - 39)

Vi har savnet et sted å legge fra oss bøker, blader, Båtmagasinet, briller, mobiltelefoner og andre småting. Det er begrenset hvor mye det er behagelig å ha under hodeputen. På interiørbutikken har vi sett ulike ”poser” for veggoppbevaring. Disse er gjerne ment for å holde orden på aviser og magasiner. Vi valgte å skreddersy en selv - for å få plass til det vi ønsket, og for at den skulle passe plassen vi hadde tilgjengelig over køya. Materiale hentet vi fra en sekk i rød ripstopnylon som vi allerede hadde. Som oppheng brukte vi kroker på sugekopper, kjøpt hos Ting. For gjestelugarene kjøpte vi to enklere veggoppbevaringsposer på Ikea.

Pris: Kr 39,-

Kjekt-å-ha faktor: 5

 

Allsidig støvsuger

     

(bilder 40 - 41)

Hybelkaninene slipper du aldri unna, ikke en gang på sjøen.

 

Med den kompakte Waeco PowerVac har vi ikke lenger noen unnskyldning for ikke å støvsuge under dekk. Den er en liten genistrek for renhold om bord. Støvsugeren lades fra 220-volten, og du kan suge ”trådlåst” i cirka 18 minutter før du må lade på nytt. Har du ikke tilgang på landstrøm kan den også lades direkte fra 12 volt uttak. Selges under navnet ”Marine Wet & Dry”.

Pris: Kr. 495,-

Kjekt-å-ha faktor: 4-5

 

Hodelykt

  

(bilder 42 - 44)

Skal du mekke motor er det greit å ha begge hendene fri. Likeså om du skal gjøre noe på dekk når det er mørkt. Eller du vil smuglese på sengen uten å slå på lyset. Dessuten kjekk når du skal om bord i båten en mørk kveld, eller skal på tur. Hodelykter kommer i nærmest alle priser, fra 20 kroner til flere tusen. Vi har kjøpt en fra Petzl av bra kvalitet. De billige fungerer også helt greit. Noen av dem har endog også rødt nattlys.

Pris: Kr. 275.-

Kjekt-å-ha faktor: 5-6

 

Røykvarsler og lykt

   

(bilder 45 - 48)

Seatronic har en smart sak fra Flersafe, en kombinert lykt og optisk røykvarsler. Lykten bruker to AA batterier og ett litium batteri. Ved å trekke ut bakre del aktiviseres røykvarsleren. Du kan henge den opp i salongen om natten. Oppstår det røyk går en kraftig alarm (110 db) og i tillegg tennes lykten automatisk. Selve lykten er i LED og har to styrker. I tilegg har den strobe-funksjon, altså blinking. Alarmen kan også utløses ved å holde inn to knapper. Det vil si at kombinasjonslykten kan brukes som nødutstyr. Se for deg at du må gå i redningsflåte eller jolle midt på natten. Da har du lykt og du kan utløse både blinkende lys og akustisk alarm for å påkalle oppmerksomhet.

Pris: Kr 595,-.

Kjekt-å-ha faktor: 6+

 

Batterilader

(bilder 49- 50)

Når vi er inne på batterier. Vi bruker mange av dem i båten; til lykter, bærbar VHF, radio og mye, mer. Da er det greit å bruke oppladbare batterier. Vi kjøpte batterilader fra Vanson hos Clas Ohlson. Den lader batteriene på 1 time og kan brukes både på 220 volt og 12 volt, via sigarettenneruttak.

Pris: Kr: 398.-

Kjekt-å-ha faktor: 5

 

Naturhåndbøker

        

(bilder 51 - 52)

Vi avslutter med noe riktig fornuftig, men ikke desto mindre kjekt å ha. Både for store og små. Når vi ferdes langs kysten opplever vi mye natur. Vi møter fugler, fisker, planter og alskens merkelige skapninger. Når ungene spør hva det er, er det greit å kunne svare. Eller finne svaret sammen med barna. Det finnes mye bra natur-litteratur. Vi er begeistret for Cappelen Damms naturhåndbøker. 13 ulike bøker, hvorav noen er aktuelle for oss som ferdes langs kysten. Som ”Kystflora”, ”Fisker” og ”Fugler”.

Pris: Kr 199,-

Kjekt-å-ha faktor: 5

 

Kjekt på nett:

Maritim: www.maritim.no

Seatronic: www.seatronic.noWatski: www.watski.no

Hyttebutikken. www.hyttebutikken.no

Biltema: www.biltema.no

Clas Ohlsen: www.clasohlson.noOscar A. Gausel as: www.oag.noJapan Photo: www.japanhoto.noBåtsystem AB: www.batsystem.se