utgave nr 14 2009

On-Sat safetracker: Liten på nett

Nå i disse bandetider blir livet litt tryggere for båteiere som installerer en eller annen form for alarm eller sporingsgjenstand i båten. Vi har prøvd Safetracker fra Fevikfirmaet On-Sat i en 17 fots Pioner Multi.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Hans Due

On-Sat er en liten boks som er litt større enn en fyrstikkeske. Den inneholder en GPS-enhet og en mobilsender/mottager som baserer seg på kommunikasjon via SMS-meldinger.

Montering
Det fine med denne enheten er at den er veldig enkel å montere. Man bør finne en plass som er tørr og som er skjult, og et stykke fra instrumenter som kan forstyrre den. Batterikapasiteten i enheten er dårlig. Den varer maks et døgn, men ved å kjøpe en ekstra lader som går på 12 volt, kan man koble den til strømmen fra stasjonært batteri om bord. Det er bare å finne en plussledning og en minusledning som har spenning på kontinuerlig og så klipse seg inn på de ledningene.

Man bør også ha en vanntett pose som kan kjøpes som tilleggsutstyr. Posen er utstyrt med borrelås og er derfor veldig fleksibel i forhold til plassering. Men skal man koble til 12 volts-laderen, må man skjære hull i posen, og da er litt av vitsen borte. Her bør produsenten finne på en helt annen og bedre løsning. Ideelt sett bør hele enheten være innbakt og vanntett.

Styres med SMS
Kommunikasjonen med Safetracker skjer med noen få unntak via SMS-meldinger. Når du tar i bruk enheten første gang, må du programmere inn et hovednummer til en mobiltelefon. Du kan også programmere inn ytterligere to mobilnumre som vil få kopier av SMS-meldinger som enheten sender ut. Ved hjelp av spesielle koder i en SMS-melding, kan du stille inn enheten på sonevarsling, og du kan velge soner med en radius på mellom 40 og 5.000 meter. Det som da skjer dersom båten skulle bli stjålet og den beveger seg utenfor den sonen du har angitt, er at enheten da sender deg en tekstmelding med teksten ”Move Warn!” samt posisjonen i lengde- og breddegrader. Samtidig får du en link til et Yahoo-kart der posisjonen er inntegnet. Har du internettmuligheter på mobiltelefonen kan du straks få opp kartet. Hvis ikke må du inn på en PC og hente kartet derfra.

Vår erfaring er at systemet reagerer ganske raskt der det er god GSM-dekning, men at noen mindre sone enn 200 meter ikke er å anbefale. Vi har flere ganger fått opp alarmmeldinger som har vært falske når vi har satt sonen til mindre enn de 200-metrene.

Med en annen kode som sendes via SMS, kan du starte sporingskommando til enheten, og den vil da sende deg ny posisjon hvert minutt slik at du kan følge båtens rute dersom den skulle stjeles. Du kan også sende en SMS som gjør at enheten ringer opp din telefon og der du kan høre alt som foregår i nærheten av enheten, men du kan ikke snakke den andre veien. Ønsker du bare å vite om enheten virker, kan du ringe den opp. Du får da et par ringesignaler, og så får du opptattsignal. Etter kort tid kommer en SMS med posisjonen til båten. Enheten er også programmert slik at den skal varsle deg dersom batterinivået blir for lavt, men den funksjonen har ikke virket på den enheten vi har.

Flere bruksområder
Enheten kan også brukes til andre ting, for eksempel kan man feste den på en hund for å se hvor bikkja er til en hver tid, eller man kan utstyre demente personer med enheten. Man kan også ta den med seg på fottur, og dersom man skulle være uheldig og trenger hjelp, er det en egen alarmknapp på enheten som man trykker på, og da sendes umiddelbart en alarmmelding og en posisjon til alle de mobilnumrene man har programmert inn i enheten. For en ekstrasum, kan man også abonnere på Securitas tilleggstjeneste som gjør at man da er sikret at en vaktsentral reagerer dersom alarmen går. Det kan være nyttig dersom båten ligger langt unna der man bor.

Konklusjon
Safetracker er en enkel og forholdsvis rimelig tyverisikring som egner seg godt for så vel større som mindre båter. Den er enkel å montere, men er i utgangspunktet ikke designet spesielt for båtbruk, og derfor bør produsenten bake den inn så den er vanntett slik at den er bedre tilpasset maritimt miljø. 12 volt lader bør være standardutstyr. Det innebygde batteriet har for liten kapasitet, så man er avhengig av ekstern batterikilde.

Veiledende utsalgspris: 1.998,-
Etablering On-Sat Safetracker: 350,-
Årsabonnement inkl. fri tilgang til interaktivt kartsystem: 990,-.
Securitas tilleggstjeneste: 700,- pr/år
Vanntett pose: 189,-
12 volt lader for tilkobling konstantstrøm: 295,-