Reddet mann fra å drukne

Det ble en dramatisk natt for ekteparet Ole og Rollau Wik fra Asker. Natt til søndag ble de helter når de klarte å holde en 63-årig mann flytende etter at han hadde havnet i sjøen under en båttur til Håøya i Oslofjorden.

Publisert

Søndag var det debrief med skipsføreren Odd Riiber på redningsskøyta Odd Fellow.

    -Både mannen som falt I sjøen, og ekteparet hadde søkt ly mot kulingen i Tojebukta på Håøya. Paret fra Asker hadde vært ute og satt garn og ville derfor ligge så nærme garnene sine som mulig, forklarer skipsfører Odd Inge Riiber på Redningsskøyta Odd Fellow II. Mannen som havnet i sjøen er også meget båtvant og bor om bord i båten sin store deler av året.

    Ekteparet hadde blitt var en lyd, men trodde først det var et dyr som hadde kommet ned til båten. De tok likevel en kikk ut, og oppdaget da at en mann klamret seg til en stolpe I sjøen. Rollaug og Ole Wiik fikk så festet et tau rundt mannens arm og på den måten holdt de ham over vann. De ropte så på hjelp på sin håndholdte VHF. Signalene ble ikke oppfattet av Redningsskøyta som lå i Drøbak, men ble fanget opp av Kystverkets stasjon i Horten.

    -Vi brukte 20 minutter fra vi fikk oppringningen om å assistere til vi var ved ulykkesstedet. Vi skjønte raskt at mannen hadde ligget lenge i sjøen. Kroppstemperaturen var nede i 27 grader og det er en meget alvorlig tilstand. Han var bevisst, men forsvant for oss noen ganger, sier Odd Inge Riiber.

Riber sier ekteparet gjorde en heltemodig innsats. Dette var ingen liten mann, og det var ingen sjanse for de å få løftet ham om bord i sin båt eller opp på en brygge.

    Mannen ble fraktet videre med redningshelikopteret, og i morgentimenen i dag er det fortsatt uvisst hva som egentlig skjedde når mannen falt i sjøen. Han ligger i kunstig koma på Ullevål sykehus og kroppstemperaturen blir sakte men sikkert hevet.

Dette er loggen fra redningsselskapets Odd Fellow.

“R/S prøver å få kontakt med melder. Får oppgitt pos vest på Håøya men på grunn av dårlige VHF forhold får vi ikke tak i eksakt posisjon. R/S går til området og blinking med lys fra båten gjør at vi finner frem. Kjører baugen i kaia og R/S dykker Odd Elstad hopper i sjøen og bringer mannen til en grunne ved kaia hvor vi løfter personen opp.

To personer på land hadde hørt mannen og festet et tau rundt handa hans. Dette var nok til å holde ham oppe men de klarte ikke å få ham opp. Tar tepper rundt mannen og tar han på båre ombord i R/S. Kjører til Drøbak hvor ambulanse, politi og Seaking tar over. Mannen var kraftig nedkjølt men ved bevissthet da Seaking fløy til sykehus med ham."

Powered by Labrador CMS