utgave nr 7 1998

Minitest: Achilles SGX 132

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Achilles SGX 132


Kraftpakke!


Tekst: Ingvar Johnsen
Foto: Annar Skjegstad

Vårt behov for store oppblåsbare slepejoller med kraftig motor har sine praktiske årsaker. Reportasjebåten "Båtmagasinet" er ingen sprinter og vi behøver ekstra rekkevidde og fart. Med familie og 50 kg hund trenger du en kraftig jolle. I sommer prøver vi en fire meters Achilles med 40-hesters Tohatsu.

Fire meters båt med 40 hester med manuell start uten rattstyring ligger helt i grenseland, og er ikke noe man overlater til folk uten erfaring. Likevel, etter å ha kjørt ut de to første tankene er inntrykket at dette likevel er "stødig redskap".

Monteringen

Det er alltid spennende å åpne esken med en ny oppblåsbar båt. Ikke alle er like enkle å montere. I anvisningen til denne båten anbefales det at båten blåses opp et døgn for å "strekke" materialet før man monterer inn dørkplatene. Det hadde ikke vi tid til. Likevel viste det deg at monteringen av denne båten er noe av det enkleste med oppblåsbar kjøl vi har foretatt. Dørkplatene, samt lister i tre og aluminium, var lette å få på plass, takket være nøyaktig passform både på dem og på båtens "konfeksjon".
To personer er nødvendig. I hvert fall ved montering av motoren. Hele jobben med montering av båt, motor (med gjennomgående bolter) samt prøvekjøring, tok ca tre. timer. Dette er med andre ord ikke en "campingversjon".

Kjøreegenskaper

Båten er ikke blant de som har dypest kjøl og mest spring i baugen. "Vinglete og våt" skulle man tro, men nei. Først og fremst dro den seg pent ut i plan. Med en, to eller seks personer behøvdes ikke mange omdreiningene på Tohatsuen før båten gikk i plan nesten uten terskel.
På hovedbildet ser du mannskapet under sjøprøvene. Bølgehøyden var ca. en halv meter og vi gikk inn i bølgene fra alle kanter. Litt sprut kom, men overraskende lite. En av fordelene med en så stor motor er at man kan "kjøre" i sjøen. Litt hopp og sprett blir det, men den myke oppblåsbare båten forskåner for blåmerker. Båten med denne motoren er både sjøvennlig og sjøverdig.

"Knotete" detaljer

Noen detaljer ved båten var litt "knotete". Båten har bare en "selvlenser" med gummimembran i akterspeilet under dørknivå. To er på sin plass i en så stor båt. Det tok lang tid å kjøre ut vannet i denne båten. Det kan være at det satt møkk i lenseren. Derfor burde man komme til selvlenseren fra innsiden for å rense. Litt løv eller tang og tare etter å ha dratt garn, tetter fort selvlenseren.
Toften var tredd inn på et "lik". Denne arbeidet seg ut da vi kjørte i sjøen. Vel å merke var den enkel å få på igjen, men likevel. Kritikk nummer tre går på dimensjonene på D-ringene på hver side forut. I disse er det knapt mulig å tre gjennom en låsekjetting av brukbar dimensjon. En større "diameter" og litt grøvre dimensjon på ringene, hadde vært topp.

Solid inntrykk

Til tross for detaljebemerkningene: Båten gjør et meget solid inntrykk. Duken er i neoprene/ hypalon, et av de beste materialene oppblåsbare båter kan bygges i. En meget høy overflatefinish gjør duken svært motstandsdyktig mot ytre påvirkning. Vi har fulgt en annen modell i fem sesonger i svært forurensede omgivelser uten at dette har satt spor etter seg. Det kan man knapt si om billigbåter som ligger i det samme området. Noen har fått mikrolekkasjer i luftpongtongene og noen har begynt å få en klissete overflate.
Motoren gjør også et positivt inntrykk. Lett å starte både kald og varm. Litt tendens til stopping på tomgang før den er gjennomvarm, men med litt tålmodighet, er ikke dette noe problem. Motoren virker uhyre kraftfull og "langbeint". Her er det bare å dra på og du har flust med dreiemoment hele veien opp til maksfart.

Konklusjon

Achilles SGX 132 og Tohatsus 40-hester (lang) er en spennende kombinasjon med sportsbåtens fart og innebygde kjøreglede, men også en kombinasjon som tåler sjø, last og som fungerer bra som arbeidsplattform ved fiske, dykking o.s.v.

Data:

Tohatsu 40

Sylindre:3
Sylindervolum:697 cc
Oljeblanding:2% (automatisk oljeblanding kan fåes)
Pris:kr 33.290,-

Achilles SGX 132

Opplysninger: Kellox A.S., tlf.: 69 94 50 00.

Lengde:4,00 m
Bredde:1,75 m
Vekt:83,6 kg
Antall pers.6
Motor:fra 9,9-, til 40 hester
Pris:kr 25.500,-