NB 870 Touring

NB 870 Touring
NB 870 Touring
RETT RYGG og et ratt som er montert litt for langt til høyre byr ikke på den beste komforten for føreren.
RETT RYGG og et ratt som er montert litt for langt til høyre byr ikke på den beste komforten for føreren.
IKKE DUSJ: Toalettrommet har full ståhøyde, men lite skapplass og ingen dusjmulighet.
IKKE DUSJ: Toalettrommet har full ståhøyde, men lite skapplass og ingen dusjmulighet.
STANDARD: Lugaren forut blir levert med forskjellige innredningsløsninger. En dobbeltkøye i en separat lugar er å foretrekke.
STANDARD: Lugaren forut blir levert med forskjellige innredningsløsninger. En dobbeltkøye i en separat lugar er å foretrekke.
GOD ADKOMST til motor og lasterom, hvor de fleste tekniske installasjonene er samlet
GOD ADKOMST til motor og lasterom, hvor de fleste tekniske installasjonene er samlet
STIKKØYA under salongen tjener som hovedkøya. Her er det noe skapplass, men det er gjennomgående lite stuveplass ombord
STIKKØYA under salongen tjener som hovedkøya. Her er det noe skapplass, men det er gjennomgående lite stuveplass ombord
KOMPLETT bysse
 med stekeovn, bra med skapplass og stort kjøleskap. Ved å vippe frem førerstolen får man ekstra avsettingsplass.
KOMPLETT bysse med stekeovn, bra med skapplass og stort kjøleskap. Ved å vippe frem førerstolen får man ekstra avsettingsplass.

Godt kjøp mulig

I april lå det 19 NB 870 Touring til salgs på nettet. Det gir grunnlag for å presse pris. Se etter en bra utstyrt båt fra 2007 eller nyere med 290-hester i motorrommet. Du bør kunne få den for rundt en million kroner.

Publisert Sist oppdatert

NB 870 Touring er en svært populær turbåt, og spesielt på Vestlandet og nordover ligger det et stort antall av denne familievennlige, praktiske og relativt prisgunstige kombi-modellen. Det gjenspeiles også på www.finn.no, hvor det primo april 2013 lå det 19 NB 870 til salgs. Spredning i årsmodeller og pris er ganske stort. Vårt testeksemplar fra 2008 med en 222 hk Yanmar og fornuftig utrustning, var priset til 1,1 millioner kroner, noe som er rundt 100.000 lavere enn sammenlignbare NB 870. Vi vil tro at det i vår er mulig å få en fem-seks år gammel, greit utstyrt NB 870 Touring til rundt en million kroner, eller pluss minus 400.000 mindre enn en tilsvarende ny båt. Vår testbåt var over fem år og derfor utenfor garantitiden, noe man må ta med i vurderingen.

FAKTA:
Produsent:NB Marine
Konstruktør:Tore Bekken
Byggeperiode:1997-2013
Modellhistorie:
1997-2002:NB 8700
2002-2013:NB 870 Touring
Vanlige motoralternativer
- alternativ 1:Yanmar, 184 hk
- alternativ 2:Yanmar, 222 hk
- alternativ 3:Yanmar, 290 hk
Gangtid motor:450 timer
Pris som ny i 2008:Ca 1.300.000 kroner
Testbåt sist omsatt for:Ca 1.000.000 kroner
Nyttige linker:www.finn.no
Bruktbåtkontrakt:www.batmagasinet.no
SPESIFIKASJONER
Største lengde:9,25 meter
Største bredde:3,30 meter
Vekt tørr båt:Ca 3.600 kg
Kapasiteter
- Drivstoff:2x190 liter
- Ferskvann:190 liter
- Septik:70 liter
- Varmtvann:30 liter
MOTOR OG FREMDRIFT
Motorfabrikat:Yanmar
Modellbetegnelse:
Årsmodell:2008
Drivstofftype:Diesel
Ytelse ahk:222
Ytelse kW:163,2
Antall sylindere:4
Max turtall ihht produsent:3.400-3.500 omdr./min.
Max turtall i test:3.500 omdr./min.
Type fremdrift:Strak aksel
ELEKTRISK ANLEGG
Batteribank:
- type, antall og størrelse (forbruk):Syre 2x115 Ah
- type, antall og størrelse (start):Syre 1x115 Ah
Ladespenning i voltº):13,6
º) Anbefalt ladespenning:14,4 volt
NOEN MÅL I CM
Dollbord, bredde:24
Ståhøyde
- styrhus:206
- toalett:178
- lugar:180
Køyemål
- hovedkøye:195x112
- stikkøye:195x67
FART OG STØYTestet
Max turtall:3.500 omdr./min.
Max fart:24,0 knop
Marsjfart:20,5 knop
Max støy¹):80 dBA
Støy ved marsjfart:79 dBA
TEKNISK SJEKKLISTE – RANA 630 VS SJARK
KontrollpunktTilstand i testbåt
CE-merking:OK
Motor/fremdrift
- servicer fulgt:Ukjent.
- starter lett:Umiddelbart.
- lytt etter ulyder:Litt lavt tomgangsturtall
- styring:Hydraulisk. Presis og fin.
- motorspak:Presis og smidig.
Gear:Ingen ulyder.
Fuktskader:Ingen.
Lekkasjer:Ingen.
Skroggjennomføringer:Bra.
Elektrisk anlegg:Bra.
Ladespenning:For lav.
Elektronikk:Alt fungerer.
Puter og polstring:Bra.

¹) Merknad: 84 dBA er Arbeidstilsynets øvre grense for tillatt gjennomsnittsstøy på en industriarbeidsplass. Listen er ingen komplett sjekkliste for bruktbåtkjøp. Den er ment som en huskelapp – med utgangspunkt i kjente feil og mangler ved den aktuelle båtmodellen. Før du kjøper bruktbåt er det viktig at du tar deg god tid til å sjekke båten. Du bør fortrinnsvis også besiktige den på land. Ta med deg en kyndig person dersom du er usikker.

VOLUM: Det er god ståhøyde og bra volum i hele båten. Testbåten hadde kun en luke i hardtopen.Click to add image caption
VOLUM: Det er god ståhøyde og bra volum i hele båten. Testbåten hadde kun en luke i hardtopen.Click to add image caption

Hva får du for pengene?

Prisen på testbåten bør være ytterligere prutbar med noen titusener, og da får man en nøkternt, men fornuftig utrustet familiebåt i ferieklar stand. Båten er svært velholdt med puter, tekstiler og madrasser som henimot fremstår som nye. Vår testbåt hadde en bysse med gasskomfyr og to bluss, samt 65 liters kjøleskap. På navigasjonssiden var den utrustet med en Garmin 4010 kartplotter med radar og ekkolodd, men manglet VHF. Det representerer imidlertid en liten kostnad. Videre hadde den radio og CD-spiller med fire høyttalere, vindusviskere med intervallfunksjon, ankervinsj akter, styreposisjon på akterdekket, baugpropell og landstrøm med lader. På toalettet var det et manuelt Jabsco-toalett, men ikke dusjmulighet. Også utvendig var båten tilnærmet i prikkfri stand, og krevde kun en grundig vårklargjøring med en skikkelig polering for å fremstå som ytterst presentabel. Som ekstrautstyr hadde båten dessuten en bra kalesje over akterdekket.

Testbåten hadde den mellomstore Yanmar-motoren på 222 hk som kun hadde 450 timer på telleren. Det finnes også bruktbåter med den sekssylindrete 240/290-hesteren, og den mer tungsolgte varianten med 184 hk. Motoren i testbåten yter tilstrekkelig og gir en toppfart på 24 knop. Behagelig marsjfart ligger mellom 18 og 20. Med tanke på annenhåndsverdi og ikke minst mykere motorgange og støy, er imidlertid 290-hesteren å foretrekke, eller den noe sjeldnere 240-hesteren.

FLOTT AKTERDEKK: Testbåten hadde ekstrautstyr som kalesje og utvendig førerposisjon. På akterdekket er det også et praktisk tørkeskap.
FLOTT AKTERDEKK: Testbåten hadde ekstrautstyr som kalesje og utvendig førerposisjon. På akterdekket er det også et praktisk tørkeskap.

Bruksegenskaper

Vi har ikke tidligere testet NB 870 Touring i Båtmagasinet, hverken som brukt eller ny båt. Derimot testet vi forløperen NB 8700 i 1999, men de to båtene har en vidt forskjellig planløsning. NB 870 Touring er en mer familievennlig båt, med toalettrommet under dekk, en riktig stor og komfortabel sittegruppe i salongen med en bra bysse som får ekstra avsettingsplass ved at førerstolen kan vippes fremover. Takluke over førerplassen gir ekstra ventilasjonsmuligheter, i tillegg til at man kan stå og styre. Førerplassen er helt grei, men vi fant ikke den helt komfortable kjørestillingen på grunn av et a-sentrisk montert ratt og en førerstol som var for rett i ryggen.

Under dekk er det køyeplass til fire eller fem personer fordelt på to i en langsgående stikkøye under salongen og en avdeling med V-køye og tverrstilt barnekøye forut. Denne løsningen, som testbåten hadde, er standardversjonen, men det er også levert båter med dobbeltkøye i separat lugar forut. Utvilsomt en foretrukken løsning etter vårt syn.

Toalettromsløsningen er velfungerende, men heller ikke mer enn hva man trenger. Fremfor alt savnet vi dusjmulighet.

NB 870 Touring har et godt skrog. Fra 2007 og nyere modeller er dette forlenget, noe som gir stødigere gange, mindre trimvinkel og et bredere fartsregister. Skroget er henimot planende med strak aksel og kjøl, og legger seg moderat innover i sving. Manøvreringsegenskapene er gode.

Teknisk tilstand

• Plast

Meget bra, kun mindre merker i blå dekorstripe. Fenderlisten er uskadet og skroget trenger bare en grundig polering..

• Motor og fremdriftssystem

Motoren starter umiddelbart og har ingen ulyder, men gispet etter luft på tomgang, noe som tyder på litt for lavt tomgangsturtall. Ingen spor etter svetting annet enn antydning til noe olje i kjølen.

• Skroggjennomføring/drenering

Innvendig inspeksjon av skroggjennomføringene ga ingen grunn til bekymring. Nye slanger og slangeklemmer i god stand.

• Lekkasjer/vannskader

Vi fant ingen lekkasjer eller vannskader noen steder, heller ikke antydning til vann i kjølen. Båten lukter godt, bærer preg av godt renhold og vedlikehold.

• Elektronikk/elektrisk

Vi testet alle elektriske komponenter om bord og fant alt i orden. Båten har hallogenlyspærer i motsetning til nyere modeller, som har LED. Hvilespenningen på batteriene tilsa at de var friske, men ladespenningen var for lav.

• Interiør

Bortsett fra et litt falmet bord i sittegruppen i salongen, var interiøret, så vel tekstiler og polstring som treverk i førsteklasses stand.

Båtmagasinets vurdering
NB 870 Touring er en meget god familiebåt, med bra sjøegenskaper. Den har mye bra innvendig volum, og det den ikke har av skapplass, får man rikelig igjen i form av stuveplass i det store rommet under salongdørken. Akterdekket gir plass til hele familien. Med et stort antall båter ute i markedet, er det mulighet til å gjøre en god brukthandel på NB 870 i vår.

Alternativene

Viknes 880

Årsmodell: 2005

Motor: Yanmar, 240 hk

Pris: Ca 1050.000,-

Viknes 900

Årsmodell: 2000

Motor: Yanmar, 290 hk

Pris: Ca 900.000,-