Statsbudsjettet 2018

Fortsatt veiavgift på båtbensin

Det sommerlige Frp-utspillet om å fjerne veibruksavgiften på båtbensin havnet ikke på statsbudsjettet. Istedet øker avgiften.

Publisert Sist oppdatert

I motsetning til dieselbåter, som kan fylle drivstoff som er fritatt for denne avgiften, må eiere av bensindrevne båter pent betale 5,19 kroner literen i veibruksavgift.

– Denne ordningen er helt urimelig slik den er innrettet i dag. Båter med dieselmotor kan fylle avgiftsfri diesel, mens båter med bensinmotor må betale full veibruksavgift, sa Frps stortingsrepresentant Hans Andreas Limi til TV 2 juli.

Les også: Fem partier ønsker veibruksavgift på båtdiesel

Frp skal ha spilt forslaget inn under planleggingen av statsbudsjettet 2018, men både regjeringskollega Høyre og støttepartiet Venstre var negative til ideen. I 2018 vil regjeringen heller øke avgiften til 5,27 kroner literen.

Ifølge TV2s tar staten inn 30–40 millioner kroner i veiavgift fra båtbensin som selges fra marinaer. I tillegg kommer naturligvis store mengder bensin som selges fra vanlige bensinstasjoner og brukes i båt.

Merk at «båter og snøscootere i veiløse strøk» får unntak for veibruksavgiften, men denne formuleringen har vært med i budsjettene i mange år og har ingen praktiske konsekvenser for det store flertallet fritidsbåteiere.