Stormannsgalaksp til leie

NEST BEST: «Serene» er designet av nordmannen Espen Øino og kan leies for 40 millioner kroner i uken.
LANGT NEDE PÅ LISTEN: «Mia-Elise» er ikke blant de største, men du må likevel sette av et par millioner.
DET LILLE EKSTRA: Flybridgen kommer godt med de varmeste dagene.
STØRST: «Eclipse» er størst, men ikke dyrest å leie.
MER KLASSISK: «Alexander» ble bygd for et halvt århundre siden, men er modernisert.

Verdens tre største utleiebåter

Kronprinsparet ferierte i luksusyachten «Mia-Elise», som koster to millioner kroner i uken. Du kan være mer konge enn det.

Miniubåt til disposisjon, innendørs klatrevegg, svømmebassenger i forskjellige varianter og til og med eget sykehus om bord. Dette er noe av det det blir fristet med på utleiemarkedet for verdens største yachter.

Ser man på denne flåten av luksusyachter, skjønner man at her er det ufattelig rikdom. En ting er å kjøpe en båt som koster milliarder. Noe annet er at båten også skal driftes og vedlikeholdes.  Båtliv har tidligere fått bekreftet at en av de store yachtene bruker 5000 liter diesel i døgnet bare ved å ligge til kai. Flere eiere har sett sitt snitt til å leie ut yachten. Vi har sett på verdens tre største luksusyachter som er til leie.

Kostet tre milliarder

STØRST: «Eclipse» er størst, men ikke dyrest å leie.

Verdens største luksusyacht til leie er «Eclipse». Her har du og vennene dine mulighet til å ankomme luftveien. «Eclipse» har tre landingsplattformer for helikopter, og det kommer godt med hvis alle de 18 gjestelugarene skal fylles opp i den 533 fot lange båten (162,5 meter). Til sammenligning er en internasjonal fotballbane 110 meter lang. For å ivareta alle funksjoner er «Eclipse» avhengig av et mannskap på 70. Det sier seg selv at dette blir dyrt. Vurderer du langtur, er det greit å ha i mente at cruisingfarten er 20 knop. Da har du en rekkevidde på 6000 nautiske, som holder til tur-retur over Atlanteren om korteste overfart velges. Men da må du ta med i regnestykket at tanken er på én million liter.

Ikke overraskende oppgis prisen på ukesleie kun ved seriøse henvendelser. Men nettsiden Business Insider skrev i 2011 at det kostet tre millioner dollar i uken å leie yachten. Altså nesten 17 millioner kroner. Business Insider har også regnet seg frem til at årlige vedlikeholdskostnader er i overkant av 400 millioner kroner. Da yachten ble sjøsatt i 2009, og overdratt til eieren Roman Abramovich, kostet den 340 millioner euro, som med dagens kurs tilsvarer godt over tre milliarder kroner. Det hører med at etter at båten ble sjøsatt, var den innom Kristiansand for å fylle tankene.   

LES OGSÅ: Verdens dyreste yacht

Innendørs klatrevegg

NEST BEST: «Serene» er designet av nordmannen Espen Øino og kan leies for 40 millioner kroner i uken.

Nest best, i hvert fall når det gjelder størrelse, er «Serene». Denne yachten er designet av nordmannen Espen Øino, som nå er bosatt i Monaco. «Serene» er 439,3 fot lang, altså 93,7 fot kortere enn «Eclipse». Dermed er det bare plass til to landingsplasser for helikopter. Den har heller ikke riktig så stort svømmebasseng, men til gjengjeld har den flere. Og i motsetning til sine konkurrenter kan den skilte med egen innendørs klatrevegg. Og istedenfor å risikere livet i en liten miniubåt kan du i denne yachten studere livet i sjøen fra et eget utsiktsrom under vann. Yachten har like lang rekkevidde som «Eclipse», men du slipper unna med 200 000 liter mindre drivstoff.

Også her opererer charterselskapet med hemmelige priser. Men det er kjent at Bill Gates leide båten sommeren 2014 for fem millioner dollar i uken (i overkant av 40 millioner kroner med dagens kurs). Det er langt dyrere enn for «Eclipse», som er betydelig større.

«Serene» ble bygd for den russiske vodkabaronen Yuri Scheffler for 330 millioner dollar (2,7 milliarder kroner) i 2011. Skal du ut med 40 millioner kroner i ukesleie, er det greit å ha noen å spleise med. Fordelt på 15 lugarer har den plass til 24 gjester. Så får dere bare bli enige om hvem som skal ha eierlugaren, blant de 15 lugarene. Mannskapet på 52 sørger nok for at denne diskusjonen går ordentlig for seg.

LES OGSÅ: Luksusyacht fra norsk verft

MER KLASSISK: «Alexander» ble bygd for et halvt århundre siden, men er modernisert.

Eget sykehus

Tredje største båt vi ser på nå, er nesten et lite kongeskip i seg selv. «Alexander» ble bygd i 1965, og er mer klassisk i linjene. Men la deg ikke lure, for innvendig er den moderne etter totalrenovering i 2008. Dette er den eneste av de store yachtene som opererer med åpne utleiepriser.

Grunnprisen for utleie er 3,5 millioner kroner, men medberegnet tilleggene du må regne med, koster den 3,9 millioner kroner i uken. Fordelt på 15 lugarer har den plass til 36 gjester, og med et spleiselag går det i hop om alle bidrar med 109 000 kroner hver for en uke med luksus. Som alle andre yachter har også denne en ekstra påkostet eierlugar. Et mannskap på 50 sørger for at alt går smørefritt. Charterselskapet frister med at yachten har et fullt utstyrt sykehus, en egen kino med 27 seter, et helikopterdekk og et lekerom for barn.

LES OGSÅ: 50 år med yachthistorie

LANGT NEDE PÅ LISTEN: «Mia-Elise» er ikke blant de største, men du må likevel sette av et par millioner.

Lenger ned på listen

Vil du litt ned i pris, er jo luksusyachten «Mia-Elise», som kronprinsparet leide, et alternativ. Her er leien omtrent halvparten av prisen til de tre yachtene vi har sett. Kronprinsparet har holdt det hemmelig hvor mye de betalte, og hvem som inviterte dem på den luksuriøse båtturen, men det er ikke noen hemmelighet at «Mia-Elise» leies ut for to millioner kroner i uken.

«Mia-Elise» er 50 meter lang (164 fot), og det er godt under de største yachtene. Den er godt utstyrt for alle aktiviteter som skulle passe i Middelhavet, der den stort sett leies ut. Her er det vannscootere, mulighet for fiske, og den er tilrettelagt for dykking, for å nevne noe. Yachten har plass til 12 gjester, fordelt på seks kabiner. I tillegg har yachten et mannskap på ni. «Mia-Elise» har store utearealer, med en enorm solseng foran på soldekket, og en stor jacuzzi på tre ganger tre meter og enda flere solsenger på samme dekk akter.

LES OGSÅ: «Grønn» luksusyacht

Visste du at...

...så tidlig som 3000 år før kristus ble det bygd en kongeyacht på 130 meter?

Les mer her

 

...Norges største Riva var først eid av en konge fra Dubai?

Les mer her

 

...  det bygges en luksusyacht på Vestlandet som er 107 meter langt? Med Rolls-Royce-motor.

Les mer her