SJØSATT: «Azzam» ble sjøsatt og tok dermed over rollen som verdens største statussymbol til havs.
SJØSATT: «Azzam» ble sjøsatt og tok dermed over rollen som verdens største statussymbol til havs.
KRAFTIGE SAKER: Med 94.000 hestekrefter er kjempen god for mer enn 30 knop. Foto: Klaus Jordan.
KRAFTIGE SAKER: Med 94.000 hestekrefter er kjempen god for mer enn 30 knop. Foto: Klaus Jordan.
DYR: Prisen for superyachten er hele 3,5 milliarder kroner. Foto: Klaus Jordan.
DYR: Prisen for superyachten er hele 3,5 milliarder kroner. Foto: Klaus Jordan.

Verdens største superyacht

Chelsea-eieren Roman Abramovich har ikke lenger verdens største privat- eide yacht. «Azzam» har tatt ledelsen, og er langtfra noen sinke med sine 94 000 hestekrefter.

Publisert Sist oppdatert

Verdens største ble sjøsatt i april, og med 94 000 turbinladede hestekrefter ryktes det at den er god for hele 36 knop. Den er 180 meter lang. Det er 17,5 meter lengre enn «Ecklipse», som eies av Roman Abramovich. Prisen er ca 3,5 milliarder kroner.

Kongelig reder

Hvem som har utfordret Chelsea-eieren i denne statuskrigen, er fortsatt noe uklart, men det ryktes at den tilhører den saudiarabiske kongefamilien, nærmere bestemt prins Al-Waleed bin Talal, som er verdens 26. rikeste person, med en formue på over 120 milliarder kroner. Disse pengene kan være gode å ha når yachten er betalt, da den krever en stor besetning og betydelig vedlikehold. Bare for å drifte yachten kreves en besetning på 50 mann. Og turbinmotorer på til sammen 94 000 kroner krever nok ingen billig årlig service. Azzam betyr for øvrig besluttsomhet på arabisk.

Stort prosjekt

Det tok to år å designe den nye superyachten. Det var italienske Nauta Yachts som fikk det ærefulle oppdraget, mens tyske Lürssen Yachts fikk verftsjobben, i samarbeide med Bugessyachts. Det tok tre år å bygge «Azzam», før den ble sjøsatt 5. april.

– Dette er den mest komplekse og utfordrende yachten som noensinne er bygget. Hun er en milepæl i yachthistorien, sier verftsdirektør Peter Lürssen til Daily Mail.

– Vi har lyktes med å tilfredsstille oppdragsgiverens fantasier og forhåpninger, sier Jonathan Beckedd fra Burgess. Det fortelles lite om hvordan båten er innvendig og andre spesifikasjoner. For eksempel har «Ecklipse» både miniubåt, to helikopterplattformer og et eget rakettforsvar.

Yachter til leie

«Ecklipse» er for øvrig til leie om du har lyst til å prøve deg som yachteier for et kortere tidsrom, men leieprisen er ukjent. Billig er det garantert ikke. Superyachten «Turama» på 116 meter, som ligger på 17. plass på den eksklusive listen over verdens største yachter, koster nesten fem millioner kroner pr. uke. En av yachtene på listen er også til salgs, og det er den 122 meter lange «Alexander», som har en prislapp på nærmere 270 millioner kroner (før alle avgifter, om det frister å ta den til Norge).

Skulle det for øvrig friste en norsk eier å ta «Azzam» til Norge, må man regne med 14 millioner kroner, bare i hk-avgift, før momsen. 

«Azzam»

Lengde: 180 m

Bredde: 20,7 m

Dyptgående: 4,8 m

Tonnasje: 14 000 bruttotonn

Toppfart: 30 knop

Motor: 94 000 hk

Pris: Ca. 3,5 milliarder

Verdens største yachter

1. «Azzam» - 180 meter

2. «Eclipse» - 162,5 meter

3. «Dubai» - 162 meter

4. «Al Said» - 155 meter

5. «Prince Abdulaziz» - 147 meter

5. «Topaz» - 147 meter

7. «El Horriya» 145,72 meter

8. «Yas» 141 meter

9. «Al Salamah» -139 meter 1

10. «Rising Sun» - 138 meter