Testet: Garmin 52 DV

TESTET I BÅTLIV: Yamaha og Sea Doo vannscootere.
TESTET: Garmin 52 DV.
TESTET: Garmin 52 DV.
Sea Doo GTR 215: Mer leken.

En sånn burde vært standard på vannscooteren

Det sier seg selv at papirkart blir håpløst på vannscooter når vi skal på tur. Vi har testet Garmin 52 DV.

Publisert Sist oppdatert

Da vi testet vannscooter i fjor var det hovedsaklig med bruk av smarttelefon og app. Selv om vi da også hadde vanntett mobil så stolte vi ikke mer på den enn at vi kjøpte et vanntett futteral. Det samme futteralet hadde vi også med på årets tur som reserve. Men erfaringen med smarttelefon som navigasjonshjelpemiddel i vannscooter er heller dårlig. Selv om lysstyrken er tilsynelatende bra er det ikke nok når man er ute på sjøen i vekslende lysforhold, og i beste fall sol. Skjermen ser da nesten svart ut. Vi har tidligere sett på iPad mot en av Simrads plottere, og forskjellen er stor. Skjemen til iPadden ser nesten svart ut, som om den er avslått - selv om den står på full styrke. Skjermen til plotteren synes klart som dagen. Derfor ønsket vi en kartplotter på en av vannscooterne til årets tur. Dette anså vi som viktig av hensyn til sikkerhet, med tre vannscootere på vei nedover kysten. Den opprinnelige planen var å kjøre så langt vi kom, men sørvesten som ikke uvanlig lå på 15 sekundmeter stoppet oss forbi Rakkebåene.

Pikselforskjell

Vi er blitt anbefalt en kartplotter som skal være det beste for vannscootere, og det er Garmin 52 DV. Denne passer på lokket til de fleste Sea Doo vannscootere. Vi fikk den montert rett før avreise, og ut fra inntrykket vi har fått er dette en monteringsjobb som bør gjøres av fagkyndige. Plotteren har som navnet sier, en skjerm på fem tommer. Skjermen er på 480x480 piksler. Dette høres jo lite ut om du kjenner til antall piksler i  for dagens smarttelefoner. For eksempel har iPhone 6S som har 4,7 tommers skjerm 1334x750 piksler. Men dette er likevel ikke sammenlignbart, og skjermen er tydelig - men ikke minst lyssterk.

Viser ikke farled

En vannscooter går gjerne fort, og da er det viktig med raske oppdateringer. Posisjonen på denne plotteren oppdageres fem gagner i sekundet, noe som også bidrar med god flyt. Men på kartet er det speielt en ting vi savner i mengden av informasjon. Kartversjonen vi hadde tilgjengelig viser ikke farled. Og dette er jo viktig for vannscootere så lenge dagens regleverk er gjeldende. Og et lite hjertesukk når det gjelder sjøkart generelt så savner vi navn på byer og steder som normalt brukes, og da ikke bare et skjær eller en holme som er navngitt i nærheten.

Selv om plotteren er relativt nær er den ikke mer enn fem tommer stor. I noen tilfeller oppleves det som litt smått, men her er det nok ikke mye å gjøre, da det går på plassbegrensningen til en vannscooter. Sea Doo vannscootere har for øvrig innebygd GPS, og på displayet får vi opp kompassretning. Sammen med kartet på plotteren er det fin kombinasjon. Endring av kartutsnittet går for øvrig fort, uten ventetid.