Tror båtsalget svinger opp

Norboat tror båtsalget snur oppover i 2011, og at små og mellomstore familiebåter vil være blant vinnerne på markedet.

Publisert

Båtliv har intervjuet administrerende direktør Erlend Prytz i Norboat om hva slags trender som vil prege båtbransjen i det nye året. Han mener små og mellomstore familiebåter er det folk vil ha nå, og tror at bunnen er nådd for båtbransjen.

 Hva er trendene i båtbransjen?

– Det er nok litt for tidlig å si, vi er jo spente på hva som blir presentert på vinterens og vårens messer.  Jeg tror likevel vi kan si at seilbåter igjen kommer i fokus, de har jo fått et løft tidligere enn resten av bransjen.  Det samme kan nok sies om Vestlandsbåter som Viknes og Ardea/NB Marine.  
Hva design angår tror jeg vi vil se mer av de litt rette linjene, som vi for eksempel ser i Goldfish 23 Tender.  Samtidig tror jeg at det blir fortsatt fokus på små og mellomstore familiebåter, dette henger sammen med at jeg tror folk flest fremdeles er forsiktig med større investeringer.  

Jeg har lenge trodd at miljøbåter skal komme i skuddet, men det er klart at økonomien spiller inn.  Slike båter er ofte dyrere enn andre og dermed er folk litt mer avventende, men kanskje kommer de sterkere i 2012, sier Prytz til Båtliv, og fortsetter:

– Jeg tror vi også ser videreutvikling av nøkkel i døra båter.  Selv om det er vanskelige økonomiske tider er det fremdeles mye konkurranse om folks fritid, familier har mange jern i ilden og vil ikke bruke tid på vedlikehold enten det er snakk om hytter, båter eller annet.  Videre blir jo båtene bare mer og mer kompliserte og tekniske, dermed er det kun svært få som kan gjøre mer enn helt enkelt arbeid som vasking, stoffing og polering selv.   Hvordan vil markedet utvikle seg?

– Jeg tror bunnen er nådd, men jeg tror neste år også blir tungt.  Dette fordi det fremdeles er usikkerhet med hensyn til økonomi, jobb, arbeidsløshet, renter, mv.  Derfor er folk fremdeles forsiktige med store investeringer. 

– Mange i bransjen har jo også brukt svært mye eller alt av reserver.  På den annen side ser vi tegn til bedring i andre bransjer, og båtbransjen er jo som kjent først ned og sist opp i forhold til økonomien, så kanskje er det vår tur i 2011.  Ser man på METS var det flere tegn so tydet på at bransjen hadde mer positive fremtidsutsikter enn på lenge og signalene fra USA, som jo ligger foran oss både inn i og forhåpentlig ut av krisen, er positive.  La oss håpe det går bedre og at vi kan få hjelp av værgudene. Vi må jo nevne at været har stor innflytelse på salget av båter i Norge, sier Norboat-sjef Erlend Prytz i dette nyttårsintervjuet med Båtliv. 

Les om hvilke båter som er mest kjent i Norge i neste nummer av Båtliv. Båtliv 1 er i salg i januar. Husk at abonnentene får bladet først. Abonnenter får også gratis tilgang til 3000 artikler i Båtlivs artikkelarkiv på nett med tester, turtips og praktiske artikler. Du kan tegne abonnement her.

Powered by Labrador CMS