SMELTER: Snøen smalter av seg selv. sier båtboer Dag Erik Bull Sletholt.
SMELTER: Snøen smelter av seg selv. sier båtboer Dag-Egil Bull Sletholt.

Store snømengder i havnene

Men båtboerne holder ut.

Publisert Sist oppdatert

I hovedstaden har de store snømengdene skapt problemer med fremkommeligheten og nede i havna begraves båt og brygger i snø.

Nede ved Aker Brygge uler den kalde nordavinden i mastene. Gradestokken kryper mot - 10 Celsius, og isflak er i ferd med å danne seg på fjorden. Folk står i NATO-stilling på fergekaia og venter på å komme inn i varmen på rutebåten.

NATOSTILLING: Folk står i NATO-stilling på bryggekanten og venter på å komme inn i varmen på fergen.
NATOSTILLING: Folk står i NATO-stilling på bryggekanten og venter på å komme inn i varmen på fergen.
ISER: Istappene henger ned fra forpiggene.
ISER: Istappene henger ned fra ankeret.
NEDSNØDD: Havnene snør ned, som her ved Aker Brygge.

Mye av kollektivtrafikken var innstilt tirsdag morgen, men snøfallet ser ut til å roe seg noe. El - fergene blir satt på prøve i kulda, men ser ut til å opprettholde skjemaet. Bussene er det verre med ettersom uframkommeligheten på veien er mer energikrevende.

Båtboerne holder ut

I bobåthavna ligger båtene under et hvitt dekke med en meter snø. Istapper henger ned fra forpiggene.

- Nei, snøen er ikke noe problem, det smelter av seg selv, sier båtboer Dag-Egil Bull Sletholt.

 Sammen med sin kone bor han ytterst på brygga i skuta "Carmensita". Han måker landgangen nede på flytebrygga, men har ingen bekymringer for mengden snø som ligger på dekk.

Båten veier flere tonn så dette tåler den. Dessuten smelter snøen av seg selv med varmen innenfra. Jeg har selvmåkende utgang som jeg pleier å si, sier Bull Sletholt.

For å stå i mot kulda har båtboeren dieselvarmere som holder rør og vann intakt. Taket på kahytten er dekket med vintermatter. Snøen virker dessuten også isolerende! Vinduene har Bull Sletholt fått tilskåret et ekstra lag på innsiden. Dette fordi at luftrom har som kjent en formidabel isolerende evne. 

Båtboerne finner trygghet i at de andre følger med at ingen faller i vannet. Spesielt under en periode der de festlige anledningene kommer på rad og rekke. Det er kaldt å falle i vannet og ikke særlig gunstig for liv og lemmer.

Værutsiktene

Nedbørsmengdene er kraftige helt på starten av nyåret. Værvarslerne spår mindre nedbør og stort sett oppholdsvær kommende uke, men kaldere temperaturer truer.

STEMNING Mye snø, men stemingfullt i havna.
STEMNING Mye snø, men stemingfullt i havna.