Hærverket i Frognerkilen
Til kamp mot vandalene
Et termisk kamera vil kunne avsløre uvedkommende som oppholder seg i båtene på vinteropplaget.
HOVEBILDE: Hvis presenningene på bildet berøres vil dette vises med forstrket ferge på skjermen. Alle foto: Linn K. Hansen.
Frognerkilen, Oslo:
I går avdekket Båtliv et stort omfang ødelagte båter i Frognerkilen båtforening i Oslo. Nærmere 150 båter er blitt brukt som oppholdsted for tyvegods samt overnattingsplass for hjemløse romfolk i løpet av vinteren.
Daglig leder i Atlantica forsikring, Han Helge Grimseid, som selv er medlem i båtforeningen, mener skadeomfanget ligger på mellom 80.000 og 150.00 kroner for de rammede båtene.
Grimseid mener et termisk, varmesøkende kamera kan avslører ubudne gjester i Frognerkilen båtforening, og mener at en investering i et slikt kamera vil kunne redusere selskapets utbetalinger på sikt.
Redaksjonen var med i går kveld da Grimseid og formann i Frognerkilen båtforening, Bjørn Bakke, fikk demonstrert et Flir E8 kamera i båthavnen. Båthavnen har nærmere 1600 båter i alle størrelser i vinteropplag på land, og utfordringen for vaktmannskapet er at man må gå under hver presenning og åpne denne for å kunne avdekke om noen oppholder seg der.
Reagerer på varme
Det håndholdte Flir E8-kameraet har en rekkevidde på ca 200 meter, og måler temperaturendringer forårsaket av menneskelige berøringer av kalesje og tynne materialer, samt varme fra gass, ledinger med mer. I tillegg viser kameraet eventuelle elektriske feil på ledninger. Ved berøring av kalesje, bevegelse i båten som medfører temperaturendring, vil dette avdekkes med kameraet.
– Kameraet gir best overblikk ved å settes slik at det gir overblikk over opplagshavnen, slik at det avdekker varme som stiger opp. En 45 graders vinkel på linsen gir større vinkel og dermed bedre overblikk over et større området, forteller Morten Fredriksen, salgsjef i Elma instruments som leverer diverse kameraer til offshore, jakt m.m.
Kameraet kan derimot ikke avdekke mennesker som ligger stille og sover gjennom et skrog. Det er først når disse begynner å bevege på seg og skape temperaturforskjeller at man kan se bevegelser og temperaturendringer i form av mørkere farge på skjermen.
Under demonstrasjonen av kameraet fikk vi hvordan en liten berøring av en kalesje avgir mørke felter på kameraet som blir værende i flere minutter før de forsvinner fra skjermen.
Truende oppførsel
Hensikten med å avdekke ubudne gjester ved bruk av varmesøkende kamera er at man slipper og gå inn blant båtene, men kan se bevegelsene utenfra. På den måten kan man kalle opp politi uten selv å måtte konfronteres med gjerningsmennene.
– Vi har møtt på enkelte som har truet med kniv og annet, og ønsker på ingen måte å utsette våre frivillige vakter for potensiell fare, sier Bakke.
Ulempen ved å bruke et slikt kamera, er at man kan ta en av foreningens båteiere som er om bord i egen båt for å være inntrenger hvis vedkommende ikke har meldt fra at de er om bord.
– Et slik kamera kan uansett være en god løsning, sier Grimseid, selv om han gjerne skulle hatt mulighet til å kunne avdekke også personer som oppholder seg i ro nede i båtene.
Verken Grimseid eller Bakke, har hørt om tilsvarende organisert hærverk og vandalisering av båter som dette tilfellet, og peker på nærheten til tog og buss som forklaringen på hvorfor denne opplagshavnen er blitt brukt til oppbevaring av tyvgods.
Se Morten Fredriksen fra Elma Instruments demonstrere bruk av Flir E8.