Redningsvest redder liv. Arkivfoto.

Ti båtbrukere omkom første halvår

Første halvår har hatt en nedgang sammenlignet med fjoråret. De fleste var menn over 50 år, og alle har vært i båter under åtte meter.

Publisert Sist oppdatert

I likhet med tidligere år er det stort sett nordmenn som omkommer. Første halvår var åtte av de totalt ti omkomne nordmenn. Blant de utenlandske omkomne var det en tysker, og tsjekker. Begge de to utlendingene leide båt. Ingen kvinner har omkommet så langt i 2016, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet.

Tallene viser at det heldigvis er forholdsvis sjeldent at barn omkommer i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Fra 2013 og frem til i dag har ikke Sjøfartsdirektoratet registrert omkomne under 20 år. Den gjennomsnittlige alderen til de omkomne første halvår 2016 var 55 år, og 70 prosent av de omkomne var 50 år eller eldre.

Ingen ved kai eller i havneområder

Så langt i 2016 har majoriteten av dødsulykkene skjedd i trange kystfarvann (70 prosent). Det er også registrert tre hendelser (30 prosent) i elver eller innsjøer. Direktoratet har ikke registrert noen hendelser langs kai, eller i havneområde første halvår i år.

Flest omkom i Finnmark og Møre og Romsdal, der to båtbrukere omkom i hver av fylkene. De andre fylkene som var representert med en omkommen hver, var Telemark, Sør-Trøndelag, Sogn og Fjordane, Rogaland, Nordland og Hedmark.

Kun båter under åtte meter

Alle ulykkene så langt i år har skjedd på fartøy under åtte meter. Åpen motor med utenbordsmotor er overrepresentert med sju omkomne. Mens det er registrert to ulykker med kano og et med annet fritidsfartøy.

Direktoratet har også registrert hvem som brukte flytevest eller ikke. Men det ventes fortsatt på avklaring i to tilfeller om det ble brukt flytevest.  I tillegg er det to andre saker der det er usikkert. I to av tilfellene er det klart at det ikke ble brukt flytevest, og i et tilfelle hadde ikke flytevest noen betydning. Dette skyldes at den forulykkede klarte å holde seg fast i båten, men døde like etter å ha blitt funnet av redningspersonell.

Direktoratet har ikke registrert noen tilfeller av alkoholpåvirkning så langt i 2016, men dette har sammenheng med at de fortsatt venter på avklaring fra politiet. Direktoratet skriver at mange av ulykkene er relativt ferske, og det tar ofte lang tid før obduksjonsrapporter er klare.