Dørhåndtak til yacht for nesten én million kroner

For yachteieren som har alt: Dette dørhåndtaket er i 18 karat gull og er smykket med diamanter.

Publisert Sist oppdatert

Amsterdam/METS:

Dørhåndtak er ikke alltid bare et dørhåndtak. Når vi går på blant de 1600 utstillerne på verdens største messe for båtutstyr, er det spesielt en hall som skiller seg ut. De siste årene har den etter hvert så tradisjonsrike messen også fått en egen avdeling for utstyr til superyachter. Her finner vi utstyr som normalt ikke vil bli å se i mer vanlige fritidsbåter.

Vi stopper opp på standen til F.lli Razeto & Casareto S.P.A. fra Genova. De har nesten hundre års erfaring med produksjon av dørhåndtak.

«De mest eksklusive dørhåndtakene på planeten» reklamerer de med. Det er de håndmalte dørhåndtakene i monteren som først får oss til å stoppe. En firesidet monter har dørhåndtaker i alle kunstneriske utfoldelser. Noen har til og med lys i håndtaket. Enda et dørhåndtak litt lenger inn på standen er det neste som fanger oppmerksomheten. En appstyrt dørhåndtak. Eieren av mobilen, eller dørhåndtaket, kan velge fargen på lyset på håndtaket.

Gull og diamanter

Så.. et blikk innerst på denne standen. Her er det endelige dørhåndtaket som fanger vår endelige oppmerksomhet. Alt som glitrer er kanskje ikke...

– Er det gull, spør vi. Og diamanter?

– Ja, denne er i 18 karat gull og er pyntet med diamanter, bekrefter Giangi Razeta. Han er selv utdannet skulptør og har vært med på designprosessen av disse spesielle dørhåndtakene som har satt fokus på yachtmarkedet.

LANG ERFARING: Giangi Razeta har spesialisert seg på dørhåndtak til superyachter.
LANG ERFARING: Giangi Razeta har spesialisert seg på dørhåndtak til superyachter.

– Hvor mye koster den, spør vi. Razeta svarer raskt, og har nok blitt spurt det samme flere ganger under messen.

– Prisen ligger på hundre tusen Euro, forteller han. Tydelig vant til folks reaksjoner når de får vite prisen til dette ene dørhåndtaket.

En hyllest

 Man skal vel da gjerne ha et dørhåndtak på den andre siden  også. Og kanskje til og med flere dører i den utvalgte yachten.

Razeta forteller at også dørhåndtaket med gull og diamanter har bakelysning. For å få den endelige effekten er håndtaket tilsatt med både diamantstøv og innsatsdiamanter. Dørhåndtaket er visstnok en hyllest til Qatar (Doha), og skal etter hva Båtliv kjenner til være verdens dyreste dørhåndtak. Og hva er vel da bedre egnet enn yachtmarkedet?