Superyacht til 3,5 milliarder tar ledelsen

Chelsea-eieren Roman Abramovich har ikke lenger verdens største privateide yacht. «Azzam» har tatt ledelsen, og er langt fra noen sinke med sine 94.000 hestekrefter.

Publisert

Verdens største ble sjøsatt i forrige uke, og med 94.000 hestekrefter ryktes det at den er god for hele 36 knop. Den er 180 meter lang. Det er 17,5 meter lengre enn «Ecklipse» som eies av Roman Abramovich. Hvem som har utfordret Chelsea-eieren i denne statuskrigen er fortsatt noe uklart, men det ryktes at den tilhører den saudiarabiske kongefamilien, nærmere bestemt prins Al-Waleed bin Talal som er derdens 26. rikeste person med en formue på over 120 milliarder kroner. Disse pengene kan være gode å ha når yachten er betalt, da den krever en stor besetning og betydelig vedlikehold. Bare for å drifte yachten kreves en besetning på 50 mann. Og turbinmotorer på til sammen 94.000 kroner er nok ingen billig årlig service. Azzam betyr for øvrig besluttsomhet på arabisk.

Det tok to år å designe den nye superyachten. Det var italienske Nauta Yachts som fikk dette ærefulle oppdraget, mens tyske Lürssen Yachts fikk verftsjobben, i samarbeide med Bugessyachts. Det tok tre år å bygge «Azzam», før den ble sjøsatt 5. april.

– Vi har lyktes med å tilfredsstille oppdragsgiverens fantasier og forhåpninger, sier Jonathan Beckedd fra Burgess. Det fortelles lite om hvordan båten er innvendig og andre spesifikasjoner. For eksempel har «Ecklipse» både miniubåt, to helikopterplattformer og et eget rakettforsvar. «Ecklipse» er for øvrig til leie om du har lyst til å prøve deg yachteier for et kortere tidsrom, men leieprisen er ukjent. Billig er det garantert ikke. Superyachten «Turama» på 116 meter som ligger på 17. plass på den eksklusive listen over verdens største yachter koster nesten fem millioner kroner i uka. En av yachtene på listen er også til salgs, og det er 122 meter lange «Alexander» som har en prislapp på nærmere 270 millioner kroner (før alle avgifter, om det frister å ta den til Norge).

Skulle det for øvrig friste en norsk eier å ta «Azzam» til Norge, må det regnes med 14 millioner kroner, bare i hk-avgift, før momsen.

Listen over verdens største yachter ser for øvrig slik ut nå:

1. «Azzam» - 180 meter

2. «Eclipse» - 162,5 meter

3. «Dubai» - 162 meter

4. «Al Said» - 155 meter

5. «Prince Abdulaziz» - 147 meter

5. «Topaz» - 147 meter

7. «El Horriya» 145,72 meter

8. «Yas» 141 meter

9. «Al Salamah» -139 meter

10. «Rising Sun» - 138 meter

Powered by Labrador CMS