Spreke Axopar-nyheter

Axopars snedige blanding av noenlunde overkommerlige priser og ultrakult sportsdesign videreføres med en ny serie 37-fotere.

Publisert Sist oppdatert

Nyhetene debuterer formelt på Boot Dusseldorf i januar og består av tre utgaver bygget over samme skrog. Modellene skal være noe romsligere enn forgjenger-serien, som ble lansert så sent som i 2015. 

Det er uvanlig at produsenter fornyer utvalget såpass raskt, men Axopar buker mye ressurser på permanent nyutvikling og har ikke minst et samarbeid med eksotiske partnere som biltrimmefirmaet Brabus. Denne stategien har da også gitt resultater, så langt er over 2000 båter levert fra finnenes polske produksjonsanlegg. 

Båtene som nå vises med et temmelig radikalt dekoralg er altså helt nye og selv om den gamle utgaven var uhyre velkjørende, hevder Axopar at skroget har blitt enda noen hakk bedre. Dette er ingen facelift. 

Ifølge Axopar er de nye båtene også utviklet etter utfyllende tilbakemeldinger og innspill fra kunder. Blant annet viser det seg at mange Axopar-entusiakster også er opptatt av aktiviteter som vannsport, windsurfing, fiske, padlebrett, kajakk, sykkelsport og dykking. Båtene bygges derfor med tanke på dette når det gjelder oppbevaringsrom, bøyler og braketter.

Kort fortalt er grunnmodellen den åpne 37S, fulgt av 37 ST med targa-tak, mens den mest spennende modellen for mange nordmenn trolig blir 37 XC (Cross Cabin), en real vestlandsbåt med negative vinduer og … måkevingedører! Versjonen er ifølge Axopar godt egnet for en lang sesong i tøffe, nordiske og arktiske forhold.

På den nye serien er det kun dobbeltinstallasjoner som gjelder og Axopars tradisjoner med dobbeltsteppet skrog og lavt tyngdepunkt er videreført. Dermed blir heller ikke nyhetene plassvinnere i volum under dekk. Axopar bygger ikke cabincruisere, men sportslige dagstur- og weekendbåter der uteplassen er prioritert fremfor lugarkapasitet. 

Litt mer komfort hva angår kabinvolum og toalettforhold er derimot på plass i forhold til forgjengeren, og generøs drivstoffkapasitet viser at Axopar har lagt inn praktiske egenskaper fra grunnen av. Foreløpige priser for den rimeligste utgaven, Axopar 37 S, starter på 88 500 euro uten moms.

 

Tekniske data, Axopar 37 (ST-utgaven)

Lengde: 11,5 m 

Bredde: 3,35m 

Dybde: 0,85 m 

Vekt: 3590 kg 

Bensin: 730 l

CE-klasse: B

Fart: 35 - 45 knop

Motorer: 2x 300 - 2x 350 hk

Køyeplasser: 2-4* personer

*Med akterkabin (tilvalg)