Trivelig, lune Vedholmen

Når den åpne, vindutsatte Bjørnafjorden er ruskete, er Vedholmen en trygg og trivelig gjestehavn for båtfolk på gjennomreise. Slik har det vært i generasjoner og slik er det den dag i dag.

Publisert Sist oppdatert

Dessuten er det gamle og svært hyggelige handelsstedet på Bruarøy et naturlig sentrum for både hyttefolk, fastboende og næringsdrivende i den flotte skjærgården helt sør på Bergenshalvøyen. På fine sommerdager yrer det av liv her.

Båtlivs sommertokt-mannskap hadde egentlig planer om å gå til kai på friluftsområdet Skorpo noen nautiske mil lengre vest, men Yr advarte om femten sekundmeter vind dagen etter. Da var det ikke så veldig fristende å lirke en stor, tung, dyr og - ikke minst lånt - Viknes 1080 ut igjen det smale, grunne sundet fra Skorpo. Vi valgte i stedet å legge ruren til lune Vedholmen og fikk en rolig, hyggelig natt midt i det frodige øyriket.

Leie kajakk

Sentralt på Vedholmen er nærbutikken, en dugelig landhandel av klassisk type. Butikken har søndagsåpent, og i tillegg til gratis kaffe er det salg av nystekt pizza og boller. Her kan man også leie kajakker eller besøke Vedholmen Galleri i etasjen over butikken. Sommerens gjesteutstiller er den legendariske grafikeren, maleren, musikeren og allmenne vestlandsrabulisten Oddvar Torsheim.

Vedholmen er ikke noe nytt eller hypermoderne havneanlegg, men alt det man trenger er på plass: Dusj, toalett, vaskemaskin og salg av både diesel og bensin. Merk at servicebygget er låst om natten og at det kun er to uttak for landstrøm. Begge kontaktene er på land, så en ekstra skjøteledning må nok til for den som vil koble til en båt som ligger langt ute på flytebryggene.

Til gjengjeld er prisene svært sympatiske. Det koster en hundrelapp i døgnet å ligge på Vedholmen. Den som trenger landstrøm må legge på en femtilapp, men det trådløse nettet i gjestehavnen er gratis.