Smart redningsvest loggfører på Facebook
Tre studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har utviklet en redningsvest som deler båtturen på sosiale medier. Nå vekker oppfinnelsen oppsikt i USA.
Hvert år mister om lag 20 mennesker livet fordi de faller over bord og ikke kommer seg opp i båten igjen. Dette ønsker tre studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen å gjøre noe med. De ønsker å gi vesten en merverdi for brukeren. Den nyutviklede vesten vekker oppmerksomhet, også utenfor norske grenser. Akkurat nå ligger den an til å vinne en designkonkurranse i USA.
– Redningsvesten loggfører turen kun når man har den på seg, forklarer Stine Madelen Kristoffersen, som har utviklet ideen sammen med Mona Kleven Lauritzen og Simon Søgnen Tveit.
– Hva da om redningsvesten ligger i båten? Reagerer den ikke på båtens bevegelser?
– Bevegelsessensorene reagerer på et bestemt beveglsesmønster som kun mennesker har. Slik vil den kun fungere når man har vesten på, forteller Kristoffersen til Båtliv.
Se alle bidragene i konkurransen
Loggfører på Facebook
I redningsvesten er en liten enhet som studentene kaller Identity Share.
– Det er en GPS med en chip som gir eieren mulighet til å dele sin identitet som seiler. Den logger reiserute, antall nautiske mil, brukt tid, gjennomsnittstall. Den er tenkt slik at man skal kunne stille inn hva man selv ønsker at den skal loggføre. Når man kommer hjem kan man laste det opp i et eget program som muliggjør videre deling med verden via epost eller sosiale medier, sier Kristoffersen.
Designet hele vesten
Studentene har gjort en omfattende runde blant erfarne brukere under utviklingen av selve redningstesten. De har lagt vekt på at vesten skal være ergonomisk riktig, samtidig som den skal være funksjonell og estetisk. Vesten skal være lett å blåse opp med manuell utløser. Ofte er livbelteringen en rustfri D-ring. Her har studentene valgt en strekkfast stropp, som de mener både er mer komfortabel og reduserer skaden ved fall. Denne livbeteringen brukes stort sett av seilere, for feste av line til vesten. Og hvem har ikke opplevd redningsvester med irriterende mange, løse reimer? Skrittstroppen kan reguleres uten løse reimer. Et inspeksjonsvindu til CO2-patronen gir deg mulighet for å sjekke at du har gass nok til å blåse opp vesten. Vesten har naturlig nok vanntett lomme for dataenheten. Blåser vesten seg opp kommer fløyte og redningsvest-lyset fram.
Vil utvikle ideen videre
Konkurransen utføres av amerikanske BoatUS Foundation, og avstemningen blir gjort med stemmer på Facebook. Du kan stemme her om du liker det norske bidraget. Stemme.
– Hva om dere vinner denne konkurransen?
– Det å vinne redningsvestkonkurransen vil bety svært mye med tanke på å videreutvikle konseptet. Vi har sterk tro på at vårt produkt fortjener en plass i markedet, siden den skiller seg estetisk ut og er tilført informasjonsteknologi, sier Kristoffersen.