Selg båten eller finn en annen båtplass
Det var beskjeden Alfred Sælid i Holmen Motorbåtforening fikk da han ønsket å melde seg ut av Kongelig Norsk Båtforbund.
Etter at båtforeningen i Drammen inngikk kollektivt medlemskap med Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) er det ikke alle som vil være med. Alfred Sælid vil ut av den landsomfattende foreningen som i dag teller 28.000 medlemmer.
– Jeg får som svar fra KNBF at jeg må melde meg ut av båtforeningen eller selge båten, sier Alfred Sælid. Han mener at han i et land som Norge, med organisasjonsfrihet, må kunne reservere seg mot medlemskap.
– Skryter på seg utfortjent ære
– Jeg har over en periode fulgt KNBF sine utsagn, medlemstilbud og mangel på resultater. Jeg kan ikke være medlem i et forbund som fremstår med direkte usannheter. KNBF skryter på seg at de ordner opp for båtfolket i forhold som ellers ordnes av andre, sier Sælid.
Den erfarne båtmannen trekker fram forvaltningsansvaret for fritidsbåter, der han mener KNBF urettmessig har tatt for seg æren for påvirkningen. Han trekker også fram dieselavgiften for fritidsbåter, der han også mener KNBF urettsmessig har tatt æren for å ha stoppet. Medlemsfordelene er han heller ikke imponert over.
– Med noen telefoner har jeg klart å få bedre fordeler selv, så her ligger det ikke mye arbeid bak, sier Sælid.
Han legger til at han ikke har registrert at forbundet har bidratt økonomisk i noen prosjekter innen sikkerhet på sjøen, utstyrsutvikling eller lignende. Alle aktiviteter som besiktelsesmenns inspeksjoner, kursholdere og lignende krever sine honorarer utenfor KNBF-systemet, sier Sælid.
Lar seg ikke presse
Sælid mener KNBF har som politikk å kapre båtforeninger til sin organisasjon med kollektivt medlemskap
– Dette gjøres bevisst og spekulativt ved å utnytte båtforeningens dårlige demokratiske valg. Med tvangsmedlemskap innkasserer ordningen i KNBF i snitt 20-30.000 kroner per båtforening. Jeg vil anta at 80-90 prosent av medlemmene i båtforeningene er medlemmer som ikke møter opp på årsmøtet, sier Sælid.
– Og de bryr seg ikke om de er medlem i KNBF eller ikke. Jeg vil appellere til disse medlemmene og be om at de våkner. De som ønsker å være medlem og er tilhengere av KNBF kan melde seg inn personlig og ikke belaste båtforeningen økonomisk, sier Sælid.
– Bare så det er sagt, jeg kommer ikke til å melde meg ut av båtforeningen på krav fra KNBF. Jeg selger heller ikke båten min på krav fra KNBF. Jeg vil reservere meg som kollektiv medlem og ha utmeldingsmulighet for alle sovende kollektivt påmeldte medlemmer. Jeg håper mange følger etter og melder seg ut av et forbund som ikke kan vise til egne reelle resultater og konkurransedyktige fordeler, sier Sælid.
– Har aldri opplevd lignende
Mangeårig generalsekretær Jan H. Syvertsen i KNBF oppfordrer Sælid til å fremme et forslag om utmelding til neste årsmøte i Holmen Motorbåtforening.
– I mine 16 år som generalsekretær har jeg aldri opplevd noe lignende, sier Syvertsen, som stiller seg uforstående til oppmerksomheten denne saken har fått.
– Nå er det jo sånn i organisasjonslivet at så lenge man er medlem av en forening må man følge flertallet i et årsmøte når foreningen velger å tilslutte seg et forbund. Representerer man mindretallet har man to muligheter. Det ene er å finne seg i flertallsvedtaket. Det andre er å melde seg ut av foreningen, sier Syvertsen.
– Når det gjelder Sælids beskyldninger om at vi ikke har gjort noe, får det stå for Sælids regning. Og selvfølgelig, hvis han vil prøve å finne bedre avtaler enn medlemsfordelene vi har, er han hjertlig velkommen til det, sier Syvertsen.